Europol lansează o operaţiune care vizează bunurile persoanelor şi companiilor ruse sancţionate

Europol lansează o operaţiune care vizează bunurile persoanelor şi companiilor ruse sancţionate

FOTO Europol

Biroul european de poliţie Europol a anunţat că a lansat o operaţiune care vizează bunurile persoanelor şi companiilor ruse sancţionate din cauza războiului provocat de Rusia în Ucraina, se arată într-un comunicat al instituţiei..

Ştiri pe aceeaşi temă

Agenţia, cu sediul la Haga, a lansat această operaţiune numită „Oscar” împreună cu statele membre ale Uniunii Europene (UE), precum şi cu agenţiile Eurojust şi Frontex.

Operaţiunea urmăreşte „să susţină anchetele financiare ale statelor membre ale UE care vizează bunurile infracţionale deţinute de persoane fizice şi juridice sancţionate în legătură cu invazia rusă a Ucrainei”, se arată într-un comunicat al Europol.

De asemenea, urmăreşte „susţinerea anchetelor penale efectuate de statele membre cu privire la evitarea sancţiunilor comerciale şi economice impuse de UE”.

Operaţiunea Oscar este una de mare calibru, va continua cel puţin un an şi va include o serie de anchete separate, se mai precizează în comunicat. Europol va facilita schimbul de informaţii şi date între parteneri şi va oferi sprijin operaţional într-o serie de anchete financiare care vizează bunurile criminale şi evitarea sancţiunilor economice ale UE cu privire la invazia rusă în Ucraina.

Mai mult decât atât, Europol va oferi sprijin analitic personalizat anchetelor, expertiză medico-legală şi tehnică, precum şi sprijin financiar autorităţilor naţionale competente. Apoi, Agenţia Uniunii Europene pentru Cooperare Judiciară, Eurojust, va facilita schimbul de informaţii strategice şi operaţionale, va oferi asistenţă şi sprijin juridic şi va consolida cooperarea dintre autorităţile naţionale de anchetă şi autorităţile judiciare. În fine, Frontex va contribui la operaţiune prin consolidarea controlului asupra persoanelor care trec frontierele externe ale UE şi sunt sancţionate.

Nu este singura operaţiune de mare calibru a Europol în această perioadă. Organizaţia are în desfăşurare şi operaţiunea „Sentinel”, care vizează identificarea celor care fraudează fondurile europene pentru combaterea COVID-19. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările