Cazul pădurarului ucis în Maramureş a ajuns la BBC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
padurar mort padure

Cazul lui Liviu Pop, pădurarul din Maramureş ucis săptămâna trecută, a ajuns în presa internaţională. BBC, televiziunea publică din Marea Britanie, relatează, plecând de la acest caz, despre faptul că şase pădurari au fost ucişi în ultimii doi ani.

Trupul pădurarului maramureşean a fost descoperit într-o râpă, miercuri seară, împuşcat şi cu numeroase urme de agresiune pe trup. După mai bine de o săptămână, hoţii de lemne sunt de negăsit, conform digi24.ro.

BBC precizează că Liviu Pop a răspuns unui pont care făcea referire la o tăiere ilegală în pădurea pe care o păzea.

El este al doilea silvicultor ucis în România în mai puţin de o lună. „Cele două crime au ridicat problema siguranţei pentru cei al căror scop este să protejeze pădurile acestei ţări din partea de est a UE. (...) Există o teamă considerabilă cu privire la nivelul de violenţă pe care hoţii de lemne sunt dispuşi să-l facă pentru a defrişa pădurile”, subliniază jurnaliştii britanici, arătând că aceste lemne pot ajunge oriunde în Europa, ca mobilier, hârtie sau materiale de construcţii.

Jurnaliştii de la Londra îl descriu pe Liviu Pop ca fiind tatăl a trei copii, iar în articol este citat şi procurorul Bogdan Gabor, care declară că în acest moment nu sunt suspecţi în acest caz de crimă. Acesta mai spune că este posibil ca hoţii de lemne să-l fi împuşcat pe pădurar cu propria lui armă.

BBC aminteşte şi de cazul pădurarului Răducu Gorcioaia, care a fost găsit mort în maşina lui, la jumătatea lunii septembrie, în apropiere de Paşcani, judeţul Iaşi. El ar fi fost lovit cu un topor în cap, iar anchetatorii au trei suspecţi în acest caz, dintre care doi sunt minori.

Jurnalistul BBC Stephen McGrath a stat de vorbă şi cu Gabriel Păun, preşedintele organizaţiei Agent Green.

„Mafia pădurii a încercat să mă ucidă şi pe mine de câteva ori. (...) În urmă cu patru ani investigam în apropiere de Parcul Naţional Retezat când mai mulţi hoţi de lemne m-au atacat şi au încercat să mă ucidă. Mi-au rupt mai multe coaste, mi-au spart capul şi mi-au rupt o mână până am reuşit să scap”, povesteşte Gabriel Păun.

În acest caz există mai mulţi suspecţi, însă ancheta decurge greu şi încă nu au fost persoane condamnate, mai precizează jurnalistul britanic. „În tot acest timp ei sunt liberi, mă tem pentru viaţa mea”, a mai spus activistul.

Compania de stat Romsilva, care are în grijă 48% din pădurile din ţară, a condamnat cele două crime recente şi a oferit cifre alarmante cu privire la numărul atacurilor asupra angajaţilor săi. Numai în 2019 au fost 16 atacuri ale hoţilor de lemne. Sindicalistul Silviu Geană spune că pădurarii nu se pot apăra în faţa acestora.

BBC mai relatează că pădurile României sunt tăiate „într-un ritm alarmant”, citând un raport al organizaţiei Greenpeace Romania, care estimează că în fiecare oră sunt tăiate trei hectare de pădure, fie din cauza vârstei, fie din cauza defrişărilor legale şi ilegale.

Luna trecută, trei organizaţii non-guvernamentale – Agent Green, ClientEarth şi EuroNatur – au depus o plângere la Comisia Europeană împotriva Guvernului României, pentru faptul că practicile de tăiere a pădurii contravin legilor UE cu privire la protecţia naturii. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite