
Dosarul Revoluţiei va fi restituit procurorilor militari, a decis Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru ca ancheta să fie refăcută. Soluţia vine la doi ani de la trimiterea în judecată şi la aproape 32 de ani de la Revoluţie.
UPDATE: Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie acuză încălcarea normelor procesual penale, prin excluderea unor probe, motiv pentru care solicită public demisia şefului Secţiei Parchetelor Militare, magistrat Piţu Cătălin Ranco.
„Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie ia act de decizia definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care a fost respinsă ca nefondată contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Parchetelor Militare, hotărând restituirea dosarului Revoluţiei la unitatea de parchet, respectiv Secţia Parchetelor Militare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
În aceste condiţii în care Instanţa Supremă a constatat existenţa unor nulităţi absolute şi a exclus probe, aspect ce denotă încălcarea normelor procesual penale, Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie solicită public demisia şefului Secţiei Parchetelor Militare, magistrat Piţu Cătălin Ranco” transmite Asociaţia.
Aceasta îi cere Procurorului General al României efectuarea unei analize a soluţiei de restituire a Dosarului.
„Raportat la gravitatea momentului, Asociaţia cere Ministrului Justiţiei, în exercitarea prerogativelor legale să demareze procedura de revocare a şefului Secţiei Parchetelor Militare, în paralel cu exercitarea unui control cu privire la resursele utilizate pentru rezolvarea acestui dosar, cu privire la care nu se poate ajunge la judecată în fond.
În acelaşi timp, Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie solicită Procurorului General al României efectuarea unei analize a soluţiei de restituire, în conformitate cu ordinele în vigoare şi stabilirea imputabilităţii acestei soluţii.
Este datoria legală şi morală a Procurorului General şi a Ministrului Justiţiei să stabilească dacă au existat culpe, neglijenţe ori rea-voinţă în instrumentarea celui mai important dosar din punct de vedere istoric, cu care a fost investit Ministerul Public, urmare a evenimentelor din 1989”, precizează sursa citată.
Asociaţia consideră „absolut esenţială stabilirea culpelor” pentru ca cei vinovaţi să plătească.
„În contextul în care Statul Român se află în pragul plăţii unor uriaşe despăgubiri ca urmare a imposibilităţii soluţionării acestui dosar, aşa cum a statuat Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie consideră ca absolut esenţială stabilirea culpelor pentru ca celor vinovaţi de acest eşec să le poată fi angajată răspunderea juridică” mai arată sursa citată.
ŞTIREA INIŢIALĂ: Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a venit cu precizări să aducă privind „Dosarul Revoluţiei”:
***
Dosarul Revoluţiei a fost trimis în judecată în aprilie 2019, însă în octombrie 2020, instanţa a decis să fie restituit procurorilor militari pentru refacerea anchetei, sentinţa de atunci nefiind definitivă.
Fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu şi generalul (rtr.) Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare, sunt acuzaţi în acest dosar de săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii. Ion Iliescu nu s-a prezentat la niciun termen al procesului.
Procurori: Psihoza terorismului a făcut 862 de morţi
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: