Dan Adamescu a murit. Ce dosare penale avea omul de afaceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Adamescu a murit într-un spital privat
Dan Adamescu a murit într-un spital privat

Dan Adamescu, care a murit în noaptea de luni spre marţi, executa, din 27 mai, o pedeapsă de 4 ani şi 4 luni de închisoare primită în dosarul în care a fost acuzat că a mituit doi judecători pentru pronunţarea unor soluţii favorabile în dosare de insolvenţă ale unor firme ale sale. La sfârşitul anului trecut, el făcuse şi o cerere de liberare condiţionată, care însă i-a fost respinsă de judecători.

Omul de afaceri Dan Adamescu avea pe numele său mai multe dosarele penale. În ultimul dintre ele, la 20 decembrie 2016, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Dan Adamescu şi pe fosta şefă a Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Angela Toncescu, pentru abuz în serviciu şi spălarea banilor. Este vorba de dosarul falimentării Astra Asigurări, prejudiciul în acest caz fiind estimat la peste 800 de milioane de lei.

După ce a fost trimis în judecată, Dan Adamenscu s-a arătat extrem de dezamăgit. „Sunt extrem de mâhnit şi dezamăgit. După ce s-a distrus compania pe care am crescut-o cu mâinile mele, pentru care am muncit zi şi noapte timp de 15 ani şi în care s-au investit până la ultima clipă toate fondurile grupului, vine acum DNA şi mă acuză tot pe mine de falimentarea ei?! Adevăraţii vinovaţi de falimentul Astra Asigurări nu se regăsesc în dosar. De ce persistă muşamalizarea celui mai bine orchestrat faliment din România“, declara omul de afaceri.

Anchetatorii au fost însă de altă părere. „Inculpatul Adamescu Dan Grigore, preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Societăţii de Asigurare Reasigurare ASTRA SA, în perioada 2011-2013, a administrat în mod defectuos societatea Astra, în scopul obţinerii unor avantaje personale sau în favoarea grupului de firme afiliate. Administrarea defectuoasă a constat în utilizarea unor practici/metode ilegale pentru a cosmetiza situaţia financiară a societăţii Astra, măsuri de natură să acopere activitatea infracţională, dar care, în subsidiar, au determinat şi alterarea gravă a mecanismelor de funcţionare a pieţei interne a asigurărilor“, au notat procurorii în rechizitoriul trimis instanţei.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au ridicat, la sfârşitul anului trecut, controlul judiciar pe cauţiune pentru Dan Adamescu, în dosarul falimentării Astra Asigurări. Procurorii fixaseră cauţiunea la 40 de milioane de lei în acest caz.

Condamnat la 4 ani şi 4 luni închisoare

Falimentarea Astra nu a fost singurul dosar deschis pe numele lui Dan Adamescu. Omul de afaceri fusese condamnat, definitiv, în mai 2016, la 4 ani şi 4 luni închisoare cu executare, în dosarul privind soluţiile favorabile în dosare de insolvenţă. În acelaşi dosar au fost condamnaţi şi mai mulţi judecători. Cea mai mare pedeapsă a primit-o judecătorul Mircea Moldovan (12 ani şi 2 luni de închisoare).

Adamescu a fost găsit vinovat pentru mituirea cu 20.000 de euro a judecătorilor Ion Stanciu şi Elena Rovenţa, pentru ca aceştia să dispună soluţii favorabile în două dosare de insolvenţă.

Potrivit rechizitoriului, judecătorul Moldovan a primit bani şi bunuri în valoare de 29.935 lei, iar Ion Stanciu a primit, în cursul lunilor iunie 2013 şi decembrie 2013, suma de 15.000 euro de la Dan Adamescu şi de la o altă persoană, prin intermediul şi cu ajutorul Monicăi Borza, pentru a pronunţa o hotărâre favorabilă într-un dosar, respectiv de a accepta deschiderea procedurii insolvenţei SC Baumeister SA, coordonată de Adamescu, şi în schimbul numirii unei anumite societăţi de insolvenţă drept administrator judiciar.

Liberare condiţionată respinsă

La sfârşitul anului trecut, Dan Adamescu a cerut eliberarea condiţionată, pe motiv că a executat mai mult de o treime din pedeapsa de 4 ani şi 4 luni. Dar, la 21 decembrie, Tribunalul Ilfov i-a respins, definitiv, cererea de eliberare condiţionată, omul de afaceri putând să facă o nouă solicitare în februarie 2017.

Comisia de liberare condiţionată de la Penitenciarul Jilava a arătat că Dan Adamescu nu a dat dovezi de îndreptare şi a recomandat ca acesta să revină cu o cerere de eliberare după patru luni.

Implicarea în dosarul Black Cube

Problemele penale l-ar fi determinat pe Dan Adamescu să ia decizii disperate. Potrivit Hotnews.ro, în mai 2015, omul de afaceri ar fi contractat agenţia privată de securitate israeliană Black Cube.

Scopul contractului, în care Dan Adamescu este numit client, „client”, potrivit documentului publicat de HotNews, era să convingă DNA „să-şi retragă acuzaţiile la adresa clientului, întorcând astfel verdictul de vinovat, în ideea că a fost pronunţat ţinând cont de proceduri penale motivate politic, cu încălcarea drepturilor omului în cazul clientului, dar şi neîntemeiate”.
Pentru a obţine acest lucru, Black Cube se angaja inclusiv la „identificarea indivizilor-cheie care dirijează investigaţia” şi „obţinerea de pârghii asupra respectivilor indivizi, cu scopul exercitării de presiuni pentru încetarea investigaţiei”.

Cel puţin un raport de activitate al Black Cube a ajuns la Dan Adamescu, potrivit HotNews. Raportul final trebuia să fie livra în cel mult două luni de la semnarea contractului. Dan Adamescu urma să plătească 85.000 de lire pe lună şi, dacă ar fi scăpat de investigaţii, un onorariu de succes în valoare de 600.000 de lire sterline.

Familia Adamescu a negat atunci, printr-o firmă de PR, că a avut vreun contract sau vreo legătură de orice natură cu Black Cube.

Adamescu junior, urmărit internaţional

În dosarul mituirii judecătorilor a fost implicat nu doar Dan Adamescu, ci şi fiul său, Bogdan Alexander Adamescu.

Procurorii DNA au arătat că, în cursul lunilor iunie şi decembrie 2013, Bogdan Alexander Adamescu, împreună cu tatăl său, a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro respectiv 23.000 lei magistraţilor Stanciu Ion şi Rovenţa Elena, judecători la Tribunalul Bucureşti — Secţia VII Civilă pentru ca în schimb aceştia să dispună, în dosare privind procedura insolvenţei, soluţii favorabile unora dintre societăţile la care acţionar era Dan Adamescu.

Adamescu junior nu s-a prezentat niciodată în faţa anchetatorilor atunci când a fost citat, motiv pentru care DNA a cerut arestarea acestuia în lipsă, măsură dispusă de Tribunalul Bucureşti în mai 2016.

În baza mandatului de urmărire internaţională emis pe numele său, Bogdan Alexander Adamescu a fost reţinut, o lună mai târziu, de autorităţile britanice. El a fost ridicat de la o conferinţă în care se discuta despre “abuzurile autorităţilor române pe seama mandatelor de arestare preventivă”.
La scurt timp, Bogdan Alexander Adamescu a fost eliberat pe cauţiune de un judecător din Westminster Magistrates Court, pânce ce autorităţile britanice vor decide să-l extrădeze sau nu.

Tentativă de răpire?

Un episod controversat s-a petrecut la începutul acestui an. Adriana Constantinescu, soţia lui Alexander Adamescu, a acuzat statul român că se află în spatele unei acţiuni prin care ea a fost la un pas să fie răpită în plină stradă.

Adriana Constantinescu a povestit în faţa unei intanţe din Londra momentul în care doi oameni mascaţi au încercat să o răpească în faţa casei sale. Potrivit presei britanice, femeia a declarat că tentativa de răpire a fost instrumentată de statul român ca o metodă de intimidare.

„Nu a fost nimic întâmplător în cazul acestei tentative de răpire – e simptomatic încercărilor procurorilor români şi a serviciilor secrete de a ne intimida şi a ne arăta de ce sunt capabile. Amândoi (răpitorii – n.red.) purtau bandane şi mănuşi. Conduceau un Mini cooper cu numere de înmatriculare false – după cum mi s-a spus mai târziu de către poliţişti. Şi n-au furat nimic în ciuda faptului că purtam cercei cu diamante şi aveam cheile de la maşină în mână. Când s-au apropiat m-am aruncat pe jos şi m-am luptat cu ei până când un vecin a auzit ţipetele mele şi a venit fugind spre mine. În acelaşi timp, un taximetrist care avea un pasager în maşină a oprit lângă mine şi a sunat la poliţie. Acela a fost momentul în care am fost salvată. Cei doi oameni au fugit la maşina lor şi a pornit în trombă. Am fost norocoasă. Deşi răpitorii n-au vorbit ştiam că fuseseră angajaţi de români pentru că m-au avut pe mine drept ţintă şi nu au avut nicio intenţie să mă jefuiască. Suntem o familie normală în Londra şi nu ne lăudăm deloc. Nu răpeşti pe cineva în mod aleatoriu. E tipic modului neo-comunist al românilor să urmăreşti întreaga familie a cuiva, soţia, copiii, bebeluşii, când vrei să distrugi o persoană”, a fost declaraţia dată de Adriana Constantinescu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite