UPDATE Dan Voiculescu: „Macovei a fost procuror în perioada comunistă”. Cererea de strămutare a dosarului „ICA”, devansată pe 11 iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Voiculescu este cercetat în trei dosare    FOTO: Marian Iliescu/Adevărul
Dan Voiculescu este cercetat în trei dosare    FOTO: Marian Iliescu/Adevărul

Tribunalul Bucureşti a încheiat judecarea cererii lui Dan Voiculescu de ridicare a măsurii controlului judiciar luate de procurori în cazul său în noul dosar în care este acuzat de şantaj şi va lua pe 10 iulie decizia în acest dosar. El s-a prezentat şi joi la Poliţia Ilfov unde a spus despre europarlamentarul Monica Macovei că a fost „procuror comunist”. De asemenea, acesta a negat din nou că ar fi făcut afaceri cu Nelu Iordache.

UPDATE Tribunalul Bucureşti a judecat marţi contestaţia formulată de Dan Voiculescu în cazul măsurii controlului judiciar dispusă de procurorii DNA în noul dosar în care este cercetat pentru şantaj, după ce ar fi ameninţat, direct sau prin intermediari, trei oameni de afaceri, unul dintre ei încheind cu trusturile sale de presă contracte de publicitate de 900.000 de euro.

„Am spus că nu-i cunosc, că dacă nu cunoşti pe cineva personal, nu poţi să-l şantajezi. Adică este o aberaţie, şi eu cred că judecătorul a înţeles", a declarat Dan Voiculescu, la ieşirea din sala de judecată.

Instanţa a rămas în pronunţare şi va decide joi 10 iulie dacă îi ridică lui Dan Voiculescu măsura controlului judiciar.

UPDATE Cererea de strămutare a dosarului „ICA”  va fi judecată vineri, pe 11 iulie, şi în septembrie, aşa cum se stabilise iniţial.

UPDATE:  Dan Voiculescu a declarat, marţi, la Tribunalul Bucureşti, unde se judecă contestaţia la măsura controlului judiciar, că dacă instanţa dispune ridicarea acestei măsuri nu mai pleacă în vacanţă, pentru că aceasta trebuie făcută "când eşti liniştit, nu tracasat", dar şi pentru că este o ofensivă şi rămâne "pe terenul de luptă", potrivit Mediafax.

Tribunalul Bucureşti judecă marţi contestaţia formulată de Dan Voiculescu în cazul măsurii controlului judiciar dispusă de procurorii DNA, în noul dosar în care este cercetat pentru şantaj, după ce ar fi ameninţat, direct sau prin intermediari, trei oameni de afaceri, unul dintre ei încheind cu trusturile sale de presă contracte de publicitate de 900.000 de euro.

"Nu mai plec, rămân pentru că este o ofensivă şi vacanţa trebuie făcută de regulă când eşti liniştit, nu tracasat, pe de o parte. Pe de altă parte, rămân pentru că probabil domnul Băsescu o să mai găsească nişte lucruri şi rămân aici pe terenul de luptă. Dacă umblă cu astfel de minciuni şi astfel de forţări care nu au niciun fel de legătură cu realitatea, poate să găsească oricând. Şi acum poate să zică că am în buzunar heroină", a spus Dan Voiculescu, la Tribunalul Bucureşti, înaintea şedinţei de judecată, 

Preşedintele fondator al PC a precizat că a depus contestaţia în acest caz pentru că are dreptul să facă acest lucru.

"O cer pentru că este dreptul meu. Argumentele sunt deja cunoscute, legate de faptul că eu de foarte mulţi ani, din 2004, nu mai sunt implicat în niciun fel de relaţii comerciale. Toate contractele de care se vorbeşte nu au legătură cu mine", a mai spus Voiculescu.


Fondatorul Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost, marţi dimineaţă, la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Ilfov, unde trebuie să se prezinte conform obligaţiilor stabilite prin măsura controlului judiciar, luată în cazul său în noul dosar în care este acuzat de şantaj, după ce ar fi ameninţat, direct sau prin intermediari, trei oameni de afaceri, iar unul dintre ei ar fi încheiat cu trusturile sale de presă contracte de publicitate de 900.000 de euro.

El a declarat presei de la faţa locului că nu a făcut afaceri cu Nelu Iordache, care ar fi fost unul dintre denunţătorii din acest dosar. "L-am cunoscut pe Nelu Iordache acum 20 de ani împreună cu alţi oameni de afaceri, dar nu am discutat afaceri cu el şi nu am mai vorbit cu el de atunci", a declarat Voiculescu.

De asemenea, el a mai spus despre europarlamentarul PDL Monica Macovei, că a fost "procuror în perioada comunistă".

Dan Voiculescu, acuzat de şantaj în noul dosar

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar, începând din 3 iulie, faţă de Dan Voiculescu, pentru "şantaj prin constrângere în scopul dobândirii, în mod injust, a unui folos patrimonial (şapte acte materiale)".

Dan Voiculescu a contestat măsura controlului judiciar, dosarul urmând să se judece în 8 iulie, la Tribunalul Bucureşti, scrie Mediafax.

Potrivit ordonanţei de dispunere a controlului judiciar, Voiculescu "a ameninţat direct, sau prin intermediari, oameni de afaceri şi administratori a trei companii că, în situaţia în care nu vor încheia contracte de publicitate cu trustul de presă (Intact - n.r.) pe care, în fapt, îl conduce, va declanşa o agresivă campanie de discreditare".

Sub această ameninţare, susţin anchetatorii, unul dintre oamenii de afaceri, denunţător în cauză, i-ar fi achitat lui Dan Voiculescu suma totală de 900.000 de euro, sub forma a cinci contracte de publicitate, încheiate cu trusturile de presă aparţinând acestuia.

DNA mai susţine că un al doilea om de afaceri, denunţător la rândul său, "deşi s-a simţit direct şi puternic ameninţat, a refuzat categoric să cedeze şantajului, ameninţării şi constrângerii, aşa încât, trustul controlat de inculpat a declanşat un atac mediatic susţinut la adresa firmei acestui om de afaceri".

Nicolae Palfi şi Octavian Creţu, acţionari la Romaqua, ar fi - potrivit unor surse judiciare - doi dintre oamenii de afaceri şantajaţi de Dan Voiculescu, prin ameninţări cu campanii de discreditare în presă dacă nu încheie contracte de publicitate cu trustul media controlat de el.

La ieşirea de la DNA, unde i-au fost aduse la cunoştinţă acuzaţiile, Dan Voiculescu a menţionat numele lui Palfi, având însă dubii cu privire la corectitudinea acestuia şi adresându-i-se, pentru lămuriri, avocatului său.

Potrivit unor surse judiciare, omul de afaceri Nelu Iordache ar fi de asemenea unul dintre denunţătorii din dosarul în care Dan Voiculescu a fost pus sub control judiciar.

"Taxe de protecţie împotriva denigrării"

Din probele administrate în acest dosar rezultă că, în perioada 2007, 2008, 2011, 2012, Voiculescu, sub pretextul îmbunătăţirii şi menţinerii capitalului de imagine, a cerut unuia dintre denunţători încheierea unor contracte de publicitate care, în realitate, erau taxe de protecţie împotriva denigrării.

"Ca modalitate de abordare folosită de către Voiculescu Dan, acesta le-a prezentat denunţătorilor (oameni de afaceri) faptul că este necesar să acorde o atenţie deosebită sporirii capitalului de imagine al firmelor lor prin intermediul trustului de presă Intact Media şi a subliniat că lipsa promovării în media a activităţii companiilor lor riscă să aibă efecte dezastruoase din punct de vedere financiar, respectiv, că orice eveniment referitor la activitatea firmei va fi prezentat într-un mod negativ exagerat, nu doar sub formă de ştiri, ci sub formă de dezbateri televizate, gen talk-show, pe posturile de televiziune Antena 1 sau Antena 3", mai arată DNA.

Potrivit DNA, pe timpul cât se află sub control judiciar, Dan Voiculescu trebuie să respecte mai multe obligaţii, având totodată interdicţii, între care acea de nu părăsi ţara fără acordul anchetatorilor.

Dan Voiculescu este judecat în alte două dosare, pentru privatizarea ICA, respectiv şantajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei.


Inculpatul Dan Voiculescu, ultimul cuvânt în dosarul privatizării ICA. O decizie, amânată până pe 4 august

De ce vrea Voiculescu strămutarea procesului ICA de la Curtea de Apel Bucureşti

Voiculescu: Voi pune bazele unui ONG de investigaţii care va analiza activităţile lui Traian Băsescu din 1989 încoace

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite