Cine e prins la volan cu telefonul în mână îşi pierde permisul de conducere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma tragediilor produse pe şosele de folosirea telefoanelor mobile, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a luat decizia de a modifica Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Concret, conducătorii de autovehicule, tractoare, tramvaie aflate în mişcare, dar şi ai unor vehicule pentru care nu este impusă obligativitatea unui permis de conducere vor avea interzis prin lege nu doar să utilizeze, dar chiar să şi ţină în mână telefonul mobil sau orice dispozitiv mobil „cu funcţie de înregistrare ori redare text, foto sau video”. 

Modificarea legislativă este una importantă dacă avem în vedere că, în prezent, Codul Rutier prevede doar în cazul şoferilor că le este interzisă folosirea telefoanelor mobile atunci când aceştia se află în timpul mersului, cu excepţia aparatelor cu dispozitive tip „mâini libere/ hands free”.

Practic şi bicicliştii sau cei care vor conduce trotinete şi care vor fi surprinşi de agent cu telefonul în mâna vor fi pasibili de a fi sancţionaţi la fel ca în cazul şoferilor cu o amendă maximă de 1.200 de lei. În plus, şoferii vor rămâne şi fără permis pentru o perioadă de 30 de zile.

Au ajuns un soi de birouri mobile

Măsura este considerată necesară deoarece, potrivit unul date datelor oficiale, la nivel naţional, aproape 150 de români sunt amendaţi în fiecare zi pentru că sunt surprinşi vorbind la telefon fără aceste dispozitive speciale, fapt care pune grav în pericol siguranţa circulaţiei. Mai mult, iniţiatorii au ajuns la concluzia că actualele telefoane mobile sau tablete au ajuns aşa de complexe încât includ o serie de alte funcții, precum cea de aparat foto/filmare performantă, convorbire video, mp3, mp4 playere, scanner de documente, utilizare internet/rețele sociale, consolă mobilă de joc, care le transformă chiar şi într-un soi de birouri mobile. Tocmai din acest motiv posesorii acestora sunt tentaţi să le folosească în diverse scopuri în timp ce conduc.

Cum ucide live-ul pe Facebook

Apoi, în expunerea de motive a proiectul de ordonanţă, MAI aminteşte de câteva accidente grave provocate de şoferi care foloseau telefonul  pentru a transmite live pe Facebook. Unui dintre ele este cel care a avut loc în judeţul Timiş, între localităţile Voiteni şi Jebel. “Conducătorul unui autoturism, în timp ce transmitea live pe Facebook, a lovit din spate un tractor agricol ce se deplasa în acelaşi sens, a fost proiectat pe sensul opus intrând în coliziune cu un alt autoturism ce se deplasa regulamentar. În urma accidentului a rezultat decesul şoferului din primul autoturism şi a unui minor de 9 ani din autoturismul cu care a intrat în coliziune. De asemenea, alte 4 persoane grav rănite (printre care şi un copil de 3 ani) au fost transportate la spital”, arată MAI în document.

O mare parte din atenţie „se duce” în telefon

Ionel Simionca, psiholog, vicepreşedinte al Asociaţiei de Psihologie şi Siguranţă Rutieră – PsihotrafiQ consideră că modificarea legislativă va avea efecte pozitive din punctual de vedere al siguranţei rutiere. “Din păcate societatea de astăzi a ajuns dependentă de aceste dispozitive multifuncţionale. Şi cei de la volan greu resistă să nu acceseze aparatul atunci când primesc un mesaj. Acele moment moarte, de neatenţie , duc la apariţia pericolului în trafic. Accesarea unui telefon ocupă o mare parte din capacitatea cocnitivă, iar cel de la volan nu se mai poate concentra cum trebuie la trafic. Măsura este cu atât mai bună dacă ne referim la biciclişti sau trotinetişti care au nevoie de ambele mâini pe ghidon. Şi din păcate observăm pe stradă tot mai mulţi bicicliştii care merg consultând mesajele de pe telefon”, a precizat Ionel Simionca.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite