UPDATE Nicolae Bănicioiu, actualul ministrul Sănătăţii, şi fostul ministru Eugen Nicolăescu, audiaţi la DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolăescu, citat de procurorii DNA în calitate de martor FOTO Adevărul
Nicolăescu, citat de procurorii DNA în calitate de martor FOTO Adevărul

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, dar şi fostul ministru Eugen Nicolăescu s-au prezentat, miercuri, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) unde au fost audiaţi, în calitate de martori, în dosarul deschis pe numele preşedintelui Consiliului Judeţean Ialomiţa, Silvian Ciupercă.

UPDATE Nicolae Bănicioiu a ajuns la sediul DNA în jurul orei 14.55. Acesta a părăsit instituţia după aproape o oră şi jumătate.

El le-a spus jurnaliştilor doar că a fost citat în calitate de martor şi că a dat o declaraţie de martor în dosarul de corupţie al lui Silvian Ciupercă, în care a arătat care au fost rezultatele controlului făcut de Ministerul Sănătăţii la Spitalul Judeţean Ialomiţa.

Bănicioiu a mai spus că în perioada în care s-a efectuat controlul, la conducerea Ministerului Sănătăţii a fost Eugen Nicolăescu. Oficialul nu a dorit să prezinte detalii, dar a precizat că el nu are„nicio treabă” în cazul dosarul lui Ciupercă.

Eugen Nicolăescu, citat tot în calitate de martor la DNA

De asemenea, în faţa procurorilor a ajuns miercuri şi Eugen Nicolăescu. „Am fost citat telefonic ca martor, este vorba despre un dosar deschis pe numele preşedintelui Consiliului Judeţean Ialomiţa. Am fost nevoit să dau declaraţii legat de un control pe care l-a solicitat Ciupercă la Spitalul Judeţean de acolo. Am oferit informaţii despre cum s-a realizat acest control care a respectat procedurile stabilite de Ministerul Sănătăţii la vremea aceea, dar rezultatele au venit când eu nu mai eram la MS”, a explicat Nicolăescu la ieşirea din sediul DNA.

Fostul ministru, citat telefonic de procurori în urmă cu două zile

La intrarea în sediul DNA, fostul ministru al Sănătăţii a explicat că a fost citat telefonic în urmă cu două zile, adăugând că nu ştie despre ce dosar este vorba. 

Potrivit unor surse judiciare, Nicolăescu ar fi citat în dosarul lui Silvian Ciupercă, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa. Silvian Ciupercă a fost arestat preventiv în 12 februarie, fiind acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, în dosarul privind intervenţii la un consilier din Ministerul Sănătăţii şi la conducerea ADR Sud Muntenia. Tot atunci a fost arestat şi directorul Serviciului Achiziţii şi Patrimoniu din Consiliul Judeţean Ialomiţa, Cezar Gheorghe Vîlcan, acuzat de DNA de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie.

Preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa este urmărit penal pentru luare de mită, două infracţiuni de folosirea influenţei şi autorităţii conferite de funcţia de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru altul a unui folos necuvenit, abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, două infracţiuni de instigare la abuz în serviciu, instigare la fals intelectual şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Raport al Ministerului Sănătăţii neconform cu realitatea

Potrivit procurorilor, în ianuarie 2014, Silvian Ciupercă şi-a folosit influenţa şi autoritatea conferite de funcţia de preşedinte al filialei PSD Ialomiţa pentru a-i asigura lui Adrian Berbece, atunci director financiar-contabil al spitalului, postul de manager interimar la Spitalul Judeţean Ialomiţa.

Ulterior, în perioada martie-aprilie 2014, după efectuarea unui control, de către Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii, l-ar fi determinat pe şefului echipei de control de la Ministerul Sănătăţii, Mihai Ionescu, să întocmească un raport neconform realităţii. Astfel, din cuprinsul acestui raport au fost eliminate dispoziţii şi pasaje ce ar fi dus la sesizarea organelor de urmărire penală, „aducând-se atingere activităţii de control al Ministerului Sănătăţii şi încrederii publice”, susţin anchetatorii.

Silvian Ciupercă mai este acuzat că, în perioada decembrie 2013-iulie 2014, i-ar fi determinat pe preşedintele ADR Sud Muntenia, Liviu Gabriel Muşat, pe Mariana Vişan, director adjunct al instituţiei şi un expert de la aceeaşi agenţie să amâne nejustificat vizitele de monitorizare la beneficiarii unor proiecte cu finanţare europeană, între care Elena Corina Trandafir, beneficiar şi consultant în proiecte depuse la ADR Sud Muntenia. „Astfel, s-a evitat ca beneficiarii acestor proiecte să suporte corecţii financiare în sumă de aproximativ 42.000 lei”, au precizat procurorii.

Ce alte acuzaţii i se mai aduc lui Ciupercă

Anchetatorii au mai stabilit că, în perioada aprilie-mai 2014, Silvian Ciupercă, abuzând de prerogativele funcţiei sale, „având un ascendent asupra subordonaţilor săi”, ar fi determinat membrii Comisiei de licitaţie din CJ Ialomiţa să atribuie nelegal contractul de concesiune SC Green Harvest SRL (ofertant clasat pe locul 2) şi a încheiat cu această societate contractul de concesiune, producând astfel un prejudiciu bugetului CJ de aproximativ 6.939.216,2 lei ( pe toată durata contractului de 35 de ani), respectiv echivalentul a 1.577.000 de euro.

„În perioada 2010-2014, şi-a folosit influenţa şi autoritatea conferite de funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Ialomiţa şi de funcţia de preşedinte al unui partid, filiala Ialomiţa, în scopul obţinerii pentru SC Consult Invest SRL, reprezentată de Trandafir Corina Elena, de contracte de consultanţă şi servicii de proiectare oneroase cu primăriile comunale de pe raza judeţului Ialomiţa, contracte încheiate cu încălcarea dispoziţiilor OUG nr. 34/2006”, au mai arătat procurorii în documentul citat.

De asemenea, procurorii îl acuză pe Silvian Ciupercă şi de faptul că, în perioada aprilie-mai 2014, împreună cu Cezar Gheorghe Vîlcan, "abuzând de funcţia de preşedinte al CJ Ialomiţa", a pretins 5.000 de lei şi a primit 3.000 de lei de la o persoană, în schimbul prelungirii termenului unui contract de concesiune încheiat de Consiliul Judeţean Ialomiţa, cu titlu de sponsorizare a Muzeului Judeţean Ialomiţa, instituţie aflată în subordinea CJ.

Anchetatorii au mai stabilit că, în anul 2014, cunoscând faptul că SC Ultex SA era în procedura falimentului şi nu putea, în mod legal, să încheie noi contracte, a solicitat unor reprezentanţi ai societăţii să încheie, în fals, un contract de sponsorizare a Liceului Teologic "Ioan Gură de Aur", cu o dată anterioară, şi să facă astfel donaţia de ulei către unitatea de învăţământ.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite