UPDATE Dosarul „ICA”. Încă o şansă pentru Dan Voiculescu. Judecătorii nu au căzut de acord dacă să îi anuleze sau nu cei 10 ani de închisoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Izabela Tocan şi Dan Lupaşcu, cei care judecă cererea lui Dan Voiculescu de anulare a pedepsei primite în dosarul „ICA“, de 10 ani de închisoare nu au ajuns la o decizie comună în acest caz. Astfel, instanţa a repus dosarul pe rol într-un complet de divergenţă (de trei judecători - n.r.) şi a stabilit un nou termen pentru 6 ianuarie.

UPDATE Cei doi magistraţii de la Curtea de Apel Bucureşti care soluţionează cererea şefului Intact nu au căzut de acord în privinţa deciziei de anulare a pedepsei primite de Dan Voiculescu şi au decis să mai acorde un termen de judecată, pentru 6 ianuarie, într-un complet de divergenţă. 

Mai exact, un al treilea judecător va fi întra în complet pentru ca următoarea decizie să fie pronunţată cu majoritate.  

UPDATE Instanţa a rămas în pronunţare şi urmează să anunţe dacă admite sau respinge cererea lui Dan Voiculescu de anulare a sentinţei de 10 ani de închisoare primite în dosarul „ICA”.

Concret, magistraţii vor stabili dacă se va va rejudeca apelul din acest dosar sau nu.

UPDATE Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghiţă Mateuţ, a cerut din nou judecătorilor să solicite toate înregistrările şedinţelor de judecată de când a dosarul a fost preluat de completul care l-a condamnat pe şeful Intact.

Apărătorul a precizat că doreşte să se demonstreze „atitudinea constantă a completului de judecată caracterizată printr-o lipsă vădită de imparţialitate".

În replica, procurorul a precizat că proba cerută de avocat este contrară legii, la dosar existând încheierile de şedinţă.

La rândul său, Mateuţ a ţinut să arate că aşa poate fi dovedită întreaga atitudine a completului de rea credinţă. 

S-a observat pornirea instanţei orientată clar în obţinerea unei soluţii de condamnare. Încă de la primul termen şi până la ultimul termen de judecată", a arătat avocatul lui Voiculescu.

În urma acestor susţineri, instanţa a deliberat şi a decis să respingă solicitarea depusă de apărător.

Dan Voiculescu nu a fost adus nici de această dată la Curtea de Apel Bucureşti.

Magistraţii Izabela Tocan şi Dan Lupaşcu vor verifica două probleme reclamate de avocaţii lui Dan Voiculescu, respsectiv modul de constituire a completului de judecată care l-a condamnat pe Voiculescu, dar şi o presupusă incompatibilitate a judecătorilor Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea care au făcut parte din complet.

Voiculescu a refuzat să iasă din celulă

La termen trecut, Dan Voiculescu a refuzat să meargă la proces pe motiv că nu vrea să fie adus cu duba penitenciarului la instanţă, încătuşat şi aşezat în boxa arestaţilor. 

Astfel, dezbaterea a început în absenţa fondatorului PC, iar procurorul DNA şi avocatul Gheorghiţă Mateuţ, care îl reprezintă pe Voiculescu, au avut mai multe contre juridice, fiecare cu argumentele sale. Deznodământul a fost amânat, însă, chiar dacă procurorul pare să fi câştigat prima rundă. Judecătorii au fixat noul termen de judecată pentru 9 decembrie.

Citarea ADS în proces, motiv de dispută

Procurorul a luat cuvântul la începutul procesului şi a explicat instanţei că procedura nu este legal îndeplinită, întrucât în acest caz a fost citat doar Dan Voiculescu, nu şi ADS, care este partea civilă în dosarul de condamnare. „Dezbaterea se face cu citarea părţilor. 

Nu putem vorbi de obligaţia de a fi prezent, este obligatorie însă citarea părţii adverse, care este statul, reprezentat de Agenţia Domeniilor Statului, şi care este parte civilă în proces“, a explicat procurorul în faţa instanţei.

Avocatul Mateuţ s-a opus, însă, şi a susţinut că această cerere ar trebui respinsă, întrucât contestaţia în anulare se face doar cu citarea părţii interesate, care în acest caz este clientul său.  

Mateuţ acuză „atitudinea ostilă“

Gheorghiţă Mateuţ, îndrăzneţ, a propus instanţei o probă prin care, crede el, ar putea obţine anularea condamnării pentru clientul său. Mai exact, avocatul a solicitat să fie ascultate înregistrările şedinţelor de judecată conduse de judecătorii Camelia Bogdan şi Alexandru Mihalcea, cei care au decis condamnarea lui Voiculescu la 10 ani, pentru a demonstra „atitudinea ostilă“ a magistraţilor. 

„Solicit aceste înregistrări pentru a se vedea atitudinea ostilă, comportamentul, dar şi conduita completului de judecată pe tot parcursul judecării apelului“, a precizat Mateuţ. Magistraţii însă nu s-au pronunţat pe această cerere, dar au decis să dea un termen în dosar şi au dispus citarea ADS pe 9 decembrie.

Contestaţia, admisă în principiu

Judecătorii Viorica Costiniu şi Dan Lupaşcu de la Curtea de Apel Bucureşti au admis, pe 15 octombrie, în principiu, contestaţia în anulare formulată de Voiculescu, condamnat în dosarul privind privatizarea frauduloasă a Institutului de Cercetări Alimentare. 

Omul de afaceri care controlează televiziunile Antena 1 şi Antena 3, alături de ceilalţi şase condamnaţi la pedepse cu executare din dosarul ICA - Sorin Pantiş, Jean Cătălin Sandu, Corneliu Popa, Flavius Adrian Pop, Vlad Nicolae Săvulescu şi Gheorghe Mencinicopschi – se află încarceraţi, din 8 august, la Penitenciarul Rahova. 

Cât va sta Voiculescu în spatele gratiilor

Dan Voiculescu nu va sta însă mai mult de 3,4 ani după gratii. Chiar dacă a primit zece ani de închisoare, şeful Intact are peste 60 de ani, şi de aceea va executa o treime din pedeapsa totală. Potrivit legii, „în cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 60 de ani, se poate dispune liberarea condiţionată, după executarea efectivă a unei treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depăşeşte 10 ani”. 

Mai mult, Voiculescu îşi mai poate reduce din pedeapsă dacă scrie mai multe cărţi, cum de altfel a şi declarat că va face. Astfel, mogulului i se pot reduce 45 de zile pentru prima lucrare scrisă şi câte 30 de zile pentru următoarele. 

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Corina Voiculescu, fiica lui Dan Voiculescu, renunţă la contestaţia privind sechestrul din dosarul „ICA”

Voiculescu iese din carantină. Cât şi unde va sta în continuare după gratii

Dan Voiculescu nu se lasă: a contestat raportul Inspecţiei Judiciare care a stabilit că judecătorii au fost repartizaţi legal în dosarul ICA

Voiculescu nu ştie ce să mai facă pentru a-şi salva averea confiscată

Fetele lui Dan Voiculescu duc războiul mai departe

Dan Voiculescu, mesaj de după gratii pentru Adrian Năstase: „Trăim într-o dictatură care se apropie de final“

Raiffeisen ar putea ataca în instanţă confiscarea bunurilor pe care avea ipotecă în dosarul lui Dan Voiculescu

Fostul Institut de Cercetări Alimentare şi firma Grivco contestă sechestrul pus în dosarul „ICA”

Când a ajuns Dan Voiculescu stăpân absolut peste banii Securităţii

Avocat: „Voiculescu nu-şi înţelege condamnarea, are convingerea că procesul său a ieşit din tipar“

Voiculescu, primul în topul demnitarilor cu cei mai mulţi ani de puşcărie

Dosarul „ICA”. Dan Voiculescu a ajuns la Rahova după ce a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Sediile Antena 3 şi Grivco, confiscate

Sentinţă definitivă în dosarul „ICA”. Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv la 10 ani de închisoare cu executare

Cine este Dan Voiculescu. Cum s-a împărţit între politică şi afaceri unul dintre cei mai bogaţi români

Averea familiei Voiculescu este de 120 de milioane de euro. Din declaraţia de avere: Dan Voiculescu, un pensionar cu un apartament, dar cu conturi grase

Ce rămâne în urma lui Dan Voiculescu: trei secvenţe de la arestarea unui mogul media

Dumitru Ghiorghiu, expertul dat afară din DNA, se face scut pentru inculpatul Dan Voiculescu

Voiculescu: Voi pune bazele unui ONG de investigaţii care va analiza activităţile lui Traian Băsescu din 1989 încoace

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite