De ce condamnă ONG-urile difuzarea în mass-media a imaginilor cu persoane care consumă droguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Reţeaua Română de Reducere a Riscurilor şi organizaţiile ALIAT, AWAKEN, Fundaţia PARADA, Human Profiles, SensPozitiv şi Metoda TOTEM condamnă difuzarea la televizor a imaginilor cu persoane care consumă droguri, cât şi discursul de blamare din mass-media cu privire la consumul de droguri. Reacţia asociaţiilor vine după ce în mass-media a circulat o filmare cu o tănâră ce se droga pe o plajă din Mamaia.

Romanian Harm Reduction Network susţine că abordarea presei cu privire la persoanele care consumă droguri „încalcă obligaţia furnizorilor de servicii media de protejare a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului şi întăresc prejudecăţile şi atitudinile negative faţă de persoanele care consumă droguri“.

Reţeaua mai afirmă că presa prezintă o imagine distorsionată a fenomenului consumului de droguri.

Dezinformarea, exagerările şi generalizările privind consumul şi efectele drogurilor, prezentate de către o parte a mass-media săptămâna aceasta, contribuie la întreţinerea unei atmosfere de panică în jurul consumului de droguri şi a unei imagini distorsionate asupra celor care consumă droguri. Mai mult, această atmosferă de tensiune este creată şi de descrierea nediferenţiată a consumului recreaţional şi a consumului abuziv şi dependenţei de droguri.

Lipsa de informaţii adecvate şi atitudinea moralistă a presei faţă de persoanele care consumă droguri duc la discriminarea, marginalizarea şi stigmatizarea acestora. Stigmatizarea şi ruşinea asociată reprezintă o parte importantă a motivului pentru care oamenii nu caută ajutor pentru dependenţă şi pentru care ajutorul oferit şi serviciile nu sunt disponibile sau eficiente.

Asociaţiile semnatare reamintesc publicului că în România nu există niciun program naţional de prevenire a consumului de droguri în şcoli, niciun centru de tratament al abuzului şi dependenţei de droguri pentru copii şi adolescenţi finanţat din bani publici şi că locurile pentru tratament adresate persoanelor cu dependenţă de droguri sunt cu mult sub numărul cererilor şi nevoilor identificate de angajaţii şi voluntarii noştri.

Le recomandăm jurnaliştilor să consulte specialişti care au experienţă în domeniu şi în lucrul cu persoanele care consumă droguri înainte de a realiza materiale şi articole despre consumul de droguri.

Organizaţii semnatare:

ALIAT – Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor

Asociaţia Human Profiles

Asociaţia SensPozitiv

AWAKEN

Fundaţia PARADA

Metoda TOTEM

Reţeaua Română de Reducerea Riscurilor

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite