Comisarul European pentru justiţie cere guvernului României să reconsidere legislaţia privind sistemul judiciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul european pentru justiţie, Vera Jourova, a îndemnat guvernul României să reconsidere legislaţia recentă privind sistemul judiciar, care a condus la proteste de amploare, relatează dpa international.

Jourova a declarat pentru cotidianul german „Die Welt“ că legile în cauză ameninţă independenţa judecătorilor, limitează autoritatea procurorilor şi subminează încrederea cetăţenilor în sistemul judiciar. 

Ca urmare, a adăugat comisarul european pentru justiţie, pentru guvernul de la Bucureşti ar fi „util“ să refacă planurile respective.

Vera Jourova a făcut aceste afirmaţii într-un interviu acordat cotidianului citat înainte de izbucnirea protestelor de la sfârşitul săptămânii trecute.

Ea a declarat că deocamdată nu este cazul să se activeze Articolul 7 pentru nerespectarea statului de drept, aşa cum s-a întâmplat cu Polonia, scrie News.ro.

„Este clar că, începând cu ianuarie, România nu va fi responsabilă doar de propria ţară, ci şi de întreaga Europă, deţinând preşedinţia Consiliului UE. Trebuie să aibă credibilitate, mai ales în domenii precum justiţia“, a afirmat ea.

„România a progresat între 2014 şi 2017. Eram optimistă că s-ar putea ridica  Mecanismul de Cooperare şi Verificare pentru România. Acum, totuşi, avem parte de o recidivă, acest lucru m-a surprins”, a declarat Jourova.

Agenţia germană de presă dpa notează că organizatorii protestelor faţă de noua legislaţie afirmă că legile sunt făcute în interesul politicienilor corupţi. Un exemplu în acest sens, scrie dpa, ar fi dezincriminarea unor abuzuri în serviciu.

Cotidianul german „Die Welt“ a comentat, într-un articol publicat pe site, protestele de la Bucureşti, specificând că Uniunea Europeană este îngrijorată de situaţia tensionată, mai ales pentru că România urmează să preia preşedinţia Consiliului UE din ianuarie 2019, notează News.ro.

În articol se precizează că zeci de mii de persoane au protestat faţă de guvern în ultimele zile şi că forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa protestatarii.

„Die Welt“ notează că doar câţiva dintre protestatari au fost violenţi şi că majoritatea au demonstrat paşnic, dând exemplul reporterului televiziunii austriece ORF, care a fost agresat de forţele de ordine.

Cotidianul german vede aceste imagini ca fiind unele „sumbre, dintr-o ţară care va prezida peste ţările UE pentru şase luni şi va juca un rol cheie în problemele europene, cum ar fi Brexitul, migraţia, tensiunile în relaţiile transatlantice sau noul buget al UE”.     

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite