Fost judecător CCR: „E o decizie nouă, o practică nouă. Nu poţi să îi dai dispoziţii preşedintelui“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Augustin Zegrean, fost judecător CCR
Augustin Zegrean, fost judecător CCR

Fostul judecător al Curţii Constiuţionale a României, Augustin Zegrean, a comentat decizia CCR de ieri şi spune că este pentru prima dată când Curtea rezolvă un conflict de natură constituţională între instituţii prin impunerea unei decizii care nu poate fi atacată. În maximum o lună, Curtea va publica motivarea în Monitorul Oficial, moment de la care decizia devine obligatorie.

Zegrean a declarat ieri pentru Digi24 că această decizie este una fără precedent, neobişnuită, pentru că de regulă CCR se rezumă doar la a constata dacă există sau nu un conflict constituţional şi nu dă dispoziţii obligatorii.

Nu mă aşteptam să se ajungă să se facă cerere la Curte pentru a constata existenţa unui conflict juridic de natură constituţională, în această situaţie. Nu am să comentez critic decizia Curţii, încă mai sunt sub o obligaţie de reţinere, dar decizia aceasta nu face decât ceea ce spunea domnul Diaconescu: să ducă timpul înapoi, pentru că echilibrul în justiţie era foarte fragil. [...] De azi înainte ne putem aştepta ca orice ministru care vine, şi la noi frecvenţa e mare, să schimbe procurorii-şefi. De ce nu ar putea să schimbe şi procurorii efectiv? Nimic nu îi mai opreşte. Eu cred că nu asta a dorit CCR să se întâmple. După cum sună, nu e un comunicat, e chiar minută de decizie. Vor motiva de ce au făcut asta. Minuta rămâne bătută în cuie. Nu vă aşteptaţi să se schimbe ceva prin motivaţia deciziei.

Am participat şi eu la soluţionarea unor conflicte juridice de natură constituţională, dar de fiecare dată Curtea s-a limitat să constate existenţa conflictului. Nu Curtea e cea care decide cum se rezolvă conflictul, pentru că lucrurile sunt simple. Dacă ar fi spus că e conflict, partea care a intrat în conflict trebuie să iasă, nu Curtea trebuie să găsească soluţia.

E o decizie nouă. O practică nouă. De acum înainte, aşa vom merge. Vorbim de preşedintele României. Am mai spus şi cu altă ocazie. E persoana aleasă cu cea mai mare legitimare electorală. Nu poţi să îi dai dispoziţii preşedintelui. El nu are altă fişă a postului decât Constituţia. Nu se poate merge chiar atât de departe, toate au o limită.

În Constituţie spune că deciziile Curţii sunt general obligatorii de la data publicării în Monitorul Oficial. În cel mult o lună, decizia trebuie motivată şi publicată în Monitorul Oficial. Din acel moment, opţiunea CCR e singura Constituţională, cealaltă e pe riscul fiecăruia.

La preşedinţie sunt foarte buni specialişti în drept consituţional. Vor analiza decizia, pentru că deciziile CCR sunt obligatorii.

Nu putem spune că prin decizie s-a încălcat principiul separaţiei puterilor în stat. Curtea e abilitată să soluţioneze conflicte de natură constituţională între instituţiile statului. Trebuie să facă asta, intră în atribuţiile ei. Cum a decis să o facă e alt aspect.

În legislaţia românească nu există nicio sancţiune pentru nerespectarea unei decizii a CCR şi nu există pentru că noi ne-am declarat stat de drept. Deciziile justiţiei trebuie respectate. Singura ţară în care se pedepseşte nerespectarea deciziei Curţii e Rusia. Noi suntem în această situaţie. Se pune întrebarea dacă preşedintele poate sau nu. Dacă suntem stat de drept, decizia trebuie respectată.

Dacă nu o respectă, preşedintele îşi asumă un mare risc. Se poate spune că a încălcat Constituţia. La celelalte două suspendări pe care le-am trăit, CCR a spus că nu sunt motive de suspendare şi totuşi s-au produs.”, a declarat Augustin Zegrean la Digi 24. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite