Curtea de Apel Bucureşti a trimis dosarul „Brădişteanu” la Instanţa Supremă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dosarul medicului Şerban Brădişteanu a fost trimis la Curtea Supremă FOTO Adevărul
Dosarul medicului Şerban Brădişteanu a fost trimis la Curtea Supremă FOTO Adevărul

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a admis acţiunea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care a contestat ordonanţa de clasare a cazului „Brădişteanu”, emisă în martie 2011 de Comisia de verificare a averilor de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti. Prin decizia Curţii, dosarul va fi trimis la Curtea Supremă unde va fi judecat în continuare.

Potrivit Hotnews, decizia, care poate fi atacată cu recurs, este importantă deoarece setează un precedent în alte cazuri în care au fost emise ordonanţe de clasare, alte şapte dosare fiind închise în acest fel de Comisia de Cercetare a averilor. Între acestea, se numără dosarele a doi foşti parlamentari, Cristian Rizea şi Cristian Rădulescu.

Comisia de cercetare a averilor de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti a admis, vineri 11 martie, excepţia de prescripţie în cazul dosarului iniţiat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Şerban Brădişteanu a invocat în faţa comisiei excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune, adică îndeplinirea termenului de 3 ani în care se pot verifica declaraţiile de avere şi de interese. Agenţia a atacat actul administrativ emis de Comisie, potrivit regulilor de procedura instituite prin Legea nr.554/2004 privind contenciosul administrativ şi a acuzat faptul că este pentru prima oară când o astfel de Comisie se pronunţă asupra unei excepţii.

ANI a cerut instanţei, pe 15 septembrie 2008, confiscarea sumei de aproximativ 4 milioane de euro aparţinând medicului Şerban Alexandru Brădişteanu, bani ce ar fi fost obţinuţi în perioada 2000-2004 în care a deţinut funcţia de senator PSD în Parlamentul României. 

De asemenea, ANI a mai constatat şi existenţă conflictului de interese în ceea ce priveşte achiziţionarea unor echipamente medicale, procedură în cadrul căreia medicul Brădişteanu a deţinut calitatea de preşedinte al comisiei de licitaţie. În legătură cu această licitaţie, Brădişteanu a fost deferit justiţiei pentru fapte de corupţie de către Direcţia Naţională Anticorupţie.

Agenţia Naţională de Integritate a fost sesizată de către Curtea de Apel Bucureşti în baza Legii 144/2007, iar sesizarea a făcut obiectul dosarului nr. 17/II/2008. Din verificarea documentelor, a declaraţiilor de avere ale lui Brădişteanu, precum şi a documentelor suplimentare solicitate instituţiilor competente de către inspectorul de integritate, „s-a constatat o diferenţă vădit nejustificată între averea dobândită şi veniturile realizate în mod legal de către persoana în cauză”, spune ANI.

Procesul a fost suspendat pe 16 iunie 2009, când Curtea de Apel Bucureşti a admis o excepţie de neconstituţionalitate a Legii ANI, invocată de avocata lui Brădişteanu, Alice Drăghici, şi a suspendat procesul, acesta fiind trimis la Curtea Constituţională Pe 14 aprilie 2010, CCR a declarat neconstituţională o mare parte din prevederile Legii nr 144/2007, care reglementa funcţionarea şi organizarea Agenţiei.

Procesul a fost reluat de către Curtea de Apel pe 16 iunie 2010, însă pe 28 septembrie cauza este scoasă de pe rol şi este trimisă spre soluţionare la comisia de cercetare a averilor.

Medicul Şerban Brădişteanu, fost senator PSD, a fost acuzat că a primit mită patru milioane de euro în conturile unei firme offshore pe care o deţine în Insulele Virgine Britanice, în schimbul achiziţionării de aparatură medicală supraevaluată şi inutilă. Prima fază a procesului s-a încheiat, după doi ani şi jumătate, cu achitarea medicului, însă în decembrie 2010, apelul DNA a fost admis de judecători şi s-a decis rejudecarea procesului la Tribunalul Bucureşti. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite