Ce valoare au Adeverinţele pe un an, care înlocuiesc Diplomele de BAC a căror eliberare a fost blocată de o anchetă de corupţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anul acesta, elevii se vor înscrie la BAC cu o adeverinţă specială FOTO Adevărul
Anul acesta, elevii se vor înscrie la BAC cu o adeverinţă specială FOTO Adevărul

Anul acesta, Bacalaureatul s-a dovedit a fi un test nu numai pentru elevi, dar şi pentru funcţionarii Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN), care au demonstrat că sunt total nepregătiţi pentru a gestiona situaţia în care se află de mai bine de jumătate de an, dar pe care, se pare, că nimeni nu a încercat s-o remedieze.

Absolvenţii de Bacalaureat din acest an sunt nevoiţi să utilizeze, pentru înscrierea la facultăţi, adeverinţe speciale eliberate de către unităţile de învăţământ. Asta pentru că ministerul a sistat colaborarea cu firma Romdidac, cea care a deţinut monopol asupra realizării diplomelor şcolare şi universitare, după ce DNA a declanşat, în octombrie anul trecut, o anchetă la această societate.

Astfel, liceenii care au luat Bac-ul şi au vrut să se înscrie la facultate săptămâna trecută nu au putut. MEN a transmis abia vineri după-amiază inspectoratelor şcolare ordinul privind noul conţinut al adeverinţei de Bac, precizând că acestea ţin locul diplomelor, până ce activitatea de tipărire a formularelor va fi reluată.

Din cauza acestei situaţii speciale, adeverinţele de absolvire vor avea o valabilitate de 12 luni şi nu de 15 zile ca până acum.

Studiile în străinătate, puse în pericol

Actul oficial privind conţinutul noilor adeverinţe a venit prea târziu pentru o serie de absolvenţi, care au ridicat deja de la licee documentele pe modelul vechi, au plătit pentru legalizarea acestora, iar ulterior au fost chemaţi la şcoli pentru a le înapoia.

MEN a anunţat că adeverinţele corecte de absolvire a examenului de Bacalaureat se vor elibera de către licee şi sunt avizate de inspectoratele şcolare. 

„Nu trebuie să vină absolventul la inspectorat, ci directorul liceului, care adună toate adeverinţele şi le avizează. Apoi, pentru admiterea la facultate, absolventul îşi poate legaliza câte copii doreşte“, a explicat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, într-o postare pe Facebook.

Problemele actuale cu care se confruntă Ministerul Educaţiei ar putea să-i încurce însă şi mai mult pe absolvenţi. Preşedintele EDUCATIVA, Alex Ghiţă, a explicat pentru „Adevărul“ că tinerii români care au fost acceptaţi la studii în străinătate ar putea avea probleme cu înmatricularea la facultate, deoarece universităţile occidentale acceptă numai diplomele în original. 

„Vom comunica cu universităţile cu care colaborăm să le explicăm situaţia. Cei care au aplicat singuri ar trebui să le scrie universităţilor şi să le explice, sper că universităţile vor accepta studenţi şi cu adeverinţă“, a spus Alex Ghiţă. 

Profesorul britanic Simon Parker, care locuieşte de 10 ani în România şi îi ajută pe tinerii români să intre la universităţi de top din Marea Britanie, încearcă să-i liniştească însă pe viitorii studenţi.

„În principal, nu ar fi o problemă, având în vedere că universităţile acceptă în primă instanţă adeverinţe de la şcoli pentru a le rezerva locurile la facultate, iar studenţii vin cu diplomele în original în toamnă, când încep anul universitar“, a afirmat Parker.

Adeverinţele de Bac, valabile şi în străinătate

Ministerul Educaţiei a anunţat că adeverinţele pentru promovarea examenului de Bacalaureat, care vor putea fi ridicate chiar de azi de la licee, sunt valabile atât în ţară, cât şi în străinătate, pentru înscrierea în instituţiile de învăţământ superior, fără riscul de a fi respinse.

„Toate universităţile din România au luat act de această situaţie, iar Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor a transmis deja specimenul de adeverinţă către baza de date a reţelei internaţionale ERIC - NARIC. Prin intermediul acestei reţele, se comunică toate informaţiile în materie de recunoaştere şi echivalare a documentelor oficiale emise de instituţiile de învăţământ“, a precizat MEN într-un comunicat.

Diplomele, înlocuite cu adeverinţe

Adeverinţele de absolvire a examenului de Bacalaureat sunt avizate de inspectoratele şcolare şi vor putea fi ridicate, începând de luni, de la secretariatele liceelor. Tipizatele, care ţin locul diplomelor, pot fi folosite la înscrierea la facultate. Adeverinţele vor avea o valabilitate de 12 luni.

Monopolul diplomelor, pe mâna unei firme private

Ancheta DNA a determinat MEN să renunţe la colaborarea cu firma Romdidac, care se ocupa de tipărirea şi distribuirea diplomelor, şi să facă demersuri pentru ca această activitate să se facă de către stat, prin Imprimeria Naţională.

„Adevărul“ a dezvăluit în premieră modul în care Ministerul Educaţiei a dat firmei Romdidac, fără licitaţie, monopolul diplomelor. La 9 aprilie 2002, ministrul Ecaterina Andronescu a încheiat Convenţia nr. 29211/2002, prin care Romdidac a devenit furnizor unic al diplomelor. În aceeaşi zi, Andronescu a emis Ordinul intern 3.569 pentru toate unităţile de învăţământ, care stipulează că „gestionarea hârtiei speciale, precum şi tipărirea şi distribuirea formularelor de diplome/certificate sunt asigurate de SC Romdidac SA“.

Înţelegere fără temei legal 

Ecaterina Andronescu, care a susţinut că nu ştia nici măcar că Romdidac este o firmă privată, a afirmat că actul a fost încheiat legal, în baza OUG 60/2001 privind achiziţiile publice. Potrivit fostului ministru, actul normativ excepta de la licitaţii serviciile de învăţământ.

Ordonanţa prevede însă că autoritatea contractantă nu are obligaţia de a organiza licitaţie atunci când achiziţionează „servicii de învăţământ“. Potrivit codului CAEN, acestea includ „asigurarea de activităţi destinate susţinerii proceselor sau sistemelor de învăţământ“, precum consultanţă, activităţi de consiliere şi îndrumare în învăţământ, activităţi de testare etc. Or, furnizarea şi distribuirea diplomelor sunt o activitate comercială, care nu poate fi asimilată acestor servicii. 

Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, a încercat să stingă scandalul încă din faşă. După ce procurorii DNA au descins la minister, Costoiu a iniţiat o hotărâre de Guvern, prin care să scoată Romdidac din circuitul diplomelor. Actul normativ se află încă în circuitul de avizare.

Compania Romdidac SA a fost înfiinţată în 1991, prin preluarea fostei baze de aprovizionare şi desfacere a Ministerului Învăţământului. Firma a fost controlată încă de la privatizare de Nicolae Bolboaşă, care deţine peste 70% din acţiuni. În 2009, Romdidac a fost implicată în scandalul diplomelor false de la Universitatea „Spiru Haret“.

Scandalul a izbucnit după ce s-a aflat că Romdidac a eliberat diplome de licenţă, cu antetul MECT, pentru specializări neacreditate.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Întârzieri în eliberarea adeverinţelor şi a diplomelor de Bacalaureat anul acesta după scandalul monopolului Romdidac pe tipizate

Liceenii care au luat Bac-ul şi au vrut să se înscrie la facultate săptămâna aceasta fie au primit tipizate greşite, pe care au fost nevoiţi să le returneze liceelor, fie trebuie să aştepte până luni. Ministerul Educaţiei a transmis abia vineri după-amiază inspectoratelor şcolare ordinul privind noul conţinut al adeverinţei de Bac, iar diploma originală nu va fi disponibilă oricum elevilor în termenul de 10 zile prevăzut de lege.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite