Cazul Nelu Iordache, afaceristul condamnat la şase ani de închisoare în doarul privind modernizarea Transalpinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO news.ro
FOTO news.ro

Omul de afaceri Nelu Iordache a fost condamnat, marţi, de Curtea de Apel Bucureşti, la şase ani de închisoare cu executare în dosarul Transalpina în care a fost acuzat, alături de foşti directori şi angajaţi ai Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova, de nerespectarea prevederilor legale la încheierea unui contract privind modernizarea unei porţiuni din DN 67C. Ceilalţi inculpaţi au primit pedepse cu suspendare, decizia fiind definitivă.

Curtea de Apel Bucureşti a admis, marţi, apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie şi partea civilă Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (fostă CNADNR) împotriva unei sentinţe din martie 2020 a Tribunalului Bucureşti şi a desfiinţat, în parte, sentinţa atacată.

Astfel, omul de afaceri Nelu Iordache a fost condamnat la şase ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Totodată, instanţa l-a condamnat pe Adrian Lumezeanu, fost director al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova, la 4 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu în formă calificată, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. 

Doina Ilie, fost director economic la DRDP Craiova, a fost condamnată la patru ani de închisoare, cu suspendare, pentru abuz în serviciu în formă calificată, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Delia Mihaela Nedelcu, fost şef Serviciu organizare şi derulare achiziţii în cadrul DRDP Craiova, a fost condamnată la trei ani şi şase luni de închisoare, tot cu suspendare, pentru abuz în serviciu în formă calificată, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Florina Iovan, care era desemnată să efectueze controlul financiar preventiv în cadrul DRDP Craiova, a fost condamnată la 3 ani şi şase luni de închisoare, cu suspendare, pentru abuz în serviciu în formă calificată, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Curtea de Apel Bucureşti a constatat încetarea procesului în cazul lui Emil Ion Pană, fost consilier juridic la DRDP Craiova acuzat de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, ca urmare a intervenirii decesului inculpatului.

Instanţa a admis acţiunea civilă formulată de CNAIR şi i-a obligat pe Adrian Lumezeanu, Doina Ilie, Delia Mihaela Nedelcu, Florina Iovan şi Nelu Iordache la plata în solidar, către partea civilă, a sumei de 45.798.769, 92 lei reprezentând daune materiale.

De asemenea, au fost menţinute măsurile asigurătorii de sechestru pe bunuri şi proprietăţi ale inculpaţilor.

Decizia este definitivă.

În 2016, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie i-au trimis în judecată pe Adrian Lumezeanu, director regional al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova, Doina Ilie, director economic în cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova, Delia Mihaela Nedelcu, şef Serviciu organizare şi derulare achiziţii în cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova, Emil Ion Pană, consilier juridic în cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova, Florina Iovan, persoană desemnată să efectueze controlul financiar preventiv în cadrul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova, pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Omul de afaceri Nelu Iordache a fost deferit justiţiei pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

"Inculpaţii Lumezeanu Adrian, Ilie Doina, Nedelcu Delia Mihaela şi Pană Emil Ion, în calităţile menţionate mai sus, cu încălcarea prevederilor legale privind achiziţiile publice, au semnat cu o societate reprezentată de inculpatul Iordache Nelu, un contract privind modernizarea DN 67C Bengeşti – Sebeş pe o porţiune de 148 km (Transalpina), la data de 5 septembrie 2008. Viza de control financiar preventiv pentru acest contract a fost acordată de inculpata Iovan Florina. În cuprinsul documentului a fost introdusă o clauza diferită de prevederile documentaţiei de atribuire, potrivit căreia plata lucrărilor de către C.N.A.D.N.R se va face prin emiterea de bilete la ordin în euro plătibile în lei la cursul BNR euro/leu valabil la data plăţii. Această clauză a fost introdusă la solicitarea omului de afaceri care a şi condiţionat semnarea contractului de introducerea acestei modificări", arăta DNA, la acea vreme.

Procurorii susţineau că, în perioada 2008-2012, pentru facturile emise, firma omului de afaceri a primit un număr de 48 de bilete la ordin care, ulterior, au fost vândute către mai multe instituţii de credit.

"În urma acestui demers infracţional a fost cauzat C.N.A.D.N.R. un prejudiciu în sumă de 45.798.769 lei, reprezentând echivalentul diferenţei de curs valutar dintre momentul emiterii unui număr de 48 de bilete la ordin în euro şi momentul plăţii lor în lei. În acelaşi timp a fost obţinut un folos patrimonial pentru firma reprezentată de inculpatul Iordache Nelu, constând atât în transferul riscului valutar din sarcina acestuia în sarcina C.N.A.D.N.R., cât şi în obţinerea unui preţ mai bun pentru biletele la ordin vândute decât ar fi obţinut dacă ar fi fost emise în lei", mai arăta DNA.

În martie 2020, Tribunalul Bucureşti a decis achitarea inculpaţilor, acea sentinţă fiind atacată cu apel.

În luna septembrie a acestui an, omul de afaceri Nelu Iordache a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti la 11 ani şi 9 luni de închisoare, în dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson al autostrăzii Nădlac - Arad, în care s-a înregistrat un prejudiciu de 1,2 miliarde de lei în dauna CNADNR, a unei bănci şi a unei firme de construcţii din Spania.

Decizia este definitivă. În prima instanţă, el fusese condamnat la şase ani şi trei luni de închisoare.

Ca urmare, Nelu Iordache a fost încarcerat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite