Nereguli descoperite de Protecţia Consumatorului în prag de Paşte: carne vândută după ce a fost depozitată la 24 de grade, insecte şi rugină în galantare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Carne scoasă la vânzare după ce a fost depozitată la temeraturi între 14 şi 24 de grade Celsius, insecte, cârlige vopsite în locul celor de inox, depuneri de rugină pe ustensile. Cam asta au decoperii inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, în urma controalelor făcute în pieţe din Capitală şi din mai multe judeţe, se arată într-un comunicat al instituţiei.

"Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a desfăşurat acţiuni de control privind modul de respectare a prevederilor legale, conformitatea, modul de etichetare, prezentare, publicitate şi comercializare a produselor alimentare specifice Sărbătorilor Pascale (carne, ouă, vopsea de ouă, ciocolată şi produse din cacao, tablete şi figurine pe bază de cacao şi grăsimi vegetale, cozonac, pască, chec, fursecuri în pieţele din Bucureşti, Argeş,Constanţa şi din alte oraşe", anunţă instituţia.

   

 În municipiul Bucureşti, comisarii ANPC au verificat modul în care îşi desfăşoară activitatea operatorii economici din Piaţa Sudului şi din Piaţa Obor.  

  

"La 5 dintre operatorii economici verificaţi în Piaţa Sudului au fost constatate deficienţe, constând în: lipsă informare (la ouă, brânză, carne tocată vrac-de ex. produse congelate vândute ca refrigerate), nerespectarea condiţiilor de temperatură la expunere (230 de kg de carne), depuneri de rugină pe vitrinele frigorifice şi satâr, carne de raţă expirată (8 kg)", menţionează ANPC.

  

 La 4 dintre operatorii economici verificaţi în Piaţa Obor s-au constatat abateri de la legislaţia în domeniul protecţiei consumatorilor: nerespectarea condiţiilor de temperatură la comercializare (ex. expunere la comercializare carcasă miel/ carcasă porc în condiţiile mediului ambiant), neinformarea consumatorilor asupra datei limită de consum şi  a speciei sacrificate prezentă  în  compoziţia produsului  (carne tocată şi pastă de mici).

Şi în Argeş au avut loc acţiuni de control în Piaţa Ceair din Piteşti în cadrul cărora a fost verificată o cantitate de  240 kg  de carne (carne de miel, carne de porc, pastramă, pulpe de pui), însă nu au fost constatate probleme deosebite din sfera de competenţă a reprezentanţilor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

La Constanţa, acţiunea inspectorilor de la Protecia Consumatorilor a vizat 5 pieţe: Tomis III, Brick, Griviţa, Balada, Km 4-5, fiind verificaţi peste 60 de comercianţi/producători, şi 4 măcelării.

Producătorilor le-au fost verificate în jur de 1200 kg de carne, în halele puse la dispoziţie de Primărie, prin Administraţia Pieţelor.

Recomandări ANPC 

   

“Ca să ne asigurăm că produsele pe care le punem pe masa de Paşte nu reprezintă niciun risc pentru sănătatea noastră şi a celor dragi, trebuie să ne luăm o serie de măsuri de siguranţă atunci când le cumparam”, recomandă Paul Anghel, director general ANPC. 

  

Doar vopsea realizată special pentru ouă 

  

 Trebuie să ne asigurăm că, înainte de le vopsi, ouăle sunt proaspete. Aşadar, este recomandat să le cumpărăm doar din locuri special amenajate, autorizate, şi nu de pe marginea drumului, chiar dacă preţul este mai mic decât cel din magazine. Atunci când cumpărăm ouă în vrac, trebuie să ştim categoria de calitate (A), categoria de greutate ( XL, L, M sau S) şi să avem informaţii legate de metoda de creştere a găinilor, de semnificaţia codului producătorului şi de data de expirare. 

 La fel de atenţi este bine să fim şi în ceea ce priveşte vopseaua de ouă. Este extrem de important să o achiziţionam doar din locuri autorizate şi să citim cu atenţie eticheta produsului, care trebuie să includă: numele şi adresa producătorului, lista ingredientelor, instrucţiunile de utilizare şi data de expirare. 

 Nu se utilizează la vopsirea ouălor vopsea menită pentru o cu totul altă utilizare, precum cea tipografică sau cea pentru textile, întrucât poate fi toxică. 

   

Cum ne dăm seamă dacă este carne de miel sau nu 

  

 Carnea pentru masa de Paşte, fie că este de miel sau nu, este recomandat să o cumpărăm numai din locuri special amenajate şi autorizate, adică din măcelarii şi magazine alimentare, în niciun caz din portbagajele maşinilor sau de la tarabe. 

 Trebuie să ne asigurăm că are ştampilă de control sanitar-veterinar şi un aspect normal – nu prezintă mucilagii, nu are culoare modificată şi prezintă o consistenţă normală. Carnea trebuie să aibă la suprafaţa o peliculă uscată, de culoare roz până la roşie, să fie fermă şi elastică atât la suprafaţa, cât şi în secţiune, iar mirosul trebuie să fie proaspăt. Pentru a ne asigură că este carne de miel, putem să verificăm dentiţia specifică erbivorelor – lipsa caninilor. 

   

Cum trebuie să arate ciocolată proaspătă 

  

 În cazul în care cumpărăm cozonacul sau checul neambalat, este important să ne asigurăm că îl primim în recipiente curate, la adăpost de praf şi de muşte. Atunci când îl achiziţionam din magazine, recomandarea specialiştilor este să fim atenţi la data de expirare. 

 În cazul ciocolatei, a produselor din ciocolată şi a celor pe bază de cacao şi grăsimi vegetale, este bine să ne asigurăm că pe etichetă sunt trecute denumirea produsului, numele şi adresa producătorului, ale ambalatorului sau ale distribuitorului, data de expirare şi condiţiile de depozitare. 

 Pentru ciocolată şi produse din ciocolată, este menţionat în mod obligatoriu conţinutul de cacao substanţă uscat, exprimat în procente. În cazul ciocolatei umplute, este menţionat produsul de umplutură. Greutatea produsului trebuie să apăra pe etichetă doar dacă produsul are peste 50 de grame. După ce cumpărăm produsul, trebuie să verificăm starea în care se află: ciocolata proaspătă trebuie să aibă o suprafaţa lucioasă, nestratificata şi fără pete, să fie onctoasa şi casantă la rupere. 

   

Ce este obligatoriu să includă etichetă unei sticle de vin

 Că să ne asigurăm că vom consuma un vin de calitate, este bine să verificăm dacă următoarele informaţii se regăsesc pe etichetă: categoria de calitate, indicaţia geografică sau denumirea de origine controlată pentru vinurile de calitate superioară, tipul vinului în funcţie de conţinutul de zaharuri. 

 Aspectul vinului trebuie să fie de o culoare corespunzătoare sortimentului, limpede, fără depuneri sau impurităţi aflate în suspensie. Atunci când întoarcem sticla cu dopul în jos, vinul nu trebuie să se tulbure sau să prezinte impurităţi ori scurgeri. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite