EurActiv: Raport CE mai puţin dur, după un an extrem de dificil pentru relaţiile UE-România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso FOTO Reuters
Premierul Victor Ponta şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso FOTO Reuters

Raportul Comisiei Europene (CE) publicat miercuri pare să întoarcă pagina unui 2012 extrem de dificil în relaţiile UE-România, potrivit unei copii a documentului la care a avut acces portalul european EurActiv.

Raportul special de zece pagini, mult mai scurt decât rapoartele publicate de obicei asupra situaţiei din România începând de la aderarea la Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007, afirmă că ţara ar putea reveni curând la normal, dacă va continua să îndeplinească recomandările CE.

Astfel, se poate observa o schimbare în atitudinea Comisiei Europene, dacă ar fi să luăm în considerare discursul de vara trecută a lui Jose Manuel Barroso, când preşedintele CE declara că România a „şubrezit încrederea Uniunii Europene”.

La momentul respectiv, venirea la putere a coaliţiei de stânga condusă de premierul Victor Ponta a dus la decizii în domeniul justiţiei pe care Executivul Uniunii Europene le-a considerat că subminau Curtea Constituţională. Atunci, Barroso a pus la îndoială dorinţa Guvernului USL de a respecta statul de drept.

Pe 12 iulie, în timpul unei crize politice caracterizate de partidele din Opoziţie drept „o lovitură de stat”, Jose Manuel Barroso i-a înmânat premierului Ponta o listă cu 11 puncte.

Raportul care urmează să fie dat publicităţii consemnează că România a implementat o parte dintre recomandările Comisiei Europene, al căror scop declarat era reinstaurarea statului de drept şi a independenţei justiţiei. Potrivit raportului, autorităţile de la Bucureşti au răspuns câtorva cerinţe, însă nu le-au îndeplinit pe cele mai dificile, cele legate de independenţa justiţiei şi de integritate.

În raport se arată că în continuare Comisia Europeană este îngrijorată de presiunile făcute asupra instituţiilor judiciare şi de lipsa de respect faţă de independenţa acestora. „Comisia a primit mai multe rapoarte privind intimidarea şi hărţuirea mai multor persoane care lucrează în instituţii-cheie în domeniul justiţiei, inclusiv ameninţările la adresa judecătorilor şi a familiilor lor”, se arată în raport.

Comisia atrage atenţia şi asupra campaniilor orchestrate de patronii de presă, scrie EurActiv.

În raport sunt amintiţi şi trei miniştri din actualul Guvern care şi-au păstrat postul chiar dacă sunt urmăriţi penali: vicepremierul Liviu Dragnea, ministrul Transporturilor Relu Fenechiu şi ministrul Marilor Proiecte Dan Şova.

Comisia cere Parlamentului român să adopte proceduri mai clare pentru parlamentarii care sunt implicaţi în dosare penale sau s-ar putea afla în incompatibilitate. De asemenea, CE susţine că Agenţia Naţională de Integritate trebuie să rămână principala instituţie care verifică dacă parlamentarii şi oficialii se află sau nu în stări de incompatibilitate.

În raport, Comisia Europeană îşi exprimă speranţa că, odată cu alegerea unui nou Parlament şi cu numirea unui nou Guvern, România „va avea oportunitatea să pună în aplicare cât mai repede recomandările (Comisiei Europene - n.r.)”.

Raport MCV Romania by

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite