Tudorel Toader, despre clasarea acuzaţiilor în dosarul „Microsoft“: O gravă neglijenţă. Procurorul general a sesizat anul trecut Inspecţia Judiciară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorul general a sesizat, încă din septembrie 2017, Inspecţia Judiciară în cazul procuroarei  Iorga Moraru care a instrumentat dosarul Microsoft. Motivul a fost tergiversarea dosarului Microsoft, potrivit unui comunicat publicat astăzi.  Concret, şapte foşti miniştri acuzaţi în acest dosar au scăpat de acuzaţii pentru că faptele s-au prescris înainte ca procurorul să îi pună sub acuzare.

UPDATE Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat,  la solicitarea Mediafax, referitor la clasarea dispusă ca urmare a prescrierii în dosarul Microsoft, că este "o gravă neglijenţă managerială privind soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil! Nu doar că a fost depăşit termenul rezonabil de soluţionare, fiind depăşit chiar şi termenul de prescripţie a răspunderii penale", 

Ştirea iniţială

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a primit, în luna septembrie a anului trecut,  o informare din partea procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie în legătură cu  modul de instrumentare a dosarului Microsoft, precum şi cu măsurile întreprinse de către conducerea DNA.  

Pe baza actelor înaintate de către conducerea DNA anterior, pe 20  septembrie 2017, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a sesizat, în calitate de titular al acţiunii disciplinare, Inspecţia Judiciară cu privire la săvârşirea de către Iorga Moraru a abaterii disciplinare prev. de art. 99 lit. t coroborat cu art. 991 alin. (1) şi (2) din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Este vorba de exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă.  Sesizarea priveşte mai multe aspecte, printre care şi modul de instrumentare dosarului Microsoft, se arată ăn comunicatul Parchetului General.

Reamintim că şapte foşti miniştri acuzaţi de tunul din afacerea Microsoft scapă pentru totdeauna de anchetă. Noul procuror care a preluat dosarul a descoperit că suspecţii au fost puşi sub acuzare după ce infracţiunile s-au prescris. 

DNA transmis ă că la data de 08 ianuarie 2018 s-a împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale faţă de:

Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei şi Cercetării în perioada 28 decembrie 2000-19 iunie 2003; 22 decembrie 2008 - 1 octombrie 2009; ministrul Educaţiei, Cercetării şi Inovării în perioada 2008-2012

Mihai-Nicolae Tănăsescu, ministru al Finanţelor Publice în perioada 2000 -2004

Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei

Petru Şerban Mihăilescu, ministru coordonator al SGG în perioada decembrie 2000 – octombrie 2003

Dan Nica, fost ministru al comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei

Adriana Ţicău, fost ministru al comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei 

Alexandru Athanasiu, fost ministru al educaţiei şi cercetării.

    

"Termenul general de prescripţie pentru infracţiunea de abuz în serviciu este de 10 ani. Referitor la această infracţiune, data săvârşirii ultimei acţiuni este 21.10.2004, data adoptării Hotărârii de Guvern nr.1778/21.10.2004, moment de la care a început să curgă termenul general de prescripţie a răspunderii penale (şi nu de la data producerii prejudiciului efectiv, respectiv data de 15 aprilie 2009, momentul plăţii ultimei rate aferente contractului nr. 0115RO/15.04.2004) - Conform Deciziei nr. 18/30.01.2014 pronunţată de Î.C.C.J. - Completul de 5 Judecători în dosarul nr. 4963/1/2013 în ceea ce priveşte momentul consumării infracţiunii de abuz în serviciu", a explicat DNA.

Citeşte şi:

Dosarul Microsoft, la final. Care sunt miniştrii care au primit rezoluţie de clasare şi de ce s-a luat această măsură

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite