EXCLUSIV Operaţiunea „Reparaţi onoarea lui Oprea”. Controlul MAI a reproşat ofiţerilor de la Omoruri verificările făcute în cazul Colectiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Controlul dispus de conducerea Poliţiei Române la Serviciul Omoruri al Poliţiei Capitalei, imediat după ce fostului ministru Gabriel Oprea i s-a ridicat imunitatea parlamentară, s-a soldat cu reproşuri ridicole. Printre altele, ofiţerii care l-au anchetat pe Oprea au fost întrebaţi de ce au verificat telefoanele găsite în clubul Colectiv după tragedia din 30 octombrie.

Scandalul hărţuirii poliţiştilor de la Omoruri, care au instrumentat celebrul dosar „Girofarul“,  de către şefii Poliţiei, ia amploare. Pe masa premierului Dacian Cioloş, care a anunţat că va urmări îndeaproape acest caz, au ajuns mai multe documente privind verificările făcute de Direcţia de Control Intern, din cadrul Poliţiei Române la Serviciul Omoruri. Actele conturează o „vânătoare de vrăjitoare“. Asta pentru că, deşi era un control tematic, care presupune o pregătire de cel puţin o săptămână (aprobarea planului de control, constituirea comisiei etc.), acţiunea s-a derulat după o procedură simplificată, potrivit unor surse din Guvern. Cu o grabă suspectă, toate documentele de control au fost întocmite într-o singură zi, simultan cu formarea echipei de control şi declanşarea controlului.

Dorel în acţiune

Controlul intern al Poliţiei Române este doar un instrument prin care sunt reduşi la tăcere poliţiştii incomozi. O spune chiar un fost ofiţer judiciarist, care a ales să-şi dea demisia decât să facă jocurile unor şefi. Acesta acuză lipsa de profesionalism a celor care sunt puşi să-şi controleze colegii. „Nu-mi amintesc ca cineva din Direcţia de Control Intern să fi lucrat o singură zi în cadrul unui compartiment care să investigheze infracţiunea de omor“, a explicat, pentru „Adevărul“, fostul poliţist. Acesta susţine că nici măcar şeful Direcţiei, Sandu Tudor Dorel, recent avansat la gradul de chestor, nu e de „meserie“, anterior fiind şeful Serviciului încadrare şi promovare resurse umane din IGPR.

IGP încalcă dispoziţiile MAI

Dispoziţia inspectorului general al Poliţiei Române, chestorul Bogdan Despescu, prin care s-a dispus controlul, a fost emisă pe 28 ianuarie 2016. Adică, la fix o zi după ce fostului ministru de Interne Gabriel Oprea i s-a ridicat imunitatea parlamentară pentru a putea fi cercetat penal în dosarul „Girofarul“, instrumentat de Serviciul Omoruri. Ofiţerii Direcţiei de Control Intern s-au întrecut pe sine, întocmind în doar o oră planul de control, a cărui elaborare durează, de obicei, câteva zile. Chestorul Bogdan Despescu l-a avizat imediat, astfel că, tot pe 28 ianuarie 2016, la ora 12.30, ofiţerii au declanşat deja controlul.

Mai mult, în aceeaşi perioadă, la Serviciul Omoruri era programat un alt control tematic, al Biroului Structură de Securitate, din cadrul Poliţiei Capitalei, despre care Direcţia de Control Intern fusese informată încă din 15 decembrie 2015. Pentru că cei de al Omoruri trebuiau verificaţi musai de Direcţia de Control Intern, chestorul Despescu a anulat prima acţiune. Cele două controale aveau exact aceeaşi tematică.

Astfel, au fost încălcate în mod flagrant chiar dispoziţiile interne al MAI, care prevăd pregătirea şi instruirea membrilor echipei de control cu cel puţin 5 zile înainte de începerea efectivă a acţiunii.

Mai exact, potrivit art. 14, din Ordinul MAI nr. 118/2011, „Preşedintele comisiei de inspecţie sau control răspunde de pregătirea controlului, sens în care dispune cu cel puţin 5 zile înaintea declanşării activităţii, măsurile necesare documentării şi instruirii membrilor comisiei în legătură cu specificul misiunilor şi sarcinilor entităţilor MAI supuse controlului, cunoaşterea legislaţiei, a ordinelor, instrucţiunilor sau dispoziţiilor de linie“.

Constatări fără legătură cu realitatea

Din documentele ajunse la Guvern reiese clar că verificările dispuse de şeful Poliţiei au avut scopul precis de a-i „executa“ pe poliţiştii de la Omoruri. Astfel, membrii echipei de control nu ar fi consemnat în raport aspectele pozitive constatate şi nici cele remediate în timpul verificărilor. Mai mult, nu ar fi fost menţionate nici cauzele şi împrejurările care au dus la neregulile constatate, precum mutarea cu puţin timp înainte într-un nou sediu sau volumul imens de muncă al ofiţerilor de la Omoruri. Reamintim că în acea perioadă aceştia instrumentau dosarul „Incendiul din Clubul Colectiv”. Unele constatări din raport aveau un caracter ambiguu, iar altele nu ar fi avut nicio legătură cu realitatea, susţin sursele citate.

Multe dintre constatări, care vizau aspecte birocratice, li s-au dat o importanţă excesivă, în baza acestora dispunându-se cercetarea prealabilă a şefului Serviciului Omoruri, comisarul-şef Radu Gavriş. În cazuri similare, susţin sursele, poliţiştii ar fi primit doar „avertisment“ sau nu ar fi fost sancţionaţi deloc.

De exemplu, şefului Serviciului Omoruri i s-a imputat că nu ar fi asigurat realizarea activităţilor de pregătire în perioada supusă controlului, nefiind întocmite fişele de pregătire pentru anul 2015. Comisarul-şef Radu Gavriş a arătat că fişele respective au fost întocmite în perioada 2005-17 iunie 2015, nemai fiind actualizate ulterior din cauza activităţilor de relocare a sediului Serviciului şi a volumului foarte mare de lucru în cazul Colectiv. Aceste aspecte au fost comunicate echipei de control, dar nu au fost menţionate nicăieri în raport.

Absurdul a culminat cu o altă constatare. Poliţiştilor de la Omoruri li s-a imputat că pe câteva dintre sisteme informatice care gestionează informaţii clasificate au fost conectate mai multe telefoane mobile proprietate privată. Însă la momentul controlului, ofiţerii le-au explicat colegilor de la IGP care îi verificau că dispozitivele au legătură cu dosarul Colectiv şi constituie mijloace de probă. „În cazul Colectiv,  au fost adunate zeci, şi chiar sute de gadget-uri de la faţa locului.Conectarea lor a avut loc în cadrul unui dosar penal în scopul identificării posesorilor lor ”, le-au explicat poliţiştii care l-au anchetat pe Gabriel Oprea şi care în dosarul „Colectiv” au lucrat nu mai puţin de 2.000 de ore suplimentare. În raportul de control, nu s-a menţionat nimic din toate acestea.

Solicitări ilegale

Ofiţerii trimişi în control şi-ar fi depăşit atribuţiile, unele solicitări fiind ilegale, mai arată sursele citate. Astfel, aceştia ar fi vrut să ştie exact în ce dosare penale anchetatorii de la Omoruri au interogat bazele de date ale Direcţiei pentru Evidenţă Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD).

„Solicitările comisie de control de a verifica în dosare penale legitimitatea acestor verificări sunt ilegale“, au precizat sursele citate. De aceea, ofiţerii de la Omoruri le-au explicat celor din echipa de control, în scris, principiile de bază ale urmăririi penale şi modalităţile prin care se fac verificări. Mai mult, poliţiştii trimişi în control au vrut să ştie în ce cazuri au fost făcute 87 de interogări în bazele de date care vizau alţi poliţişti. „Este de notorietate faptul că poliţistul Bogdan Gigina a decedat, este de notorietate faptul că dosarul penal a fost instrumentat iniţial de către Serviciul Omoruri, i-a fost explicat clar, verbal şi în scris, domnului Cioban Antonio că fără acceptul procurorului DNA nu i se poate prezenta decât numărul dosarului penal”, arată ofiţerii de la Omoruri în contestaţia pe care au depus-o în urma controlului de la IGP.

Dosarul „Girofarul“

Poliţiştii Serviciului Omoruri, din Poliţia Capitalei, care au instrumentat moartea poliţistului Bogdan Gigină, aflat în coloana oficială a lui Gabriel Oprea, au fost ţinta mai multor controale. Asta în condiţiile în care, în ultimii 5 ani, Serviciul Omoruri  a avut un procentaj de reuşită de sută la sută în anchete.

Controalele au fost declanşate pe 28 ianuarie, la fix o zi după ce fostului ministru de Interne Gabriel Oprea i s-a ridicat imunitatea parlamentară pentru a putea fi cercetat penal. Dosar care i s-a întocmit în urma anchetei efectuate de poliţiştii Serviciului Omoruri, din Poliţia Capitalei. Concret, ei sunt cei care au instrumentat iniţial dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină, dosar care a pus capăt, practic, carierei lui Gabriel Oprea în Ministerul de Interne.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite