Calicii de la Filantropia. Drama unei asistente căreia Spitalul unde lucra nu-i recunoaşte un accident de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O asistentă care şi-a dedicat viaţa Spitalului Filantropia din Capitală  a ajuns să trăiască într-o sărăcie cruntă după ce şi-a cheltuit toate economiile pe tratamentele de recuperare după ce şi-a fracturat coloana pe culoarele spitalului. Conducerea unităţii medicale refuză orice responsabilitate deşi Inspecţia Muncii a catalogat accidentul ei ca fiind un accident de muncă

Maria Lungana, în vârstă acum de 69 de ani, şi-a dedicat toată cariera Spitalului Filantropia din Capitală, unde a lucrat nu mai puţin de 42 de ani ca asistentă. Anul trecut însă a suferit o gravă fractură de coloană după ce a alunecat în timpul serviciului pe o podea umedă, nesemnalizată. Imobilizată la pat timp de 70 de zile, şi fără posibilitatea de a se mai recupera vreodată, femeia şi-a cheltuit toate economiile pe tratamentele medicale deoarece conducerea Spitalului Filantropia refuză orice responsabilitate. Asta deşi Inspecţia Muncii a catalogat accidentul ei ca fiind un accident de muncă, 

„Am ajuns o handicapată”

„Totul a început în luna octombrie a anului trecut, atunci când încă lucram ca asistentă la Spitalul Filantropia, în cadrul secţiei de obstetrică-ginecologie. Ieşeam dintr-un salon ţinând o perfuzie în mâini, iar pe jos era spălat, fără nicio avertizare că este ud. Am căzut pe spate. Aşa durere am avut că am crezut că mi-am rupt un rinichi. A fost o durere incredibilă, mi s-au umflat buzele de atâta durere, am crezut că mor. O colegă m-a auzit ţipând şi a reuşit să cheme o ambulanţă care m-a dus la spitalul Floreasca, noi neavând o secţie pentru acest tip de traumatisme, fiind un spital de ginecologie. Acolo, după ce am aşteptat cinci ore, mi-au zis că nu am nimic şi m-au trimis acasă. Două zile mai târziu, nu am mai fost în stare să merg. Am ajuns la spitalul militar, iar diagnosticul a fost crunt: farctură de coloană vertebrală la nivelul vertebrei T12, deci la nivelul toracelui. Tratamentul recomandat de către medici a fost imobilizare totală, în speranţa că acea vertebră se va suda la loc. 70 de zile am stat la pat, cu o orteză între torace şi bazin. Nu puteam să merg nici măcar la toaletă. A trebuit să stau cu pamperşi. Mi-a fost interzis să mă ridic din pat pentru ca oasele să se sudeze. Am făcut escare la spate. Au fost nişte dureri groaznice. Nu pot să vă zic câte calmante luam pe zi. Eram o femeie puternică. Acum merg într-un baston şi nu mai pot ridica nici măcar un kg. Dintr-o femeie care făcea 6,7 gărzi pe lună, am ajuns o handicapată”, povesteşte femeia.

Aceasta a spus că acum, deşi Inspecţia Muncii a catalogat accidentul ei drept unul de muncă, conducerea spitalului a ales s-o ignore complet. „Cei de la Filantropia nu m-au băgat nici măcar în seamă. Am încercat să vorbesc cu managerul spitalului, dar degeaba. Niciun răspuns. Toate economiile mele s-au dus pe tratamente. Am sperat să nu ajung să depind de fiul meu, singurul meu ajutor, să ajung să mă şteargă el la fund. Aceasta este răsplata după 40 de ani de muncă, în care am pregătit generaţii întregi”, a adăugat cu tristeţe Maria Lunganu.

„Dintr-o femeie puternică, care făcea şase, şapte gărzi pe lună am ajuns un handicapat. Merg într-un baston şi nu mai pot ridica nici măcar un kilogram” Maria Lungana, asitentă Spitalul Filantropia

Daune morale de 50.000 de euro

La un an de la accidentul de muncă ce i-a schimbat complet viaţa, Maria Lungana vrea ca spitalul Filantropia să-şi asume responsabilitatea pentru cele întâmplate. „Iniţial ne-am gândit să cerem despăgubiri morale de 20.000 de euro, însă analizând lungul şir de suferinţe prin care a trecut doamna am hotărât că suma de 50.000 de euro este mult mai adecvată. Pe lângă această sumă, vorbim de despăgubirile materiale de câteva zeci de milioane reprezentând costul tratamentelor şi vrem o plată viageră care să acopere lunar costurile de tratament şi de îngrijire. Vorbim de un caz de infirmitate permanentă. Doctorii au spus că nu se va mai recupera niciodată. O să încercăm să avem o discuţie amiabilă cu conducerea instituţiei, însă e clar că timp de un an nu i-a interesat deloc starea doamnei Lunagana. Există un raport oficial cum că acesta a fost un accident de muncă, Codul Muncii arată clar obligativitatea angajatorilor de a semnaliza acest tip de pericole”, spune şi avocatul Adrian Cuculis, cel care o reprezintă pe fosta asistentă.

Nici conducerea Spitalului Filantropia şi nici Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, în a cărui subordine se află, nu au oferit un comentariu legat de acest caz.

UPDATE Conducerea Spitalului Filantropia a transpis ulterior un punct de vedere, precizând că asistenta Lungana Maria a beneficiat de concediu medical pe o perioadă de 270 de zile, şi că ultimele documente medicale arată că acesteia i-a încetat incapacitatea temporară de muncă.

„Respingem categoric orice speculaţie referitoare la vreo intervenţie a personalului medical, asupra asistentei care a suferit un accident, acum un an, la Spitalul Filantropia, în sensul modificării declaraţiilor acesteia şi a influenţării anchetei, atât timp, cât la faţa locului fuseseră chemate de urgenţă Poliţia, Salvarea, Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti şi conducerea Spitalului Filantropia.

De asemenea, nu se cunosc detalii despre vreo discuţie ulterioară a asistentei sau a fiului acesteia cu managerul spitalului, dat fiind că, între timp, acesta a fost schimbat.

Din documentele oficiale ale Spitalului Filantropia, cât şi ale Inspectoratului Teritorial de Muncă Bucureşti, reies următoarele: În data de 29.10.2018, Lungana Maria, în vârstă de 68 de ani, asistent medical la Spitalul Clinic Filantropia, a alunecat pe podeaua parţial umedă şi s-a lovit la şold şi coloană. A fost transportată de urgenţă la Spitalul Floreasca şi, în urma unei investigaţii CT, făcută la Spitalul Militar, i s-a pus diagnosticul de tasare a vertebrei T12. I s-a recomandat repaos la pat 30 de zile şi operaţie sau orteză pentru vindecare. Din ultimul document ITM, eliberat în data de 20.08.2019, reiese că asistentei Lungana Maria i-a încetat incapacitatea temporară de muncă la data de 04.08.2019, având un număr de 270 de zile de incapacitate temporară de muncă.Precizăm faptul că, în toată această perioadă, Lungana Maria a beneficiat de concediu medical, fiind remunerată de spital, potrivit legislaţiei în vigoare. Trei zile mai târziu, pe 07.08.2019, Lungana Maria a cerut conducerii Spitalului Filantropia încetarea contractului de muncă, cu acordul părţilor, solicitare care i-a fost aprobată.

Menţionăm faptul că Lungana Maria a avut în 2010 o decizie de pensionare dar din 2011 a fost reangajată cu contract de muncă în spital”, se arată în răspunsul conducerii Spitalului Filantropia.

 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite