Cu cât scumpeşte carnea de porc proasta gestiune a pestei porcine, în pragul Crăciunului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul cărnii de porc va creşte serios în perioada următoare, iar fenomenul este o urmare a modului în care autorităţile din România au manageriat epidemia de pestă porcină în contextul unei piaţe internaţionale extreme de complicate.

Concret, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIA), Dragoş Frumosu consideră că această creştere a preţurilor din perioada imediat următoare va fi una importantă, puternic resimţită de cetăţeni. „Carnea de porc se scumpeşte cu cel puţin 15 la sută. Şi această mişcare de pe piată are mai multe cauze. În primul rând, pesta porcină care a facut ravagii în România. Şi, îmi asum răspunderea pentru ce spun, factori de răspundere din sistem au lăsat, intenţionat, să se răspândească pesta porcină. Practic, a primat interesul importatorilor în detrimentul industriei româneşti de profil”, spune Dragoş Frumosu.

S-a reacţionat doi ani mai târziu

Preşedintele FSIA a explicat că, până acum doi ani, la apariţia epidemiei, crescătorii români de porci au avut o cotă importantă din piaţă. „Până acum cinci-şase ani importurile erau de 70 la sută din piaţă, dar fermele româneşti s-au dezvoltat şi cu fonduri europene şi procentul de carne adusă din afară a scăzut la 55 la sută. Acest lucru a deranjat marile forţe de pe piaţa cărnii de porc, pe importatori. Şi cum s-a realizat distrugerea prosperei industrii de creştere a porcilor din România? Prin lipsa de reacţie. Pesta a apărut la Tulcea în 2017, iar autorităţile au reacţionat energic foarte târziu, abia în acest an. Nici măcar nu s-a dat drumul la vânătoarea de mistreţi, animale care se fac responsabile de răspândirea explozivă a epidemiei. Astfel fermierii români au fost aproape distruşi, iar piaţa a fost invadată de carne importată”, susţine expertul.

  Factori de răspundere din sistem au lăsat, intenţionat, să se răspândească peste porcină Dragoş Frumosu Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară

Dragoş Frumosu spune că oricum crescătorii români nu sunt sprijiniţi de stat. „Şi atunci când era posibil exportul (acesta a fost sistat la apariţia pestei porcine-n.red.), pe pieţele externe carnea de porc din România nu avea prea mare succes pentru că era prea scumpă. Şi asta pentru că fermele de creştere din România primesc subvenţii mai mici faţă de cele din celălate ţări UE”, a subliat Dragoş Frumosu.  

Legislaţia în vigoare nu este respectată

La rândul său, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoşi, susţine că în această situaţie s-a ajuns deoarece măsurile luate de autorităţile române în domeniul combaterii pestei porcine nu au fost în stare să oprească epidemia. „Auditul efectuat în primăvară a arătat clar că măsurile de combatere nu au fost îndeplinite. Raportul Comisiei Europene, după controlul din luna februarie pe pesta porcină africană, arată că autorităţile nu şi-au făcut treaba. În plus, legislaţia în vigoare nu este respectată şi vorbesc de partea de biosecuritate”, spune Ioan Ladoşi. 

Preşedintele APCPR crede că în perioada următoate preţurile vor creşte şi deoarece piaţa asiatică importă tot mai multă carne de porc produsă în Europa. „Lovite crunt de pesta porcină, ţări precum China, Vietnam sau Filipine cer tot mai multă carne şi, inevitabil, preţurile cresc. La Crăciun preţurile din galantare vor fi mai mari”, a explicat Ioan Ladoşi care a refuzat, totuşi, să de un procent al majorării.

Avertizarea Comisiei Europene

Pe de altă parte chiar experţii Comisiei Europeane au comunicat că pesta porcină africană a bulversat piaţa mondială a cărnii de porc, problema cea mai mare fiind în China care a început să importe masiv. Acest lucru înseamnă creşteri exponenţiale de preţ pe piaţa europeană unde producţia a crescut cu doar 0,3% faţă de anul trecut, în timp ce exporturile sunt estimate la un plus de 12 la sută. Conform datelor din primele patru luni ale anului, China “înghite” 43% din volumul total de carne de porc trimis de UE peste graniţele sale. De asemenea, exporturile către Vietnam s-au dublat.

Carnea procesată, interzisă la export

Din cauza pestei porcine africane, Uniunea Europeană ar putea să interzică şi exportul de produse din carne de porc din România. Cel puţin aşa susţine Sorin Minea, preşedinte Romalimenta.  El a explicat că România trebuia să prezinte la 1 octombrie un plan de asanare a pestei porcine şi reducere a impactului. „Din păcate, acest plan n-a fost prezentat către Comisia Europeană şi acum România riscă să devină toată roşie, deci orice preparat de carne, orice carne de pe teritoriul României nu va putea ieşi spre comunitatea europeană”, a atenţionat preşedintele Romalimenta, pentru digi24.ro.

„La ora actuală am trimis o scrisoare către domnul ministru, este singurul care mai poate interveni către comisarul european şi încerca să prelungească acest termen de a prezenta un plan, oamenii sunt acum la discuţii şi sperăm să oprim în ceasul al doisprezecelea. România închisă va însemna un deficit bugetar şi atunci, conform a tuturor a ceea ce cunoaştem noi, s-ar putea ca preţurile să zboare”, a adăugat Minea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite