UPDATE DNA cere până la 14 ani de închisoare pentru pompierii judecaţi în dosarul Colectiv. Sentinţa, peste o săptămână
0Procesul Colectiv a ajuns la final, iar peste o săptămână este aşteptată şi sentinţa în acest caz. Procurorii au cerut instanţei ca vinovaţii să plătească cu ani grei de puşcărie pentru moartea celor 65 de tineri şi rănirea altor câteva sute în incendiul din clubul Groazei
Procurorul DNA din dosarul Colectiv, a cerut luni ca pompieri, Antonina Radu şi George Matei, să primească pedeapsă maximă prevăzută de lege pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, respectiv 14 ani de închisoare. Ei sunt acuzaţi că au verificat clubul înainte de incendiu şi nu au luat măsuri pentru remedierea problemelor de securitate. Parchetul a mai cerut ca pompierii să achite contravaloarea intervenţiei salvatorilor din noaptea tragediei de la clubul Colectiv, situată la suma de 30.000 de lei, iar Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă să plătească împreună cu cei doi pompieri daunele civile şi morale.
Un lung lanţ de nereguli identificate la clubul Colectiv
În pledoaria finală în faţa judecătorului, procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a trecut în revistă lungul şir de nereguli imputabile celor doi angajaţi ai ISU responsabili de tragedia din clubul Colectiv. „Cei doi s-au deplasat pe platforma Pionierul dar nu au constatat existenţa SC Colectiv pe acea platformă. S-a constatat că ei nu au menţionat acel control nici în procesul verbal şi nu şi-au anunţat nici superiori. Erau obligaţi de lege să înregistreze fiecare control efectuat şi totodată să îşi anunţe superiorii. Urmările faptelor lor sunt de aproape 30.000 de lei, suma intervenţiei ISU, şi aproximativ 60.000 de lei, daunele de la clubul Colectiv. Deşi au intrat în clubul Colectiv si au discutat cu administratorii SC Colectiv, nu au întocmit niciun proces verbal. Va solicităm să constataţi că la clubul Colectiv a existat o singură uşă, respectiv a containerului, iar cealaltă foaie de uşă se deschidea doar la cererea organizatorului, în perioada de frig. Martorii au menţionat şi că era o uşă laterală a containerului, dar era închisă. Au încercat să deschidă această uşă cu un butoi de bere, dar nu s-a putut din cauza lacătului. De asemenea, clubul Colectiv nu putea obţine autorizaţia PSI deoarece nu avea ferestre. Deşi existaseră, acestea au fost zidite. În plus, SC Colectiv nu deţinea un plan de evacuare. Pragul de la ieşire a îngreunat evacuarea, din cauza lui s-au împiedicat cei prezenţi acolo şi s-a format un morman de oameni, de aproape un metru înălţime”, a subliniat procurorul. Acesta a ţinut să combată apărarea celor doi pompieri ce au susţinut că nu au avut posibilitatea de a intra în club pentru efectuarea inspecţiilor. „Clubul Colectiv funcţiona când au făcut controale dânşii, a funcţionat în mod continuu din anul 2014 până la tragedia din 2015.” a explicat procurorul de şedinţă.
Totodată şi avocaţii mai multor părţi civile au cerut luni condamnarea celor doi foşti angajaţi ai ISU amintind alte detalii din dosar obţinute de anchetatorii DNA Militar pe parcursul urmăririi penale. „Aşa cum am văzut din piesele dosarului erau în stare să închidă ochii pentru o cafea şi o apă minerală atunci când mergeau la club. Cerem condamnarea acestora aşa cum a cerut procurorul”, a spus avocatul unora dintre victime.
Pedepse maxime şi pentru patronii clubului şi angajaţii primăriei
La termenele precedente, procurorii au cerut condamnarea celor trei patroni ai clubului Colectiv - Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu - la câte 12 ani şi 10 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.
Procurorii au mai cerut ca Daniela Niţă - patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists - să fie condamnată la 14 ani şi 6 luni închisoare, iar pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise, la câte 12 ani şi 10 luni închisoare. De asemenea, Cristian Niţă să fie condamnat la cinci ani închisoare pentru tăinuirea unor probe.
De asemenea, reprezentanţii Parchetului au cerut aplicarea unor amenzi maxime pentru SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, acuzate de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.
Acuzarea a mai solicitat condamnarea fostului primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone la 15 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv. Aceeaşi pedeapsă a fost cerută pentru trei funcţionari din Primărie - Aurelia Iofciu (şef al Serviciului autorizări comerciale), Larisa Luminiţa Ganea (consilier superior), Ramona Sandra Moţoc (referent superior).
Părţile civile din dosar - familiilor celor decedaţi, dar şi persoanele rănite - au solicitat ca inculpaţii să plătească, în solidar cu instituţii publice, printre care şi Primăria Sectorului 4, despăgubiri uriaşe, care se ridică la sute de milioane de euro.
Peste trei ani şi jumătate de procese
Dosarul Colectiv ajunge acum la final, după mai bine de trei ani şi jumătate de când a fost trimis în instanţă, în aprilie 2016. Doi ani procesul a fost blocat pe chestiuni de procedură, iar judecătorul desemnat iniţial să se ocupe de acest caz a ieşit la pensie, fiind înlocuit în octombrie 2018 de Mihai Bălănescu. Noul judecător a promis că va grăbi soluţionarea dosarului, în fiecare săptămână fiind audiaţi zeci de martori şi victime. Procesul se judecă în primă instanţă la Tribunalul Bucureşti. Decizia magistraţilor va putea fi atacată la Curtea de Apel.