CEDO a dat dreptate unui medic român, absolvent de Drept, care nu a fost lăsat să practice şi avocatura

0
Publicat:
Ultima actualizare:
CEDO a dat dreptate unui medic român, absolvent de Drept, care nu a fost lăsat să practice şi avocatura FOTO Arhivă Adevărul
CEDO a dat dreptate unui medic român, absolvent de Drept, care nu a fost lăsat să practice şi avocatura FOTO Arhivă Adevărul

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis recent că unui medic român i-a fost încălcat dreptul la viaţă privată după ce nu a fost lăsat să profeseze şi avocatura în contextul în care trecuse de examenul de barou, fiind practic obligat de autorităţi să aleagă între cele două profesii, informează Mediafax.

Cu o experienţă de 18 ani ca medic şi având un cabinet medical propriu, Mircea Mateescu a absolvit în 2006 Facultatea de Drept, trecând apoi examenul de barou. Ulterior, acestuia i-a fost respinsă cererea de admitere în stagiatură, pentru a-şi obtine definitivatul, pe motiv că ar trebui să aleagă una dintre cele două profesii.

Prima instanţă la care a ajuns reclamantul a fost Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), în 2009, judecătorii stabilind că trebuie să se decida asupra unei profesii.

Ulterior, acesta s-a adresat CEDO, argumentând că Baroul Bucureşti i-a interzis dreptul de a practica simultan medicina şi avocatura, fără a exista o bază juridică pentru această interdicţie.

Mircea Mateescu a cerut ca daune materiale suma de 14.655 de euro, reprezentând veniturile pe care le putea câştiga în timpul practicii meseriei de avocat, conform salariului minim brut pentru persoane cu studii superioare. De asemenea, reclamantul a mai cerut 1 euro cu titlu de prejudiciu moral, precum şi 6.210 euro pentru cheltuieli de judecată.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului i-a dat dreptate românului, stabilind că acestuia i-a fost încălcat dreptul la viaţă privată, conform articolul 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

În acest caz, statul român este obligat să plăteasca 1 euro, prejudiciul moral, şi 2.000 de euro, cheltuieli de judecată.

Potrivit Legii nr. 15/1995, exercitarea exercitarea profesiei de avocat este incompatibilă cu: activitatea salarizată în cadrul altor profesii decât cea de avocat, ocupaţiile care lezează demnitatea şi independenţa profesiei de avocat sau bunele moravuri şi exercitarea nemijlocită de fapte materiale de comerţ.


Citeşte şi:

România, condamnată la CEDO să îi plătească despăgubiri de 3.000 de euro unui deţinut moldovean pentru că nu-i oferă masă vegetariană

Refuzul autorităţilor române de a-i furniza un regim vegetarian deţinutului moldovean Ghennadii Vartic, condamnat în 1999 la 25 de ani de închisoare, reprezintă o încălcare a libertăţii sale de religie, potrivit judecătorilor europeni.

CEDO dă dreptate unui deţinut din România care solicită meniu special pentru că este budist

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a dat câştig de cauză unui deţinut budist care a dat în judecată statul român, stabilind că deţinuţii au dreptul la un regim alimentar care să fie în concordanţă cu convingerile religioase ale acestora, relatează AFP.

Dincolo de sancţiunea legii

Nimic nu ar mai fi de adăugat după decizia finală a ICCJ în dosarul Adrian şi Dana Năstase. Mi se par cu totul nefericite declaraţiile partizane ale una dintre colegii de partid, care, sub semnul unei „solidarităţi” prost înţeleasă, se aventurează dincolo de hotarul care marchează teritoriul inviolabil al Justiţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite