Cum a autorizat Piedone restaurantele copiilor lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Popescu Piedone este cercetat de ANI pentru conflict de interese
Cristian Popescu Piedone este cercetat de ANI pentru conflict de interese

Noi acuzaţii planează asupra fostului primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. Pe vremea când era primar, Piedone ar fi autorizat ilegal restaurantele deschise de copiii săi în sectorul 4, dar şi alte firme ale acestora. Agenţia Naţională de Integritate cere procurorilor instanţei supreme cercetarea fostului edil pentru conflict de interese.

Fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, ar putea avea din nou probleme cu legea. După ce a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru că ar fi emis ilegal autorizaţia de funcţionare a Clubului Colectiv, acum Piedone este acuzat de conflict de interese. De aceea, Agenţia Naţională de Integritate, care a descoperit ilegalităţile, a cerut, miercuri, Parchetului instanţei supreme să îl cerceteze pe Cristian Popescu Piedone.

Concret, atunci când a fost primar al Sectorului 4, Piodone ar fi semnat şase acorduri de funcţionare şi două autorizaţii pentru trei firme în care asociaţi şi administratori sunt copiii săi. Mai mult, una dintre societăţi ar fi avut patru contracte cu ADP Sector 4 pentru închirierea unei suprafeţe de 400 de metri pătraţi, în realitate ocupând o suprafaţă de aproape şase ori mai mare.

Şi-a favorizat fiul

Inspectorii de integritate au stabilit că, în perioada 2013 - 2015, firmele „God Trust Enterprises SRL“, „Sport Team Kart SRL“ şi „Chocoland SRL“ ar fi obţinut de la Primăria sectorului 4, condusă de Cristian Popescu Piedone, şase acorduri de funcţionare şi două autorizaţii de funcţionare, ca urmare a cererilor formulate şi semnate olograf de către copiii edilului, asociaţi şi administratori ai societăţilor respective.

Mai mult, inspectorii ANI au stabilit că Piedone a favorizat una dintre aceste firme. Concret, începând cu anul 2013, SC Sport Team Kart SRL, societate administratã de cãtre fiul primarului, Vlad Popescu, ar fi încheiat patru contracte cu Administraţia Domeniului Public Sector 4, instituţie subordonată Consiliului Local Sector 4, pentru ocuparea unei suprafeţe de 400 mp, însă în urma măsurătorilor efectuate a rezultat că aceasta ocupa suprafaţa de 2.234 de metri pătraţi, precizează ANI.

Restaurantele familiei Piedone

Firma God Trust Enterprises SRL, autorizată de Cristian Popescu Piedone, este administrată de copiii acestuia - Vlad şi Ana Maria Popescu. Societatea deţine două restaurante în sectorul 4. Primul dintre ele, „Jour Fixe“, a fost deschis în 2010 şi se află pe str. Gramont nr. 23, la o aruncătură de băţ de clădirea Stării Civile Sector 4. Localul ar fi fost ridicat pe structura unei clădiri care nu avea autorizaţie de construire, dar asta nu a fost o problemă câtă vreme şeful sectorului 4 a fost
Piedone.

Al doilea local, care poartă acelaşi nume, a fost deschis în 2013, pe Bd. Mărăşeşti nr. 71-73. În acest caz, situaţia este chiar mai gravă. Restaurantul a fost construit pe structura unei case care se află în zona de protecţie a monumentelor istorice, unde accentul se pune pe conservarea valorilor arhitectural-urbanistice, istorice şi de mediu natural, în ansamblul lor.

Conflict de interese

ANI a solicitat Parchetului de pe lângã Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să îl cerceteze pe Cristian Popescu Piedone pentru conflict de interese.
Potrivit articolului 301 din Codul Penal, „fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică“.

Contracte ilegale

Un raport de audit intern, din 2015, realizat la Direcţia de Administrare Parcuri şi Zone de Agrement a sectorului 4, a stabilit mai multe nereguli în derularea contractelor publice din sectorul 4. Este vorba, printre altele, de contractele încheiate cu una dintre firmele lui Vlad Popescu.  Sport Team Kart SRL, avându-l acţionar pe fiul lui Cristian Popescu Piedone, a încheiat un contract de închiriere pentru 400 de metri pătraţi în Parcul „Lumea Copiilor“, zona „karturi“, pentru perioada 1 aprilie 2015 - 31 octombrie 2019, taxa fiind de 0,44 lei/mp/zi. În decembrie 2015, Vlad Popescu solicitat rezilierea contractului, pentru ca în 11 februarie 2016 se semneze un alt document, pentru perioada aprilie - octombrie 2016, taxa de ocupare fiind de 0,57 lei/mp/zi. În cazul Sport Team Kart SRL, auditorii au constatat că „s-a aplicat eronat valoarea 0,44 lei/mp/zi“. Pentru contractele de ocupare a domeniului public auditate, raportul a constatat că nu există o procedură privind modul de atribuire a acestora şi că nu există procese-verbale de predare-primire.

Trimis în judecată în dosarul „Colectiv“

Anul 2016 a fost unul dificil pentru fostul primar al sectorului 4. În 5 mai, Cristian Popescu Piedone a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul „Colectiv“. El este acuzat de săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit, cauzând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale sectorului 4 al municipiului Bucureşti.

În dosar au fost deferite justiţiei alte trei persoane din cadrul primăriei pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru altul un folos necuvenit, cauzând vătămarea intereselor legitime ale unor persoane fizice şi ale sectorului 4 al municipiului Bucureşti. Potrivit DNA, infracţiunea de abuz în serviciu imputată lui Piedone şi fostelor sale subordonate constă în eliberarea acordurilor şi autorizaţiilor de funcţionare pentru două societăţi comerciale într-o modalitate care a încălcat prevederile legale referitoare la securitatea la incendiu, inclusiv prin aceea că nu au fost respectate dispoziţiile privind controlul după emiterea autorizaţiilor.

Astfel, Piedone a autorizat firma Colectiv Club SRL, ca unitate de alimentaţie publică, fără autorizarea de securitate la incendiu.

Consecinţele au fost catastrofale. O tragedie înfiorătoare a zguduit întreaga ţară în noaptea de 30 spre 31 octombrie 2015. Clubul Colectiv a fost cuprins de un incendiu devastator, din cauza unor artificii, în urma căruia au murit 64 de persoane. Este cea mai mare tragedie din România după anul 1989. Dacă primarul Piedone şi-ar fi îndeplinit obligaţiile de serviciu, „clubul morţii“ nu ar fi fost autorizat să funcţioneze, iar tragedia ar fi fost evitată, spun procurorii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite