Cătălin Predoiu despre Raportul MCV al Comisiei Europene: „Nu libertatea presei e în discuţie, ci controlul presei de oameni care pot avea probleme cu justiţia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul ministru al Justiţiei, în studioul Adevărul Live
Fostul ministru al Justiţiei, în studioul Adevărul Live

Prezent la Adevărul Live după ce Comisia Europeană a dat publicităţii Raportul privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de cooperare şi de verificare, Cătălin Predoiu a declarat că trebuie să avem încredere în acurateţea tehnică a acestui document pentru că ”este realizat de experţi din sisteme de justiţie europene” şi ”reflectă realităţile din teren”.

Fostul ministru al Justiţiei infirmă teoria conform căreia acest raport este făcut pe baza unor conspecte din presă ori discuţii cu „diverşi binevoitori sau răuvoitori“. 

„Sunt experţi din sisteme judiciare europene care vin permanent în România şi discută cu judecători, procurori şi se informează. Eu n-am pus niciodată la îndoială acurateţea tehnică a rapoartelor. Am auzit astăzi în mass-media opinii conform cărora Raportul ar fi făcut pe baza unor studii de presă, telefoane, discuţii. Acest lucru este ilar de-a dreptul. Comisia Europeană ştie foarte bine ce se întâmplă în România, nu e nevoie să fie informată de către binevoitori sau de către răuvoitori. Vă spun că nici nu recurge la astfel de instrumente, concret vă pot spune - dacă vi se pare important - că din momentul din care eu am încetat mandatul nu am avut nici un dialog cu Comisia.“

”România e tehnic pregătită să adere la Schengen. Dubiile sunt la integritatea oamenilor care mânuiesc aparatul tehnic”

Răspunzând la o întrebare despre conexiunea raportului MCV cu dosarul Schengen, a corespondentului Adevărul la Bruxelles, jurnalistul Cristian Unteanu, fostul ministru al Justiţiei a precizat că România era aproape de aderarea la Schengen în primăvara anului trecut dar lucrurile trebuiesc astăzi resetate. 

„Nu e o noutate că România e pregătită din punct de vedere tehnic să adere la spaţiul Schengen. Chestiunea este de a elimina dubiile că acestă dotare tehnică, aparat tehnic pe care-l avem ar fi folosit de oameni care nu sunt încadraţi în anumite criterii de integritate şi anticorupţie. Acolo e problema şi îndoiala. Noi ne îndreptam în primăvara anului trecut către o poziţie de oportunitate în deschiderea discuţiei privind restrângerea sau ridicarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) şi ne îndreptam de asemenea către un succes în dosarul Schengen. S-a întâmplat ce s-a întâmplat, acum lucrurile trebuie resetate şi plecat din nou la treabă şi la acţiune. Nu numai diplomatică, dar şi o acţiune concretă în sistemul judiciar pe liniile deschise de Raport pentru a bifa recomandările respective, dar şi celelalte din planurile de acţiune care există“, a precizat Cătălin Predoiu.

Raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de cooperare şi verificare menţionează, în pagina 3, faptul c㠃”ƒƒau existat numeroase exemple de mijloace de informare în masă care au exercitat presiuni asupra sistemului judiciar, precum şi anumite îndoieli cu privire la eficacitatea activităţii de supraveghere desfăşurată de Consiliul Naţional al Audiovizualului”.

Cătălin Predoiu a explicat la Adevărul Live faptul c㠃„nu libertatea presei e chestiunea aici. Ci controlul asupra presei al unor oameni care pot avea probleme cu justiţia, care control ar putea să inducă îndoială cu privire la acurateţea actului jurnalistic. Şi acolo trebuie intervenit. Dacă într-adevăr oamenii politici sunt implicaţi în mass-media, câţi sunt, ce influenţă are acest lucru asupra dezbaterii politice. Nu trebuie să trecem cu vederea că au existat aceste depăşiri, derapaje, în sensul că s-a intrat uneori cu ancheta jurnalistică şi în viaţa privată a unor magistraţi, ceea ce nu e normal în opinia mea dacă acest lucru nu influenţează actul de justiţie“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite