Cumnatul-problemă al lui Victor Ponta, Iulian Herţanu, rămâne după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Herţanu a fost arestat pentru 30 de zile
Iulian Herţanu a fost arestat pentru 30 de zile

Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, rămâne după gratii cel puţin până luni când magistraţii vor analiza contestaţia acestuia la decizia de arestare preventivă, în dosarul de fraudare a fondurilor europene de la Comarnic. Cu excepţia acestuia şi a lui Vladimir Ciorbă, toţi ceilalţi inculpaţi sunt sub control judiciar.

Cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herţanu, îşi va petrece următoarele 30 de zile după gratii, dacă magistraţii nu vor admite contestaţia făcută de omul de afaceri la măsura de arestare preventivă. Cel mai probabil, contestaţia va fi judecată la începutul săptămânii viitoare.
Decizia de arestare a fost luată miercuri noaptea de magistraţii Curţii Supreme şi a fost deja contestată. La aceeaşi instanţă.

Iulian Herţanu a fost reţinut miercuri dimineaţă, după audieri-maraton, care au durat aproape 17 ore. Cumnatul lui Victor Ponta este acuzat de fraudă cu bani europeni într-un contract pentru canalizarea oraşului Comarnic. Procurorii pun în seama lui Herţanu un prejudiciu de 7,8 milioane de lei şi o evaziune fiscală de peste 2 milioane de lei. 

În acelaşi dosar, magistraţii l-au arestat şi pe omul de afaceri Vladimir Ciorbă, administrator şi asociat la trei firme. Pentru că a acceptat să colaboreze cu anchetatorii, omul de afaceri ieşean Liviu Munteanu, care iniţial a fost reţinut pentru 24 de ore, a fost plasat sub control judiciar. Aceeaşi măsură a fost luată şi faţă de fostul consilier judeţean PSD Mihai Coman.

Tot în afara arestului au rămas şi vip-urile din acest dosar: deputaţii Sebastian Ghiţă şi Vlad Cosma, dar şi şeful CJ Prahova, Mircea Cosma. Toţi trei sunt cercetaţi sub control judiciar. Sora, mama şi fosta soţie a lui Victor Ponta apar şi ele în această investigaţie, sediul uneia dintre firmele familiei fiind percheziţionat de procurorii anticorupţie.

Directorul Hidro Prahova, chemat să dea explicaţii

Între timp, investigaţia DNA avansează. Joi, procurorii l-au audiat, deocamdată doar în calitate de martor, pe Dumitru Pantea, directorul general al Hidro Prahova SA, companie care a încredinţat firmei lui Iulian Herţanu, Grossmann Engineering Group SRL, contractul pentru extinderea reţelei de canalizare a Comarnicului.

Tot joi, procurorii l-au chemat la DNA pentru declaraţii şi pe Liviu Munteanu, acţionar şi administrator al SC Grossman Engineering.

Cu sabia anchetatorilor deasupra capului, conducerea Hidro Prahova a declanşat procedurile de reziliere a contractului cu firma controlată de Iulian Herţanu şi Liviu Munteanu.
Compania vrea să execute garanţii de 2,5 milioane de euro, întrucât societatea Grossmann Engineering a decontat până acum peste 4,2 milioane de euro din proiectul canalizării de la Comarnic.
Concret, DNA Ploieşti investighează modul în care asocierea Grossmann Engineering - Euro Construct Trading ’98 a primit un contract de 10 milioane de euro pentru canalizarea Comarnicului. DNA a arătat că liderul CJ Prahova, Mircea Cosma, fiul său, deputatul Vlad Cosma şi Sebastian Ghiţă au făcut presiuni şi l-au ameninţat pe directorul Hidro Prahova, societate de stat controlată de CJ Prahova, pentru atribuirea contractului firmei cumnatului lui Victor Ponta.

Ponta susţine că nu ştia de afacerile cumnatului

Premierul Victor Ponta a simţit nevoia să se justifice în legătură cu acuzaţiile de corupţie care planează asupra familiei sale. El a declarat, miercuri seară, că este alături de mama lui, că “habar” nu a avut de contractul cumnatului său, anchetat acum de procurorii DNA pentru fraude, iar acesta nici nu l-a consultat.

El a arătat, la postul B1 TV, că în momentul semnării contractului verificat de către procurori, respectiv 13 ianuarie 2012, el nu era prim-ministru, ci doar deputat şi lider PSD şi habar nu avea ce licitaţii sunt la Ministerul Mediului sau Primăria Comarnic, iar cumnatul său nu l-a întrebat sau consultat despre acest contract.

Ponta a mai afirmat că, de când a preluat postul de prim-ministru, firma cumnatului său nu a mai participat la vreo licitaţie, dintr-un motiv pe care a susţinut de asemenea că nu îl cunoaşte.
“După ce am preluat funcţia de prim-ministru, tuturor celor care îmi sunt apropiaţi le-am spus că vor avea categoric un tratament special, pentru că fac parte din familia mea. Le-am spus care este riscul când cineva este într-o funcţie publică”, a adăugat Ponta.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite