Dosarul „Microsoft“. Şerban Mihăilescu şi Ecaterina Andronescu, urmăriţi penal pentru mai multe fapte de corupţie. Ei au fost astăzi la DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şerban Mihăilescu, fostul secretar general al Guvernului, şi Ecaterina Andronescun, fostul ministru al Educaţiei, s-au prezentat, joi, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru a li se aduce la cunoştinţă acuzaţiile în dosarul „Microsoft”.

După mai multe încercări făcute în ultimele două luni, procurorii DNA au reuşit ieri să le prezinte acuzaţiile senatorilor Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu în dosarul Microsoft, dosar în care prejudiciul se ridică la 200 de milioane de dolari. Prima care a aflat că este urmărită penal şi care i-a cunoscut pe procurorii care se ocupă de caz a fost Ecaterina Andronescu.

Senatorul PSD a ajuns la ora 8 la sediul DNA, deşi citaţia era pentru ora 10. A ieşit în jurul orei 11 şi a declarat jurnaliştilor că i s-a adus la cunoştinţă că este urmărită penal pentru abuz în serviciu. Ecaterina Andronescu susţine că nu a fost audiată trei ore în acest dosar, ci mult mai puţin, dar că a intrat târziu în biroul anchetatorilor „pentru că doamna procuror era obosită”. Ea a mai spus şi că nu se teme de o eventuală arestare.

A urmat senatorul UNPR Şerban Mihăilescu, care a ajuns la sediul DNA la prânz. Fostul secretar general al Guvernului le-a spus jurnaliştilor că nu a făcut nimic ilegal. „Nu am offshore-uri, nu am conturi în străinătate, nu am încasat nimic. Pot să repet asta la nesfârşit”, a susţinut Mihăilescu, la ieşirea din sediul DNA.

Concret, Ecaterina Andronescu este acuzată că ar fi iniţiat şi avizat proiecte de Hotărâri de Guvern prin care a urmărit favorizarea firmelor Compaq şi Fujitsu, şi ar fi înlesnit firmei Siveco încheierea ilegală a contractului pentru licenţe educaţionale. La rândul lui, Şerban Mihăilescu l-ar fi determinat pe un alt ministru să semneze două hotărâri de guvern, dar şi Contractul de licenţiere Microsoft, în condiţiile pe care le negociase cu Fujitsu Siemens, în perioada în care îşi desfăşurase activitatea ca ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului.

În 2004, ar fi pretins şi primit o parte din suma de 20 milioane de dolari virată de Fujitsu Siemens Computers în contul unor societăţi off - shore cu titlu de consultanţă şi asistenţă tehnică aferentă contractului încheiat cu Guvernul României, susţin procurorii.

CEAŢĂ ÎN PARLAMENT ÎN CAZUL LUI DAN NICA

Cercul suspecţilor din dosarul Microsoft puşi sub acuzare nu este încă închis total. Procurorii aşteaptă, tot din septembrie, un aviz de la Parlamentul European pentru a putea începe urmărirea penală a europarlamentarului Dan Nica. Cererea procurorilor a fost adresată Bruxelles-ului prin intermediul Parlamentului României, conform procedurilor. Procurorii aşteptau însă degeaba răspunsul Parlamentului European.

Asta pentru că parlamentarii români au „uitat“ să trimită cererea către forul european. Abia după alegeri, când a fost clar că nu mai pot ţine ascunsă cererea procurorilor, aleşii noştri au trimis-o la Parlamentul European. De altfel, europarlamentarii au anunţat că în prima şedinţă vor discuta ridicarea imunităţii pentru Dan Nica.

CHINURILE RIDICĂRII IMUNITĂŢILOR ÎN SENAT

Procurorii au cerut Senatului încă din luna septembrie ridicarea imunităţii parlamentare pentru Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu pentru a putea fi urmăriţi penal în dosarul Microsoft. Colegii lor au făcut însă scut în jurul lor şi au amânat până după alegeri discutarea cererii DNA. Abia după ce Klaus Iohannis a fost ales preşedinte şi le-a cerut parlamentarilor să încuviinţeze toate cererile procurorilor, aleşii au decis să voteze ridicarea imunităţii pentru cei doi.

Nu a fost uşor nici aşa. Ridicarea imunităţii din 19 noiembrie s-a produs în urma unui vot secret foarte strâns. A urmat apoi o altă formă de tergiversare. Procurorii i-au citat de mai multe ori pe suspecţi la audieri, dar de fiecare dată s-au lovit de lipsa avizului dat de senatori. Drumul de la Parlament până la DNA al hârtiilor ce le permiteau procurorilor să îi pună sub acuzare pe cei doi senatori a durat opt zile.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite