Deputatul Dorinel Ursărescu, urmărit penal de DNA pentru corupţie

Deputatul
Dorinel Ursărescu, urmărit penal de DNA pentru corupţie

Procurorii DNA au început urmărea penală împotriva deputatului Dorinel Ursărescu

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din Bacău au început urmărirea penală împotriva deputatului liberal de Nemţ Dorinel Ursărescu într-un dosar de evaziune fiscală cu combustibili. Deputatul este acuzat că ar fi protejat o reţea de evazionişti.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conform unui comunicat emis de DNA, procurorii au început urmărirea penală faţă de Ursărescu pe care îl acuză de folosire a influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial.

În acelaşi mai sunt implicaţi şi Valentin Grosu, director al Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Bacău (DJAOV) la data faptelor şi Răzvan Andrei, fost inspector în cadrul Serviciului coordonare echipe mobile şi supraveghere produse accizabile - Direcţia supraveghere accize şi operaţiuni vamale din Autoritatea Naţională a Vămilor. Aceştia sunt suspectaţi de trafic de influenţă.

Procurorii DNA îl cercetează şi pe Marius Crăciun, pentru cumpărare de influenţă şi instigare la folosire a influenţei sau autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial.

Prejudiciul adus statului, peste un milion de euroPotrivit anchetatorilor, în perioada octombrie 2011 - aprilie 2013, Marius Crăciunescu ar fi iniţiat un grup infracţional organizat cu scopul de a  săvârşi infracţiuni de evaziune fiscală prin derularea unor ample operaţiuni de achiziţii intracomunitare de combustibili şi comercializarea acestora pe piaţa internă, fără plata TVA şi a accizelor datorate bugetului de stat.

Prin aceste acţiuni, s-a creat statului un prejudiciu de 4.520.880,43 de lei, echivalentul a 1.033.495 de euro.

„Acest mecanism viza în esenţă achiziţia intracomunitară (din Bulgaria) de produse petroliere (motorină) scutite de plata TVA şi comercializarea acestora pe piaţa internă, colectând TVA aferentă livrărilor”, se arată în documentul citat. 

Procurorii precizează că în această activitate, Crăciun ar fi beneficiat de sprijinul şi bunăvoinţa unor persoane influente politic sau funcţionari din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV). Concret, cu ajutorul lui Ursărescu a fost numită la conducerea Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Neamţ o persoană agreată de Crăciunescu.

„Astfel, în cauză, există probe că în perioada iunie-august 2012, la solicitarea lui Crăciun Marius, inculpatul Ursărescu Dorinel şi-a folosit influenţa şi autoritatea decurgând din funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene Neamţ a unui partid politic, pentru numirea, în funcţia de director executiv al DJAOV Neamţ, a unei persoane agreate de Crăciun Marius, în scopul facilitării afacerii pe care acesta din urmă intenţiona să o deruleze", au arătat procurorii.

Gruparea ar fi fost sprijinită, susţin procurorii, şi prin: „desigilarea cisternelor de către angajaţii DJAOV Neamţ imediat după sosirea acestora şi asigurarea fluxului de aprovizionare, prin influenţa exercitată de inculpatul Grosu Valentin; obţinerea rapidă a autorizaţiei de destinatar înregistrat prin demersurile efectuate atât de Grosu Valentin şi o altă persoană; consilierea şi oferirea de informaţii asupra acţiunilor autorităţilor vamale, asigurată atât de Grosu Valentin cât şi de inculpatul Andrei Răzvan; atitudinea pasivă a funcţionarilor vamali, inclusiv cei menţionaţi anterior, care, deşi au realizat caracterul fraudulos, evazionist al operaţiunilor comerciale, nu au întreprins niciun demers pentru stoparea acestora”.

În schimbul acestei „protecţii”, asigurată pe diferite paliere, de către Dorinel Ursărescu, Valentin Grosu şi Răzvan Andrei, Crăciun ar fi promis şi remis, direct sau indirect, sume de bani. 

Ursărescu ar fi urmat să primească câte 100 de euro pentru fiecare tonă de motorină vândută

Mai mult, DNA precizează că Ursărescu ar fi  acceptat promisiunea formulată de Crăciun Marius, constând în remiterea unei sume de 100 euro pentru fiecare tonă de motorină vândută.

Valentin Grosu este suspectat că, în perioada noiembrie 2012 - martie 2013, în calitate de director al DJAOV Bacău, a solicitat sume de bani neprecizate, iar în 7 martie 2013 a primit echivalentul în lei a sumei de 5.000 de euro de la Marius Crăciun, pentru a-şi exercita influenţa asupra directorului DJAOV Neamţ.

„Prin acest demers s-a urmărit obţinerea unei autorizaţii de destinatar înregistrat, solicitată de o firmă controlată de inculpatul Crăciun Marius şi facilitarea desfăşurării cu celeritate a operaţiunilor comerciale cu produse accizabile desfăşurate de societatea respectivă", au precizat procurorii.

De asemenea, anchetatorii au probe că, în perioada februarie -martie 2013, Răzvan Andrei a pretins de la Marius Crăciun şi de la o altă persoană sume de bani iniţial necuantificate, iar apoi precizate la suma de 1.000 de euro, majorată ulterior la 2.000 de euro. În luna martie 2013, Răzvan Andrei ar fi primit de la Crăciun, printr-un intermediar, suma de 1.000 de euro.

„În schimbul acestor bani, inspectorul Andrei Răzvan a lăsat să se creadă că are influenţă asupra colegilor săi din cadrul Autorităţii Naţionale a Vămilor - Direcţia supraveghere accize şi operaţiuni vamale, promiţând că îi va determina pe aceştia să îşi încalce atribuţiile de serviciu, în sensul de a permite derularea operaţiunilor de comercializare produse accizabile prin intermediul aceleiaşi firme controlate de inculpatul Crăciun Marius", susţin anchetatorii.

Inculpaţilor Ursărescu, Crăciun, Grosu şi Andrei le-a fost adusă la cunoştinţă calitatea procesuală.

DNA a precizat că în această cauză se fac acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările