Clanul maneliştilor îşi jefuia rivalii din contrabanda cu ţigări. Ion Petrişor, acuzat de tâlhărie, şantaj, furt, înşelăciunea şi contrabanda cu ţigări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Petrişor, supranumit „Regele maneliştilor”
Ion Petrişor, supranumit „Regele maneliştilor”

„Regele maneliştilor”, Paul Iova sau Ion Petrişor cum este cunoscut în lumea interlopă, are din nou probleme cu legea. Iova este suspectat, printre altele, că a jefuit şi şantajat mai mulţi contrabandişti de ţigări, mizând pe faptul că aceştia nu-l vor reclama la Poliţie nefiindu-le furate bunuri deţinute legal.

Toate i-au mers din plin lui Paul Iova, alias Ion Petrişor, până ce procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) l-au luat la puricat. Devenit celebru pentru organizarea concursului ”Miss Piranda”, dar şi ca impresar al unor manelişti cunoscuţi, se pare că Iova nu s-a limitat doar la afaceri legale. Atras, mai întâi, de contrabanda cu ţigări, care aduce profiuri uriaşe, Ion Petrişor s-a gândit că n-ar fi rău să-i jefuiască pe contrabandiştii mai mici, mizând pe faptul că aceştia nu-l vor reclama la Poliţie nefiindu-le furate bunuri deţinute legal.

Numai că procurorii DIICOT au intrat pe firul ”afacerii”, iar, marţi dimineaţă, au făcut 18 percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Ilfov şi Timiş, pentru destructurarea grupării de interlopi condusă de celebrul impresar. Printre infracţiunile de care este suspectat ”Regele maneliştilor” se numără tâlhăria, şantajul, furtul calificat, înşelăciunea, mărturia mincinoasă şi contrabanda cu ţigări.

Cum opera gruparea lui Ion Petrişor

Potrivit DIICOT, Paul Iova a pus bazele grupării infracţionale anul trecut, în principal pentru şantajarea şi jefuirea altor contrabandişti de ţigări rivali. Începând cu toamna anului 2016, în banda impresarului au fost atraşi şi alţi interlopi care au sprijinit activitatea grupării, fiecare membru având sarcini şi roluri prestabilite.

Paul Iova le indica membrilor grupării pe cine trebuie să jefuiască. Pentru a fi cât mai convingători, interlopii nu ezitau să-i snopească în bătaie pe cei care nu predau ţigările de contrabandă de bună voie. Pentru aceste operaţiuni, liderul grupului a  recrutat mai mulţi interlopi români, dar şi străini - de origine bulgară, ucraineană şi sârbă ale căror calităţi şi „specializări” erau necesare „pentru a asigura reuşita deplină a planurilor sale infracţionale, minuţios concepute”, arată DIICOT.

Loviturile erau organizate minuţios, interlopii acţionând ca la carte. În acest scop, la indicaţiile lui Iova, susţin anchetatorii, membrii grupării organizau veritabile acţiuni de urmărire, inclusiv prin montarea, pe autoturismele acestora, a unor echipamente de localizare, pentru a le cunoaşte obiceiurile, familia şi locurile frecventate. Informaţiile astfel obţinute erau utilizate fie pentru şantajarea victimelor (nevoite să satisfacă pretenţiile financiare ale membrilor grupării, pentru nu suferi anumite consecinţe), fie pentru cunoaşterea exactă a momentului în care urmau să acţioneze.

Metoda „Maradona”

Interlopii lui Ion Petrişor au operat şi prin metoda “Maradona”. În dimineaţa zilei de 5 decembrie 2016, mai mulţi membri ai grupării, declinându-şi calitatea de poliţişti şi folosindu-se de o legitimaţie care atesta această calitate, au blocat în trafic un autoturism, cunoscând că în interiorul acestuia se află ţigări de contrabandă, autoturism pe care l-au sustras, prin violenţă.

Unul dintre ocupanţii maşinii a fost aşa de rău bătut încât a avut nevoie de circa 14 zile de îngrijiri medicale. Autoturismul a fost abandonat în cursul aceleiaşi zile pe Calea Giuleşti, din sectorul 6, după ce membrii grupării au luat cele 50 de baxuri de ţigări din maşină.

Cine este Paul Iova

În ultimii ani, Ion Petrişor a avut nenumărărate probleme cu legea şi a fost arestat preventiv de mai multe ori. În februarie 2017, „Regele maneliştilor” a fost condamnat, în primă instanţă, la 7 ani de închisoare pentru constituire de grup infracţional organizat şi contrabandă cu ţigări, dispusă de Tribunalul Suceava.

Petrişor a fost acuzat de  tranzacţionarea ilegală a mii de baxuri cu ţigări, prejudiciul adus statului fiind de 1,25 de milioane de euro. Printre baxurile de ţigări, contrabandiştii conduşi de Petrişor şi locotenetul său Ioan Sava, zis ”Căsuţă”, doseau şi droguri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite