Dr. Sorin Simion, fals conferenţiar universitar al UMF "Carol Davila"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul este acuzat de plagiat şi furt intelectual, fapte comise pentru dobândirea titlurilor de doctor în medicină şi conferenţiar universitar Fost director general al Spitalului Clinic

Medicul este acuzat de plagiat şi furt intelectual, fapte comise pentru dobândirea titlurilor de doctor în medicină şi conferenţiar universitar

Fost director general al Spitalului Clinic Colentina, actual conferenţiar universitar în cadrul Universităţii de Medicină şi Famacie (UMF) "Carol Davila" din Bucureşti şi candidat la postul de profesor universitar în aceeaşi instituţie de învăţământ. Toate aceste merite "academice" ale medicului Sorin Simion au fost obţinute în baza infracţiunii de furt intelectual, în formă continuată.

Cazul este investigat timid de Comisia de Etică a UMF "Carol Davila", condusă de prof. dr. Mircea Diculescu. Infracţiunea este atât de clară, încât comisiei respective nu îi mai rămâne decât să respecte detaliile tehnice, traducerea autorizată a operei plagiate, numărul de file plagiate, etc. Însă chiar şi aşa, comisia dă dovadă de pasivitate, încercând să scape de responsabilităţi. Ce-i drept, miza este mare, în joc fiind soarta plagiatorului, reputaţia UMF "Carol Davila", precum şi destinul profesional al protectorilor plagiatorului Simion.

Titlurile cad după "principiul dominoului"

Practic, infracţiunea comisă de medicul Sorin Simion îi anulează atât titlul de doctor în medicină, cât şi titlul de conferenţiar universitar. Faptul este cu atât mai grav în contextul în care, în baza plagiatelor, Sorin Simion a parvenit academic, dar a obţinut şi funcţii de conducere: şef de lucrări, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii (PSD) şi director general al Spitalului Clinic Colentina. Pentru a-şi depăşi condiţia de asistent universitar, medicul a "forţat" lumea academică cu o teză de doctorat ce se dovedeşte a fi copiată în proporţie covârşitoare, aproape mot à mot, după lucrarea profesorului universitar dr. Liviu Vlad, de la Cluj, cu titlul "Chirurgie hepatică - Aspecte generale" şi după "Treatment of Hepatic Metastases of Colorectal Cancer" de B. Nordlinger. Capitole întregi sunt identice, medicul Simion neobosindu-se nici măcar să facă minime adaptări, de formă. Lucrarea a fost coordonată de răposatul prof. dr. Petre Dorin Andronescu, pe care îl descoperim şi în calitatea de coautor al unei alte lucrări, prin care se autoplagiază, tot mot à mot, chiar teza de doctorat plagiată după Liviu Vlad şi B. Nordlinger. În baza acestor "opere", medicul Simion devenea conferenţiar universitar. Găsită fiind calea cea uşoară spre obţinerea titlurilor de doctor în medicină şi, ulterior, de conferenţiar universitar, Sorin Simion ţintea şi titlul de profesor universitar. Numai că, pentru acest titlu, mai era nevoie de încă o operă. Mergând pe aceeaşi cale, deja bătătorită, conferenţiarul reeditează pur şi simplu plagiatul, diferenţa constând acum în aceea că nu îl mai semnează şi pe prof. univ. dr. Petre Dorin Andronescu. Aici, drumul s-a închis. Plagiatele au fost descoperite….

Un student sesizează, un conferenţiar acuză

Autorităţile au fost sesizate de către conferenţiarul universitar Florea Ţicmeanu, care a fost sesizat, la rândul său, de către un fost student. Verificând informaţia, cadrul didactic este de-a dreptul şocat de maniera în care s-a putut fura intelectual şi sesizează imediat Consiliul de Atestare a Titlurilor şi Diplomelor în Învăţământ Superior, Ministerul Educaţiei, Rectoratul UMF "Carol Davila" şi Ministerul Sănătăţii. Sesizările sunt exacte, cu trimiteri directe la titluri. "Plagiatul constă în transcrierea a 26 de pagini din monografia "Chirurgie hepatică, aspecte actuale", a prof. Liviu Vlad, apărută în Ed. Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj Napoca, 1993 şi folosirea la redactarea următoarelor materiale: teza de doctorat "Tratamentul chirurgical al metastazelor hepatice în cancerele colorectale", UMF "Carol Davila", 1996; monografia "Tratamentul metastazelor hepatice în cancerele colorectale", autori Petre Dorin Andronescu şi Sorin Simion, 1997; "Tratamentul metastazelor cancerelor colorectale", ediţia a II a, Ed. Universitară Carol Davila, 2002, autor Sorin Simion. În sesizările sale, conferenţiarul Ţicmeanu arată că "furtul intelectual se referă la reproducerea unui număr de aproximativ 60 de pagini, în lucrările sus-amintite, a experienţei cercetătorilor şi chirurgilor francezi, dezbătute în 1992 şi publicate în acelaşi an, la editura Springer-Verlag France, sub redactarea lui B.Nordlinger, D.Jaeck şi sub egida Asociaţiei Franceze, despre "Tratamentul metastazelor hepatice din cancerul colorectal".

Comisia de Etică încearcă să "cosmetizeze" plagiatul

În urma sesizărilor primite, în 5 februarie a.c., Comisia de Etică a UMF "Carol Davila" s-a întrunit într-o şedinţă de urgenţă pentru a analiza, printre altele, şi cazul plagiatului medicului Sorin Simion. Comisa a reuşit să stabilească faptul că acuzaţiile sunt grave, astfel încât va fi nevoie de "o analiză atentă şi laborioasă", deşi plagiatul este vizibil cu ochiul liber şi de pe satelitul natural al Terrei. Interesantă este poziţia comisiei din alt punct de vedere. "Acuzaţiile se referă la materiale publicate ANTERIOR constituirii Comisiei de Etică şi a Codului de Etică actual al UMF "Carol Davila", unde sunt prezentate, în mod explicit şi detaliat membrilor comunităţii universitare, care sunt rigorile cerute de Universitate pentru publicarea unor materiale, comisia neputând să-şi aroge drepturi cu efect retroactiv constituirii ei. Menţionăm că aceeaşi atitudine a luat-o comisia şi pentru cazurile analizate anterior", încearcă membrii comisiei să o scalde. O altă scuză gasită plagiatorului ar fi aceea că "multe din subiectele incriminate pot face obiectul unor noţiuni generale de anatomia ficatului sau de tehnici chirurgicale care nu pot face considerabile diferenţieri de la un autor la altul". Cu alte cuvinte, orcine poate să publice lucrări de specialitate folosind mouse-ul, prin procedeul clic-dreapta- copy-paste. Mai mult, comisia respectivă consideră "necesară OBLIGATORIU şi opinia unor experţi în domeniul chirurgiei ficatului".

S-a plagiat tot, inclusiv greşelile de redactare

Poate că dacă membrii Comisie de Etică ar fi răsfoit, în paralel, lucrările plagiate şi cele ale plagiatorului, ar fi constatat că 20 de pagini din teza de doctorat a medicului Sorin Simion sunt identice, cuvânt cu cuvânt cu lucrarea profesorului clujean Liviu Vlad. Şi reprezentările grafice sunt luate tot din lucrarea "Chirurgie Hepatică - Aspecte actuale". Din nefericire, procedeul copy-paste nu poate filtra greşelile de redactare, astfel încât greşelile din cartea lui Liviu Vlad le regăsim şi în teza prin care Simion a devenit doctor în medicină. Exemplu este cuvântul "predominent", în loc de "predominant". "Predominent" apare în cartea lui Vlad (pagina 3, cap.1.1.1.-Anatomia morfologică), "predominent" apare şi în teza lui Simion (pagina 6, Cap. 2-Anatomia morfologică). La fel de evidentă este şi plagierea operei franceze, de unde au fost preluate mot à mot 60 de pagini. De la francezi, Simion a copiat inclusiv motoul: "True victories are bloodless ones"- Pittacos (VI s. av J.C.), pe care îl regăsim în "lucrarea" lui Simion, "Tratamentul metastazelor hepatice în cancerele colorectale": "Adevăratele victorii sunt cele pe care le obţii fără vărsare de sânge" (VI s. î Hr). Evident, titlul "lucrării" lui Simion este acelaşi cu al lucrării franceze. La fel sunt şi reprezentările grafice". La fel sunt şi titlurile de capitol, şi intertitlurile. La fel este totul… dar pentru astfel de constatări este nevoie de experţi şi de o "analiză atentă şi laborioasă", crede prof. dr. Mircea Diculescu, preşedintele Comisiei de Etică a UMF "Carol Davila"

Florian Popa, rectorul UMF: "Comisia încearcă să scape de responsabilităţi"

Profesorul Florian Popa, rector al UMF "Carol Davila" nu vrea să se antepronunţe, însă este de acord să ne dea un punct de vedere de ansamblu: "Eu, ca primă măsură, am suspendat concursul pentru ocuparea postului de profesor universitar. De fapt, pentru acest post se dă bătălia. Până la apariţia suspiciunilor de plagiat, dosarul lui Sorin Simion îndeplinea condiţiile de înscriere. Acuzaţiile sunt grave. Pe lângă alte aspecte ce ar ţine de plagiat, mi se pare pueril ce a făcut Sorin Simion publicând aceeaşi carte în două ediţii, la cea de-a doua dispărând al doilea semnatar, dar fără ca el să aducă ceva în plus. Eu ştiu că ediţiile revăzute trebuie să aibe adăugiri de 30%." În ceea ce priveşte punctul de vedere al Comisiei de etică, prin care se încearcă pasarea problemei în curtea altora, invocând publicarea plagiatului anterior înfiinţării sale, profesorul Popa susţine şi el că este o tentativă de a scăpa de responsabilităţi. Situaţia este delicată şi din alt punct de vedere, în opinia rectorului UMF. "Faptele lui Sorin Simion vor avea repercursiuni şi asupra altor persoane. Este vorba de conducătorul lucrării tezei de doctorat, de referenţii care şi-au dat avizul de specialitate… Oricum, este greu să decizi soarta unui om. Gândiţi-vă că, practic, acest om va pierde totul: titlul de doctor în medicină, titlul de conferenţiar universitar…" Firesc, am încercat să vedem care este poziţia medicului Simion. Nu a fost de găsit nici la Spitalul Clinic Colentina, şi nici la telefonul mobil nu a răspuns. De altfel, ziarul nostru a mai încercat nu cu mult timp în urmă să-l contacteze tot pentru lămuriri în cazul în speţă. A refuzat.

Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor

"Art. 141. - Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la cinci ani sau cu amenda de la 25.000.000 lei la 500.000.000 lei fapta persoanei care îşi însuşeşte, fără drept, calitatea de autor al unei opere sau fapta persoanei care aduce la cunoştinţă publică o operă sub un alt nume decât acela decis de autor."

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite