Dorin Cocoş ar fi încasat 85 de milioane de euro din contractele în Sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dorin Cocoş FOTO Eduard Enea
Dorin Cocoş FOTO Eduard Enea

85 milioane euro în 9 ani au încasat firmele lui Dorin Cocoş pentru reactivi de teste medicale, vânduţi spitalelor de stat, arată o investigaţie RISE Project.

Potrivit sursei citate, preţurile au fost umflate cu 300%, astfel că doar într-o singură zi, firmele ar fi obţinut contracte în valoare total de 18 milioane de euro.

Concret, spitalele ar fi cumpărat în perioada 2007 - 2009 reactivi de laborator de la firmele deţinute de Dorin Cocoş şi de la partenerii acestuia, subliniază RISE Project, precizând că aceştia ar fi format un cartel, punând astfel monopol pe furnizări şi dictând preţurile.

Investigaţia arată însă că au fost şi situaţii în care reactivii au lipsit din laboratoarele de analiză şi nu au fost de calitate. „În special cei folosiţi la teste scumpe”, arată RISE Project, care a reuşit să obţină inclusiv documente ce atestă circuitele financiare ce au intrat în atenţia Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor.

Institutul Matei Balş şi-ar fi golit bugetul de achiziţii prin doar trei licitaţii de 18 milioane de euro în anul 2012, mai arată investigaţia.  

Atunci, firmele câştigătoare au fost Meditest Global 2002, Imuno Diagnostika şi Spectrum Magnamed, inspectorii stabilind că beneficiarul final al celor 18 milioane de euro a fost Dorin Cocoş. Acesta nu a vrut să comenteze informaţiile obţinute de RISE Project.

Omul de afaceri Dorin Cocoş a fost trimis în judecată în două dosare de corupţie, fiind deja condamnat pe fond la trei ani de închisoare cu executare în cazul licenţelor Microsoft.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite