FOTO Sabia din 1877 devenită armă a crimei în 2010 a fost predată Muzeului de Istorie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O armă cu valoare istorică – mai exact, o sabie otomană care datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, folosită în urmă cu trei ani într-un caz de omor, a fost predată ieri de oficialii Poliţiei Capitalei reprezentanţilor Muzeului Naţional de Istorie. Pe 12 septembrie 2010, o femeie din Bucureşti, în vârstă de 59 de ani, şi-a ucis soţul bolnav şi imobilizat la pat pentru a-l scăpa de suferinţă. Atunci a fost găsită şi sabia.

Povestea sabiei, folosită în Războiul de Independenţă din 1877, ajunsă acum în posesia Muzeului Naţional de Istorie, este legată şi de crima comisă în 2010, în apartamentul soţilor Hogaş, din sectorul 2 al Capitalei. Un caz de omor care avea să-iîngrozească până şi pe anchetatori, din cauza tragediei care a stat în spatele lui.

Femeia a încercat să-şi eutanasieze soţul

„Cercetările făcute atunci la faţa locului au scos la iveală faptul că femeia de fapt a încercat cumva să-şi eutanasieze soţul, deoarece era foarte bolnav şi imobilizat la pat. Aceasta ne-a spus în timpul anchetei că, după ce l-a îngrijit ani de zile ca pe un copil mic, nu a mai suportat să-şi vadă bărbatul suferind şi de comun acord cu el a decis să-i ia viaţa“, au declarat surse apropiatei echipei care în septembrie 2010 a făcut cercetările la faţa locului.

„Când şi-a luat inima în dinţi şi s-a decis să-i curme suferinţa soţului, femeia l-a lovit cu un ciocan, dar când a văzut că acesta trăia, a folosit sabia pe care o avea moştenire de la străbunicul ei care a luptat în Războiul de Independenţă. Nici asta nu i-a adus sfârşitul bărbatului, aşa că, în cele din urmă l-a sufocat cu o pernă“, au declarat anchetatorii.

Două zile nu s-a dezlipit de trupul soţului

Timp de două zile, femeia nu s-a dezlipit de trupul neînsufleţit al celui lângă care şi-a petrecut ultimii 30 de ani. „În tot acest timp a încercat să se sinucidă, întocmind chiar şi un bilet în care arăta că l-a omorât pe soţul său, şi că se va sinucide, precizând locul unde se află actele şi banii“, se arată în rechizitoriul trimis instanţei.

Îngrozitoarea crimă a fost descoperită de fiul bărbatului din prima căsătorie, care venea din când în când să-i mai ajute şi să se intereseze de sănătatea lor. Poliţiştii care s-au ocupat de caz îşi amintesc că au fost şocaţi: „A fost greu de înţeles cum cineva fragil, care abia se mişcă, a fost capabil de una ca asta. Femeia a fost arestată pentru omor“.

Condamnată la 15 ani de închisoare

După un proces care nu a durat foarte mult, deoarece şi-a recunoscut fapta şi în faţa instanţei, Florina Hogaş fost condamnată la 15 ani de închisoare pentru omor. Aceasta se află acum la Penitenciarul Târgşor unde îşi ispăşeşte pedeapsa.

„Când a dat sentinţa definitivă, instanţa a cerut ca armele care s-au folosit la crimă să fie distruse. Nouă însă ne povestise femeia că sabia o are moştenire de la străbunicul ei care luptase în Războiul de Independenţă şi o primise trofeu de la un ofiţer turc. Aşadar, am sunat la Muzeul Naţional de Istorie, iar cei de aici, după expertiză, au confirmat că arma are valoare istorică şi, mai mult, ne-au rugat să le-o donăm. Ceea ce am şi făcut“, au povestit anchetatorii. ;
Sabia otomană denumită „Şimşir“

Sabia otomană denumită „Şimşir“

Sabia, cu o lungime de 93 de cm, datează din 1877, din timpul Războiului de Independenţă. Vorbim despre o sabie de origine orientală, expertizată de către profesorul Carol König, care a mai stabilit că este o armă otomană, denumită „Şimşir”.  Potrivit acestuia, pe lama sabiei stă gravat că a aparţinut unui militar turc. Moştenită din generaţie în generaţie, sabia a ajuns la Florina Hogaş, strănepoata oşteanului român care a adus-o acasă de pe câmpul de luptă. „Arma nu este neapărat o raritate, însă istoria ei (atât cea privind destinaţia iniţială, cât şi cea mai recentă) creează premisele încadrării sale ca obiect de patrimoniu, al cărui loc este într-un muzeu“, a declarat Dr. Cornel Constantin Ilie, coordonator la Muzeul de Istorie al României.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite