Culmea justiţiei italiene: puşcărie pentru calomnie!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alexandru Loyos Isztoika este prima persoană din Italia arestată pentru delictele de calomnie şi autocalomnie. Isztoika a fost reţinut, împreună cu prietenul lui, Karol Racz, pe 16 februarie 2009, la două zile după „violul de la Caffarella”.

În timpul primului interogatoriu, în faţa procurorului (singurul admis ca probă în instanţă, n.r.), Isztoika a recunoscut fapta. Mai mult, a descris cu lux de amănunte cum au violat-o pe fată şi cum l-au constrâns pe prietenul acesteia să privească.
În baza acestei declaraţii, procurorul a cerut judecătorului confirmarea arestului celor doi români.

A acuzat poliţia română

În timpul audierii, Isztoika a retractat declaraţia dată în faţa procurorului şi i-a spus că a fost forţat de poliţiştii români să recunoască. Judecătorul nu s-a lăsat impresionat şi a confirmat totuşi arestul. Câteva zile mai târziu, două teste ADN au demonstrat că Racz şi Isztoika nu au fost implicaţi fizic în viol.

Românii însă nu au fost eliberaţi imediat. Racz a fost acuzat de un alt viol (pe care s-a dovedit ulterior că nu l-a comis, n.r.), iar Isztoika a fost acuzat de calomnie la adresa Poliţiei Române şi de autocalomnie.

închisoare de la 1 la 3 ani

Codul Penal italian prevede, în articolele 368 şi 369 aceste infracţiuni cu pedepse de la doi la şase ani şi respectiv de la unu la trei ani. Dar, potrivit spuselor avocatului lui Isztoika, Giancarlo Di Rosa, cazul românului reprezintă o noutate în justiţia italiană.

“Este o premieră în justiţia italiană ca un inculpat să fie cercetat pentru calomnie după gratii. Oricum, sunt multe elemente care nu se potrivesc cu ce spune procurorul”, ne-a spus avocatul Di Rosa.

Unul dintre aceste elemente a fost că dosarul anchetei pentru calomnie şi autocalomnie a fost depus la Tribunal cu câteva ore înainte de audienţa care ar fi trebuit să-l pună pe Loyos în libertate, din lipsă de probe. Poziţia anchetatorilor italieni a fost rezumată de şeful echipei de investigatori, Vittorio Rizzi: „Am fi dat dovadă de iresponsabilitate dacă îi lăsam în libertate, avem certitudinea că ar fi fugit”, a motivat Rizzi.

Ambasada româniei nu comentează

Legat de acuzaţia de calomnie la adresa poliţiştilor români din Italia, purtătoarea de cuvânt Maria Artene ne-a spus că ambasada nu poate lua o poziţie oficială atât timp cât există o anchetă pe rol.

Ziaristul Marino Bisso, care s-a ocupat, pentru cotidianul „La Repubblica”, de acest caz, a remarcat la rândul lui numeroase „neconcordanţe” în acest caz şi nu neagă că presa a dat unele informaţii eronate. „Din păcate, ziariştii au avut acces limitat la datele din dosar, astfel că nu s-au observat diferenţele dintre declaraţiile victimelor şi cele ale lui Loyos”, ne-a spus ziaristul. „S-au dat informaţii eronate pentru că iniţial anchetatorii au colaborat cu noi, iar după aceea situaţia s-a schimbat”, a conchis Bisso.

Drumul de la „fiară“ la „domn“ trece pe la RAI


Televiziunea publică italiană a obţinut exclusivitatea poveştii lui Racz şi încearcă să-l reabliteze. Arestarea românilor Karol Racz (36 ani) şi Alexandru Loyos Isztoika (20 ani) s-a bucurat de o  atenţie deosebită din partea presei italiene. Cel mai urmărit talk-show din Peninsulă, „Porta a Porta”, de pe programul Rai Uno, a dedicat ediţia de marţi seară lui Karol Racz, românul ţinut în arest mai mult de o lună pentru violul de la Caffarella.

Televiziunea Naţională italiană (RAI) a obţinut exclusivitatea poveştii lui Racz, reuşind să-l ascundă de ochii presei. Românul a apărut, pentru prima dată după eliberarea din arest, marţi seară, la înregistrările emisiunii conduse de Bruno Vespa.

Deşi  presa italiană l-a descris ca pe un monstru, supranumindu-l “fiară sălbatică” sau “faccia di pugile” (faţă de boxer),  românul s-a dovedit a fi, mai degrabă, blajin din fire. Realizatorul emisiunii i s-a adresat tot timpul cu „signor Racz” (domnule Racz).

“Am crescut într-un orfelinat şi în tinereţe am vrut să devin călugăr. Vreau să rămân în Italia, să-mi găsesc de muncă şi să-mi fac o familie aici”, şi-a apărat românul cauza. Pe parcursul transmisiunii, românul s-a emoţionat de mai multe ori şi a izbucnit în plâns.

La sfârşitul emisiunii “Porta a Porta”, Racz şi-a strâns mâna prieteneşte cu primarul Romei, Gianni Alemanno.

Pe 28 martie expiră mandatul

Tribunalul trebuie să ia o decizie în ceea ce-l priveşte pe Isztoka până pe 28 martie 2009, dată la care îi expiră mandatul de arest. Anchetatorii sunt convinşi că între „blond” şi „violul de la Caffarella”  „există o legătură, chiar dacă pentru moment nu o pot defini”.

image

Vreau să rămân în Italia, să-mi găsesc de muncă şi să-mi fac o familie. În România nu am ce să fac.

image
image


Karol Racz fost acuzat

image

Am înaintat deja o interpelare ministrului Justiţiei, Alfano, pentru a-i cere explicaţii cum a fost posibil ca Loyos şi Racz să fie prezentaţi presei ca vinovaţi. Acest lucru este interzis prin lege.

image



Rita Bernardini, deputat italian

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite