Cercetări extinse în cazul patronilor clubului Colectiv şi cei ai firmei de artificii. Acuzaţii de vătămare corporală şi neasigurare a securităţii în muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patronii Clubului Colectiv, Paul Gancea şi Costin Mincu, dar şi cei ai firmei de la care au provenit artificiile, Daniela Niţă şi Viorel Zaharia, au ajuns vineri la Parchetul General unde li se vor aduce la cunoştinţă noi acuzaţii.

Procurorii de la Parchetul General extind cercetările în dosarul Colectiv, inculpaţii fiind cercetaţi pentru două noi infracţiuni: una de vătămare corporală şi alta de neasigurare a securităţii în muncă.

Cercetările în cazul Colectiv se fac în cadrul a trei dosare. Primul dosar deschis, instrumentat de PICCJ, este cel de ucidere din culpă în care sunt urmăriţi patronii clubului Colectiv, Alin George Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu, administratorii firmei care a furnizat artificiile pentru concert, fraţii Daniela şi Cristian Niţă, şi unul dintre pirotehniştii care le-au montat, Viorel Zaharia.

Administratorii Colectiv au fost acuzaţi de ucidere din culpă pentru funcţionarea neconformă a clubului.

Pirotehnistul Viorel Zaharia este cercetat pentru aceeaşi infracţiune, fiind acuzat că nu a respectat măsurile de siguranţă prevăzute legal când a montat artificiile în club. Printre altele, anchetatorii au arătat că artificiile respective erau destinate folosirii în exterior, informaţie cuprinsă în instrucţiuni, care erau însă în limba bulgară, netraduse.

Patronii firmei care a furnizat artificiile au fost acuzaţi că, după producerea incendiului, pentru a evita să fie traşi la răspundere, au sustras şi distrus documente ce constituiau probe.

Cercetaţi sub control judiciar

Alin Anastasescu, Paul Gancea, Costin Mincu, cei trei proprietari ai clubului Colectiv, dar şi Daniela Niţă, Cristian Niţă şi Viorel Zaharia, reprezentanţi ai firmei de la care erau artificiile din Colectiv sunt în prezent cercetaţi sub control judiciar, după ce magistraţii Tribunalului Bucureşti au dispus înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar, decizia fiind una definitivă.

Potrivit procurorilor PICCJ, "incendiul s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spaţiul respectiv au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condiţiile amenajării interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecinţa morţii şi vătămării corporale a mai multor persoane aflate în club".
Anchetatorii au arătat că patronii Colectiv, deşi au dat o declaraţie pe proprie răspundere că vor respecta limita maximă de 80 de locuri pe scaune, au încălcat obligaţia, în seara zilei de 30 octombrie intrând, într-un spaţiu de 425 de metri pătraţi, aproximativ 400 de persoane.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite