Europol: Traficul de cocaină şi de metamfetamină a atins un nivel record în UE. Unde au fost confiscate cele mai mari cantităţi de  droguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Traficul de cocaină şi de metamfetamină este în creştere în Uniunea Europeană, accesul la aceste droguri atingând un nivel record, potrivit unui raport dat publicităţii recent de Oficiul European de Poliţie (Europol) şi de Centrul european de monitorizare a drogurilor şi dependenţei de droguri (OEDT).

Noile studii analizează tendinţele de-a lungul lanţului de aprovizionare, de la producţie şi trafic până la distribuţie şi utilizare. Ele descriu o piaţă mare şi în expansiune a cocainei şi o piaţă a metamfetaminei în prezent mică, dar în continuă creştere, în UE, potrivit Europol.

„Comerţul cu droguri ilegale continuă să domine criminalitatea organizată în UE, iar aproape 40 % din reţelele criminale, raportate la Europol, care operează la nivel internaţional sunt active în traficul de droguri. Combaterea acestui comerţ ilegal este o prioritate cheie pentru Europol şi UE. Analiza de astăzi ne ajută să înţelegem dinamica pieţei şi este crucială pentru formularea unor răspunsuri eficiente de aplicare a legii”,  a subliniat Directorul executiv al Europol, Catherine De Bolle.

Potrivit raportului, în 2020, pentru al patrulea an consecutiv, autorităţile au capturat o cantitate record de cocaină, în total 214,6 tone, cele mai mari cantităţi fiind confiscate în Belgia, Olanda şi Spania. Cea mai mare cantitate de cocaină capturată în Europa ajunge aici în containere maritime, punctele de intrare pentru transporturi fiind din ce în ce mai diverse.

Tot mai multe cantităţi de cocaină sunt capturate în porturile din Europa de Est şi Turcia. Raportul mai arată că cocaina este acum procesată în Europa, iar substanţele folosite la fabricarea drogului au fost capturate în cantităţi mari în laboratoarele europene. Cel mai utilizat drog sintetic este metamfetamina, însă joacă un rol relativ mic în traficul european de droguri.

Cu toate acestea, cele mai recente date arată că acest drog este o ameninţare tot mai mare în regiune, pe măsură ce accesul la acesta este în creştere. În perioada 2010-2020, cantitatea capturată de metamfetamină s-a dublat, iar în 2020 cantitatea confiscată a crescut de aproximativ cinci ori, ajungând la 2,2 tone.

În 2020, nouă state membre ale UE au raportat desfiinţarea a 215 laboratoare de metamfetamină.

Metamfetamina este consumată mai ales în Cehia şi Slovacia, fiind produs în primul rând în Belgia şi Olanda. Raportul atrage atenţia asupra faptului că actele de violenţă legate de traficul de droguri a atins un nivel îngrijorător în UE. În Belgia, Spania şi Olanda numărul ciocnirilor violente dintre bandele rivale de droguri a crescut în ultimii ani.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite