Cum s-a promis şpaga în afacerea „Sterilizatoarelor“: „60.000 îi împărţiţi cum vreţi! Bun?“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul secretar de stat, Alin Ţucmeanu, este judecat pentru complicitate la dare de mită Foto: Mediafax
Fostul secretar de stat, Alin Ţucmeanu, este judecat pentru complicitate la dare de mită Foto: Mediafax

Un afacerist controversat a fost interceptat când oferea mită unor cadre medicale: 60.000 de euro pentru a-l ajuta să pună mâna pe un contract de achiziţie publică de 2,2 milioane de euro. Potrivit DNA, de toată afacerea ar fi avut ştiinţă un secretar de stat din Ministerul Sănătăţii.

Detalii inedite apar în dosarul fostului secretar de stat de la Ministerul Sănătăţii, Alin Ţucmeanu, trimis în judecată pentru complicitate la dare de mită. Fapt fără precedent, un angajat din sistemul medical a denunţat la DNA, la sfârşitul lunii septembrie 2015, că afaceristul Cristinel Spiridon Vodislav, reprezentantul firmei Romepro Industries,  ar fi oferit şpagă suma de 60.000 de euro şefilor de la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sfântul Ioan“ din Bucureşti.
Miza era un contract de achiziţie de aparatură medicală - 6 sterilizatoare mari şi 6 sterilizatoare mici - în valoare de peste 2,2 milioane de lei.

Cel care l-ar fi ajutat pe afacerist în această afacere ar fi fost secretarul de stat Ţucmeanu. Imediat, denunţătorul a primit statutul de martor cu identitate protejată şi numele de  „Ştefan Georgescu“. Procurorii DNA au luat de la judecători mandate de interceptare pentru cei doi, inclusiv pentru montarea de tehnică de supraveghere în biroul lui Ţucmeanu şi pe holurile Ministerului Sănătăţii.

Pe 7 octombrie 2015, la prima întâlnire înregistrată ambiental,  între Vodislav şi unul dintre directorii spitalului, afaceristul şi-a menţinut oferta: „Am zis 60! Da? Da? Euro. 60.000 îi împărţiţi cum vreţi! Bun? Da?“. „Eu vreau să mergem pe termen lung“. În discuţiile cu directorul, afaceristul era direct când era vorba de a împărţi banii. „Deci, aia înseamnă 50 manageru’ şi ţie încă 10. Da? Bine? Consideraţi că trebuie să dezechilibrăm un pic balanţa într-o parte… spuneţi! Da? Dacă simţiţi că putem să facem asta, n-am nicio…nicio problemă! Cum? Aicea decideţi! Da? Vreţi să fie fifty-fifty?Cum, cum gândiţi! Da?“, spunea deschis Vodislav.

"Vreau să mergem pe termen lung"

De altfel, afaceristul nu era interest doar de afacerea cu sterilizatoare, potrivit interceptărilor ambientale din acest dosar, el voia să facă şi alte contracte cu Spitalul Sfântul Ioan. „Absolut, absolut, absolut, absolut! Pentru că, mai mult decât atât, eu vreau să mergem pe termen lung, nu numai acuma! Da? Că sunt o grămadă de aparate care puteţi să vi le luaţi, şi anestezie, şi ventilaţie, şi asta!“, explica Vodislav cum ar fi funcţionat colaborarea.

Procurorii DNA spun că Ţucmeanu a fost cel care l-ar fi introdus pe Vodislav la şefii de la „Sfântul Ioan“,  a asigurat în mai multe rânduri conducerea spitalului de „seriozitatea“ afaceristului şi ar fi  insistat pe lângă directori să încheie contractul cu Romepro Industries. Ţucmeanu îl lăuda pe Vodislav, atunci când discuta cu directorii de la spital: „Eu am vorbit...  l-am chemat aicea...[…] Şi i-am spus: «Bă’, omu’ e serios! Eu garantez! Dacă nu e, îi aduc eu de-acasă, nu-i problemă!» O să mergem odată că n-am putut să..."


„Noi avem banii!“

În discuţii, Ţucmeanu explica că relaţia pe care o avea cu afaceristul era mai veche: „Eu multe am făcut cu… cu Cristi Vodislav! Îl ştii, nu?[…] Am mai făcut cu el. […]Da… Aşa… E O.K., aşa…[…] E bun şi un om foarte serios“, spunea Ţucmeanu. În discuţii, secretarul de stat explica şi care este poziţia sa: „Stai liniştit! Stai liniştit, că am… avem. Ai acord… Înţelegi ce-ţi spun? [...] Are acord şi noi avem banii!  [...] Da… şi discreţie dom’ doctor. Să trăiţi!“.
Procurorii DNA au mai multe interceptări telefonice, între Ţucmeanu  şi Vodislav, în care vorbeau codificat despre întâlnirea dintre secretarul de stat şi unul din directorii de la „Sfântul Ioan“.

Vodislav: „Ă… vine băieţaş, doctoraşul ăla, mâine pe la tine? […] Vine doctoraşu` pân` la tine mâine?“
Ţucmeanu: „Să vină, da.“
Vodislav: „La ce oră să vină?“
Ţucmeanu: „Nu ştiu, Cristi. Mă suni tu înainte. Sunt… nu ştiu când ajung. Pe la nouă…“/
Vodislav: „Bun. La nouă e la tine. Omu` cu … ştii tu ce zic, da?“
Ţucmeanu: „Da.“
Vodislav: „Da. Cu bolnavu` ălă. Te-am pupat“.

Cristinel Spiridon Vodislav şi Alin Ţucmeanu au fost trimişi în judecată, săptămâna trecută, pentru infracţiunile  de dare mită, respectiv complicitate la dare de mită. Niciunul dintre cei doi nu au reconoscut acuzaţiile procurorilor.  Directorii de la spitalul „Sfântul Ioan“ au povestit la DNA despre şpaga oferită, promisiunile lui Vodislav şi rolul lui Ţucmeanu.

Firmele de pe filiera şpăgii

În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată firma Romepro Industries, pentru două infracţiuni de dare de mită. Administratorul societăţii, Răzvan Pricope, a declarat la DNA că firma aparţine în realitate lui Vodislav, şi că nu cunoaşte ce demersuri a făcut acesta în vederea încheierii contractului cu spitalul „Sfântul Ioan”. Vodislav este implicat într-un caz mai vechi de corupţie, dosarul Steriletul, aflat pe rolul instanţelor din 2007. În acest proces, afaceristul a fost achitat de trei ori, iar acum cazul este la Curtea Supremă. Potrivit DNA, în calitate de reprezentant al firmei Vodimedicor din  Târgu-Jiu, Vodislav ar fi dat mită, în 2002,  unor oficiali din ministerul Sănătăţii pentru a  câştiga un contract de 223.000 de dolari, având ca obiect achiziţia a 16.200 de sterilete.

În discuţiile ambientale din cea mai recentă cauză, Vodislav recunoaşte că el este în spatele Romepro Industries, după ce a avut problema cu Vodimedicor. „Păi, nu, staţi să vă spun care e situaţia! Eu am firma Vodimedicor! În paralel am dezvoltat-o p-asta de un an de zile, ca eu să mă acopăr cu nişte lucruri extraconcurenţiale. De exemplu, eu n-am voie să dau, de la ăştia de la …[neinteligibil]… Getinge, să dau sterilizare, pentru că aş face concurenţă, zic ei, la, la Getinge. Getinge a scăzut foarte mult calitatea. Şi atunci, eu, ca să fac, să dezvolt şi eu segmentu’ ăsta de sterilizare, am luat o altă firmă - da? -  în care eu nu sunt. Da? Ca să fiu eu acoperit, dar tot eu sunt acolo, iar Vodimedicor nu-i firmă de apartament. Asta e o subsidiară… a ei!“, spunea Vodislav.

Afaceristul se plângea că sunt vremuri grele, că sunt condiţii foarte dure de îndeplinit ca o societate să poată oferi service pentru aparatură medicală. „Adică este o firmă făcută nouă tocmai ca să, să nu bag de seamă. Această firmă a depus oamenii care-i are… ingineri… Am 4 ingineri, care se ocupă de service-ul de la Ministerul Sănătăţii.  A… Deci, am acreditare de service! Or’ ăia nu dau service-ul, ca să ştiţi, pe orice. Adică e o firmă care are lucruri serioase la, la, la mijloc”, explica Vodislav cu ce se ocupa Romepro Industries.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite