Cum funcţionează şi ce eficacitate are fiecare vaccin anti-Covid dintre cele patru autorizate de Comisia Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe informaţii utile puteţi găsi în materialul publicat pe platforma naţională de
informare cu privire la vaccinare.
Mai multe informaţii utile puteţi găsi în materialul publicat pe platforma naţională de informare cu privire la vaccinare.

Comisia Europeană a publicat un raport cu toate detaliile despre cum funcţionează, ce eficacitate sau regim de administrare au cele patru vaccinuri aprobate de Uniunea Europeană: Pfizer BioNTech, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson.

Vaccinul produs de Pfizer şi Moderna sunt de tipul ARN mesager, iar AstraZeneca şi Johnson&Johnson sunt de tipul vector viral nereplicativ.  Vaccinul de Pfizer, AstraZeneca şi Moderna au un regim de administrare de două doze, Pfizer o dată la 21 de zile, AstraZeneca la 56 zile, iar Moderna la 28 de zile. În schimb, vaccinul Johnson&Johnson se administrează doar într-o singură doză.

Cea mai mare eficacitate o are serul de la Pfizer, cu un procentaj de 95%, pe al doilea loc se află  Moderna cu 94,1%, urmat de AstraZeneca  şi Johnson&Johnson cu 60%, respectiv 67%.

Termenul de stocare,  la o temperatură de 2-8 °C, a acestor 4 vaccinuri este diferit. Pfizer poate fi lăsat în frigider doar 5 zile, Moderna 30 se zile, AstraZeneca 6 luni, iar Johnson&Johnson 3 luni.

Stocarea pe termen lung este  la fel de diferită pentru vaccinurile aprobate de U.E. Timp de 6 luni, Pfizer rezistă daca este ţinut la -80 °C. La aceeaşi temperatură, mai precis de -20 °C, vaccinul Moderna rezistă 6 luni, iar cel de la Johnson&Johnson 24 de luni.

Mai multe informaţii utile puteţi găsi în materialul publicat pe platforma naţională de informare cu privire la vaccinare.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite