Primele reţineri în dosarul evaziunii de la „Mediafax Group“

Primele reţineri în dosarul evaziunii de la „Mediafax Group“

Percheziţiile sunt în desfăşurare. FOTO: ARHIVĂ ADEVĂRUL

Primele reţineri în dosarul „Mediafax Group” au fost făcute joi de procurorii Parchetului General, în dosarul de evaziune fiscală şi spălare de bani în care ar fi implicat şi fostul şef al societăţii, jurnalistul Orlando Nicoară.

Ştiri pe aceeaşi temă

Peste 100 de poliţişti şi procurori au descins, joi-dimineaţă, la sediul agenţiei de presă Mediafax, dar şi la locuinţele unor persoane cercetate în dosarul în care se verifică mai multe fapte de evaziune fiscală şi spălare de bani. 

În urma acestor percheziţii, cinci persoane au fost reţinute şi duse la audieri pentru a răspunde întrebărilor procurorilor. Din calculele făcute de oamenii legii până în acest stadiu al anchetei, prejudiciul adus statului s-ar ridica la 3 milioane de euro.

Activitatea agenţiei de presă, dar şi a altor instituţii care au făcut parte din grupul de presă mai fac obiectul unui dosar deschis de procurorii Parchetului Capitalei la sfârşitul verii. 

De altfel, atunci clienţii Mediafax Group au primit înştiinţări de la ANAF prin care erau anunţaţi de înfiinţarea popririi asiguratorii pe banii datoraţi de aceştia companiei. ANAF spune că măsura a fost luată din cauza datoriilor companiei Mediafax care se ridică la 21 de milioane de lei (4.7 milioane de euro).  Mediafax Group şi-a cerut insolvenţa la Tribunalul Bucureşti.

Pe 8 decembrie, Orlando Nicoară, fostul şef al Mediafax Group, a fost audiat la Parchetul General. La ieşirea din sediul instituţiei acesta a precizat că este suspect într-un dosar de evaziune fiscală.

Nicoară anunţa, la începutul săptămânii, că şi-a dat demisia de la conducerea Mediafax Group de la începutul lunii octombrie, iar plecarea sa nu ar avea nicio legătură cu dosarul penal.

„Mi-am anunţat intern plecarea la începutul lui octombrie, acum două luni. Dosarul de la Parchet a fost deschis pe 2 decembrie, iar insolvenţa a fost cerută pe 26 noiembrie”, a precizat Orlando Nicoară.
 
Redăm mai jos scrisoarea postată de Nicoară pe blogul său:
 
Opt ani care s-au împlinit în iulie. Cam asta a fost perioada petrecuta în cele 3 companii sau grupuri pentru care am lucrat până acum. Au fost 16 ani frumoşi. Ultimii 8, plini, cu multe realizări care li se datorează colegilor şi cu multe încercări mai puţin reuşite care mi se „datorează” mie.
Voi rămâne cel mai mare fan al proiectelor Mediafax Group şi al oamenilor care lucrează la ele. Le mulţumesc tuturor colegilor şi partenerilor pentru tot ce ne-a ieşit în ultimii 8 ani.
 
Ce va urma? Voi reveni cu detalii :)
 
P.S. Pentru „prietenii mei”: mi-am anunţat intern plecarea la începutul lui octombrie, acum două luni. Dosarul de la Parchet a fost deschis pe 2 decembrie, iar insolvenţa a fost cerută pe 26 noiembrie.”
 
11 persoane arestate în decembrie în dosarul „MediaPro”
 
Pe 6 decembrie, 11 persoane au fost arestate preventiv de magistraţii Tribunalului Bucureşti fiind acuzaţi implicaţi într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani în care prejudiciul se ridică la 15 milioane de lei. 
 
Mai mult, în acest caz, pe 9 iulie, au fost arestate alte unsprezece persoane. Asta după ce cu o zi înainte fuseseră reţinute în urma percheziţiilor care au avut loc la mai multe adrese din Bucureşti şi din Ilfov, inclusiv la studiourile MediaPro din Buftea. 
 
Procurorii susţin că, în perioada 2009 — 2014, persoanele reţinute ar fi conceput şi implementat mai multe circuite financiare în scopul fraudării bugetului de stat, precum şi al spălării şi reciclării sumelor de bani provenind din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală.
 
Inculpaţii, în calitate de reprezentanţi ai unor societăţi comerciale ce aveau ca obiect de activitate prestarea unor servicii în domeniul producţiilor media şi de publicitate, ar fi înregistrat în evidenţele contabile ale societăţilor şi au declarat organelor fiscale facturi de achiziţii fictive, provenind de la 17 societăţi comerciale cu comportament de tip „fantomă”, ce figurau cu obiect de activitate similar.
 
Ulterior, sumele reprezentând contravaloarea acestor achiziţii erau transferate în conturile bancare ale societăţilor „fantomă”, de unde erau retrase în numerar de reprezentanţii acestora, cu diferite justificări şi predate în numerar celor care dispuseseră transferul acestora.
 
O altă modalitate de operare consta în faptul că suspecţii, în calitate de persoane fizice, ar fi prestat în favoarea altor societăţi comerciale din domeniul media mai multe servicii în domeniul producţiilor media şi de publicitate, pentru care au emis mai multe facturi de achiziţii fictive în numele mai multor societăţi comerciale „fantomă”, încasând ulterior prin conturile acestora din urmă sumele virate de beneficiarii serviciilor, acestea fiind retrase în numerar şi predate persoanelor fizice prestatoare, în fapt, ale serviciilor, realizându-se astfel „ascunderea” faţă de organele fiscale a veniturilor impozabile încasate.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
 
 
Orlando Nicoară, fostul şeful Mediafax Group, deţinut de Adrian Sîrbu, şi-a dat demisia după ce timp de opt ani a condus compania. El a le-a transmis colegilor o scrisoare prin care îi anunţă că decizia lui nu are legătură cu dosarul penal deschis de procurori, şi nici cu insolvenţa. Nicoară a fost, luni, audiat de procurorii Parchetului General.
 
 
Procurorii Parchetului Capitalei au reţinut marţi 11 persoane după ce dis-de-dimineaţă, poliţiştii au descins la sediile mai multor firme din Bucureşti şi din Ilfov, vizate de anchetatori fiind şi studiourile MediaPro din Buftea, într-un dosar de evaziune fiscală. Prejudiciul în acest caz se ridică la 1,5 milioane de euro.
 

Percheziţii în Capitală şi în Ilfov într-un caz de evaziune fiscală şi spălare de bani. PRO TV SA nu este cercetată

Mai multe firme din trustul Media Pro sunt vizate într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani. Procurorii efectuază 28 de percheziţii, marţi, în Bucureşti şi în judeţul Ilfov. Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii ridică mai multe documente de la sediul Media Pro.

VIDEO Percheziţii în dosarul evaziunii fiscale de la MediaPro. 27 de persoane printre care şi Andrei Boncea, soţul Loredanei Groza, duse pe sus la audieri

Peste 30 de persoane sunt urmărite penal de procurorii Parchetului Capitalei pentru evaziune fiscală şi spălare de bani în dosarul evaziunii fiscale de la MediaPro. În acest sens, anchetatorii fac, joi, 41 de percheziţii în trei judeţe din ţară şi în Capitală. 27 de oameni martori şi suspecţi, printre care şi Andrei Boncea, sunt duşi la sediul Parchetului Capitalei pentru a fi audiaţi în acest caz.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările