CSAT se întruneşte în prima reuniune după retragerea aliaţilor din Afganistan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii din Afganistan s-au întors în ţară cu un avion Hercules FOTO Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Românii din Afganistan s-au întors în ţară cu un avion Hercules FOTO Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se întruneşte pe 25 august, după-amiaza, în prima reuniune după retragerea SUA şi a aliaţilor săi  din Afganistan, tema anunţată oficial fiind ”situaţia de securitate din Afganistan şi implicaţiile sale pentru România”.

Într-o intervenţie publică de săptămâna trecută, făcut după repatrierea unui grup de cetăţeni români, preşedintele Klaus Iohannis vorbea despre condiţiile ”extrem de dificile de securitate” şi climatul ”în permanentă schimbare” din această ţară.

Iohannis a remarcat activitatea MAE şi SIE în cadrul Celulei de criză, activată pe 13 august, dar şi contribuţia MApN şi SRI.

România a evacuat din Afganistan prin mijloace proprii (o aeronavă militară) 16 cetăţeni români, alţi peste 30 fiind evacuaţi cu aeronave ale unor state partenere.

”Afganistanul este, în acest moment, un loc al disperării şi suferinţei umane extreme”, spunea ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, care preciza că România a reuşit să evacueze din Kabul şi 6 cetăţeni bulgari, unul american şi unul britanic. Şeful diplomaţie a avut şi o referire aparte la ”eforturile şi profesionalismul” Serviciului de Informaţii Externe, arată umbrelastrategica.ro.

În perioada următoare, autorităţile române doresc să aducă din Afganistan pe cetăţenii afgani care au lucrat cu trupele române şi pe studenţii care au burse de la statul român, dar şi să păstreze contactul cu toţi românii rămaşi acolo.

Peste 32.000 de militari români au participat, începând cu 1994, la operaţiunile din Afganistan,27 au murit, peste 200 au fost răniţi. Ultimul contingent românesc a fost repatriat pe 27 iunie, anul acesta.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite