Dosarul Kovesi: Germania cere Comisiei Europene declanşarea „opţiunii nucleare“ împotriva României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gunther Krichbaum, preşedintele comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag-ul german şi un bun cunoscător al situaţiei din România, i-a trimis joi o scrisoare prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, în care critică dur guvernul României pentru investigarea Laurei Codruţa Kovesi de către secţia pentru magistraţi.

Krichbaum îi cere voalat lui Timmermans să declanşeze procedura care a început deja în cazul Poloniei: ”ce alţi paşi viitori în direcţia demontării statului de drept se mai aşteaptă din partea Guvernului României până când Comisia va declanşa procedura pentru activarea Articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene?”

Activarea Articolului 7 din Tratatul UE împotriva unui stat membru UE duce la blocarea dreptului de vot al acelui stat în Consiliul UE, ceea ce se traduce prin suspendarea de facto a drepturilor sale de membru, arată g4media.ro

Gunther Krichbaum arată în scrisoarea consultată de G4Media.ro că prin acest dosar a fost încălcată ”o linie roşie”: ”iniţierea anchetei judiciare este foarte clar motivată politic, pentru a torpila candidatura foarte promiţătoare a Laurei Kövesi pentru funcţia de procuror şef al Parchetului European. Aceasta manevră îmi aminteşte de timpurile întunecate al dictaturii comuniste, pe care credeam că România le-a depăşit de mult”.

Scrisoarea integrală a lui Gunther Krichbaum:

Declanşarea anchetei judiciare împotriva Laura Kövesi

Stimate domnule Prim Vicepreşedinte,

ieri a fost făcut public faptul că Laura Kövesi a fost citată de noua Secţie pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, înfiinţată în octombrie 2018. Înfiinţarea acestei Secţii a fost una dintre extrem de controversatele modificări ale sistemului judiciar românesc. Aceasta a fost criticată şi de Comisia de la Veneţia, datorită faptului că există, printre altele, temerea concretă că, odată cu această Secţie, s-ar putea ancheta ţinţit reprezentanţi ai Justiţiei cu scopul de a fi intimidaţi. Motivul acestei citaţii este tocmai plângerea depusă de un fost parlamentar, care s-a sustras urmăririi penale prin fuga în Serbia.

Îngrijorător este faptul că citaţia împotriva doamnei Kövesi a fost susţinută în faţa publicului tocmai de către procurorul-şef adjunct al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie. Este vorba despre aceeaşi persoană pe care Ministrul Justiţiei Toader doreşte să o impună, împotriva votului Consiliului Suprem al Magistraturii şi împotriva îngrijorărilor exprimate de către Preşedintele Statului, ca succesoare a doamnei Kövesi la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Pentru mine, iniţierea anchetei judiciare este foarte clar motivată politic, pentru a torpila candidatura foarte promiţătoare a Laurei Kövesi pentru funcţia de procuror şef al Parchetului European. Aceasta manevră îmi aminteşte de timpurile întunecate al dictaturii comuniste, pe care credeam că România le-a depăşit de mult. De semnalat faptul că în presa românească apropiată puterii guvernamentale se speculează deja în legătură cu instituirea unei măsuri de interdicţie de părăsire a României.

Cu acest nou atac asupra Justiţiei independente, pentru care Laura Kövesi în România reprezintă un simbol, a fost încălcată o linie roşie. În special acţiunile Ministrului Justiţiei din România, Tudorel Toader, sunt menite a submina în continuare independenţa Justiţiei, care a fost un criteriu decisiv la aderea României la Uniunea Europeană. Solicit Comisiei, prin prezenta, ca neîntârziat să folosească măsurile ce-i stau la dispoziţie pentru a influenţa în mod pozitiv România.

Având în vedere regretabilele evoluţii, îmi pun întrebarea: ce alţi paşi viitori în direcţia demontării statului de drept se mai aşteaptă din partea Guvernului României până când Comisia va declanşa procedura pentru activarea Articolului 7 al Tratatului Uniunii Europene? România deţine la ora actuală Preşedenţia Consiliului Uniunii Europene. Din păcate, şansele oferite de deţinerea acestei Preşedenţii sunt complet compromise de actualele evoluţii.

Salutări cordiale,

Gunther Krichbaum

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite