INFOGRAFIE Cum se pregăteşte România să facă faţă virusului Ebola

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile se pregătesc să dea piept cu virusul letal. Un spital de campanie şi echipamentele de protecţie pentru doctori şi asistente urmează să fie cumpărate în cel mai scurt timp din cei 25 de milioane de lei primiţi de la Guvern. În România au fost două suspiciuni neconfirmate de Ebola până în acest moment

Mobilizare generală în faţa virusului Ebola care a atacat până acum 7.000 de persoane dintre care 3.500 au decedat. Autorităţile române iau deja măsuri pentru a face faţă potenţialelor cazuri în contextul în care experţii au anunţat că virusul ar putea ajunge în Franţa şi în Marea Britanie până la sfârşitul lunii octombrie. 

Reuniţi într-un grup de lucru coordonat de doctorul Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), experţii au decis să achiziţioneze cu fondurile primite de la Guvern nu doar un spital de campanie, ci şi trei categorii de echipamente care sunt utile în lupta cu virusul ucigaş. 

Un spital de campanie va fi amplasat în apropierea Capitalei 

„Cu cele 25 de milioane de lei vom cumpăra un spital militar de campanie, dar şi diferite echipamente de protecţie pentru medici şi asistenţi medicali. De asemenea, vom creşte capacitatea de transport aerian şi rutier, astfel încât dacă apare, Doamne fereşte, vreun caz, să îl transportăm în deplină siguranţă pentru ceilalţi“, a declarat, ieri, pentru „Adevărul“, doctorul Raed Arafat, secretar de stat în MAI. 

Potrivit acestuia, spitalul militar va fi amplasat în apropierea Bucureştiului, către el urmând a fi redirecţionate eventualele cazuri de îmbolnăvire Ebola. 

„Populaţia nu trebuie să intre în panică, faptul că investim în echipamente nu înseamnă că vor fi cazuri în următoarele zile, săptămâni sau luni. Cu toate acestea, trebuie ţinut cont de faptul că România are o comunitate importantă care lucrează în zona endemică Ebola“, a explicat doctorul Arafat. 

Numărul victimelor se dublează la 32 de zile 

Ideea de a cumpăra un spital de campanie este una foarte bună, subliniază şi medicul Victor Olsavszky, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în România. Acesta susţine că soluţia găsită de Spania, care a izolat un pavilion întreg dintr-un spital în momentul în care au avut un caz de infecţie cu Ebola, nu a fost cea mai fericită. 

„Rişti să laşi alţi pacienţi fără asistenţă medicală, ceea ce nu e normal. România e la un risc scăzut, dar trebuie să se pregătească, ceea ce şi face în acest moment. Trebuie să se înţeleagă că investiţiile făcute acum nu sunt ad-hoc, ci sunt investiţii pe viitor, aceste echipamente pot fi utilizate în orice alt caz de epidemie cu boli infecţioase“, a explicat Olsavszky, adăugând că situaţia este una imprevizibilă la nivel mondial. Pe calcule matematice, însă, epidemia evoluează,  iar numărul total se dublează la fiecare 32 de zile, spune specialistul. 

„Este dificil de intervenit, noi am trimis în zona endemică peste 400 de angajaţi de la OMS – medici, asistenţi medicali, epidemiologi, pentru a putea trata pacienţii“, a precizat doctorul Victor Olsavszky, subliniind că virusul nu se transmite pe calea aerului, ci strict prin contactul între fluide.

Cetăţenii din zona endemică, monitorizaţi 

În prezent, Ministerul Sănătăţii (MS) monitorizează cetăţenii care vin din statele unde infecţia cu Ebola a atins cote alarmante. Potrivit Oanei Grigore, directorul departamentului de comunicare din MS, au fost pregătite protocoale care vor ajunge la medici. 

„Practic, documentele stabilesc cum este monitorizat cazul din momentul în care am aflat de el. Nu există absolut nicio posibilitate de a preveni această boală şi nici nu avem tratament pentru ea, în schimb, pregătim medici care să ştie cum să menţină funcţiile vitale ale unui posibil pacient“, a explicat Oana Grigore, care subliniază că Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş“ din Capitală este cel desemnat să gestioneze cazurile. Profesorul Adrian Streinu-Cercel, managerul unităţii sanitare, spune că spitalul este în alertă în momentul în care în unitatea medicală se prezintă persoane care vin din zona endemică şi prezintă febră, dureri musculare, dureri de spate, dureri de cap şi stare generală foarte proastă. 

„După circa două-trei zile de la începutul febrei apare şi sindromul hemoragic. Noi suntem pregătiţi în contextul în care cineva poate să pretindă că este pregătit de lupta cu Ebola“, a explicat şi profesorul Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului „Matei Balş“ din 

Bucureşti. 

Două suspiciuni de Ebola în România 

Până în prezent, în România au fost două suspiciuni de virus Ebola, ambele infirmate de testele de laborator făcute la Institutul „Matei Balş“. Cel mai recent a fost cazul unui bărbat venit din Ghana, care a fost testat atât pentru Ebola, cât şi pentru malarie. Acesta avea de fapt infecţie urinară. Un alt caz a fost cel al unui bărbat de 51 de ani, din Ploieşti, care se întorsese în iulie din Nigeria şi care suferea, în realitate, de malarie.

Tratament experimental pentru bolnavi 

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), rata de mortalitate în cazul infecţiei cu virusul Ebola este de 90%. Prin urmare, persoanele care s-au îmbolnăvit au slabe şanse de supravieţuire, în condiţiile în care la ora actuală niciunul dintre cele opt tratamente experimentale şi două vaccinuri nu au fost probate clinic. 

„Acum o lună, comitetul OMS a validat că este etic să folosim tratamente experimentale în condiţiile în care nimic altceva nu te ajută. Asta nu înseamnă că ele sunt aprobate”, a declarat doctorul Olsavszky, adăugând că nu poate oferi un termen-limită pentru producerea unui vaccin.

La rândul său, profesorul Emanoil Ceauşu, medic infecţionist, spune că tratamentele experimentale au avut rezultate bune. „Sunt convins că ce s-a întâmplat în SUA va ugenta etapele de studii clinice. În situaţii de criză aşa se întâmplă. Este, totuşi, o chestiune ce ţine de bani“, a declarat Ceauşu. 

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite