Dîncu: Rusia nu a răspuns până acum propunerii de a vizita scutul de la Deveselu. Noi trebuie să ne consultăm cu partenerul american, după care vom da un răspuns

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Dîncu, ministrul Apărării FOTO Facebook Vasile Dîncu / Arhivă personală
Vasile Dîncu, ministrul Apărării FOTO Facebook Vasile Dîncu / Arhivă personală

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat duminică, de la Prima TV, că Rusia nu a răspuns până în acest moment invitaţiei de a vedea scutul de la Deveselu şi susţine că se îndoieşte că Rusia va accepta reciprocitatea la aceste lucruri.

„Rusia este întotdeauna surprinzătoare în reacţii. Ceea ce au propus americanii şi aici aş vrea să spun acest lucru pentru că mi s-a părut că în opinia publică într-adevăr oamenii nu cunosc detaliile. SUA şi NATO nu au răspuns la cererile Rusiei, care erau cunoscute şi inacceptabile şi a venit cu altă propunere. Au trimis o scrisoare, nişte propuneri, printre care şi acest schimb, care exista înainte atunci când nu se retrăsese Rusia, de exemplu, din comunităţile comune cu NATO,  acela al transparenţei şi sigur că asta o propunere pe care SUA a făcut-o. Federaţia Rusă nu a răspuns până în acest moment acestei propuneri”, a declarat Vasile Dîncu.

Ministrul Apărării nu crede că Rusia va accepta să îşi arate şi capacităţile pe care le are în anumite baze. „Baza de la Deveselu, scutul defensiv, este legat de câteva reglementări bilaterale, deci nu este numai NATO, o bază avansată NATO, ci este legat şi de câteva reglementări bilaterale, aşa încât noi trebuie, prin lege, să ne consultăm cu partenerul nostru american aici. Vom da un răspuns în momentul când ne vom consulta, când vom şti de fapt, dacă Rusia acceptă sau nu. (...) Mă îndoiesc că Rusia va accepta reciprocitatea la aceste lucruri pentru că ar trebui să îşi arate şi capacităţile pe care le au în anumite baze şi atunci nu cred că va fi foarte previzibil ca să accepte. Dar dacă vor accepta, probabil că vom găsi o soluţie”, a afirmat Vasile Dîncu.

Despre o eventuală mobilizare a rezerviştilor

Demnitarul a precizat că nu trebuie să existe îngrijorări privind chemarea la oaste a ceor tineri sau a rezerviştilor. „Nu ar trebui să fiţi îngrijorat deloc. În primul rând, pentru că România, ca membră a unui sistem defensiv puternic, cel mai puternic, care este NATO, în acest moment, nu este în situaţia de a intra în război, în orice situaţie în care să zicem Federaţia Rusă, în cel mai prost scenariu, ar intra în Ucraina. A spus-o şi Stoltenberg recent, Tratatul NATO prevede posibilă intervenţie militară doar în cazul ţărilor, dacă este atacată o ţară care este membră a NATO. (...) Ucraina încearcă să devină membră NATO, dar nu are încă acest statut. În al doilea rând, dacă vă uitaţi pe ştirile internaţionale, deşi a fost destul de rară această ştire, Ucraina nu şi-a mobilizat nici ea rezerviştii. Ea este  atacată şi nici ea nu şi-a mobilizat reverziştii aşa încât nu este cazul în acest moment”, a afirmat ministrul Apărării.

Dîncu a menţionat că pentru cei care vor să facă Armata există şi alte opţiuni. „Avem pentru cei care vor să facă armată, avem alte variante, de exemplu, înscrierea de voluntari, este un sistem modern, un sistem NATO, în care pentru a suplimenta forţa de rezervă de care este nevoie, pe lângă rezerviştii care există, avem nevoie şi de rezervişti care se înscriu într-un sistem, primesc o pregătire militară de scurtă durată şi care beneficiază şi de anumite resurse, o soldă pe timpul cât îşi desfăşoară activitatea ca civil la locul lor de muncă”, a explicat ministrul.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite