Bogdan Aurescu, despre retragerea trupelor ruse: „Echipamentele grele rămân pe teren, ceea ce reprezintă în continuare un semn de îngrijorare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Aurescu FOTO EPA-EFE
Bogdan Aurescu FOTO EPA-EFE

Anunţul Rusiei privind retragerea trupelor din jurul Ucrainei arată şi faptul că echipamentele grele rămân pe teren şi ar putea să fie folosite „într-o ediţie a doua sau mai multe ale acestui eveniment”, sugerează ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu.

„Anunţul pe care l-a făcut Federaţia Rusă arată şi faptul că echipamentele grele rămân pe teren, ceea ce reprezintă în continuare un semn de îngrijorare, pe de o parte pentru că asta înseamnă că ele ar putea să fie folosite şi într-o ediţie a doua sau mai multe ale acestui eveniment care a avut loc în regiunea Mării Negre. În al doilea rând, arată faptul că aceste echipamente nu rămân singure, evident. Asta înseamnă că în orice ipoteză, chiar şi dacă această retragere are loc, ea nu va fi una totală", a declarat ministrul Bogdan Aurescu duminică seară la Antena 3.

În acest sens, el a amintit ceea ce a spus, vineri, la Bucureşti, omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, anume că „rămân în continuare acele interdicţii, pe care Federaţia Rusă le-a introdus cu privire la navigaţia maritimă în anumite sectoare ale Mării Negre, la care se adaugă şi interdicţia aeriană în anumite sectoare ale Mării Negre”.

Totodată, Aurescu a vorbit despre discuţiile pe care le-a avut în cadrul întâlnirii de vineri cu omologii săi turc, respectiv polonez.

„Există elemente de îngrijorare care justifică această abordare a noastră, inclusiv în cadrul acestei trilaterale, iar faptul că am avut acest eveniment la Bucureşti arată seriozitate cu care ne aplecăm asupra evoluţiilor regionale”, a arătat Aurescu.

Şeful diplomaţiei de la Bucureşti a mai discutat şi despre o recentă postare pe Facebook a Ambasadei Rusiei.

„Am citit în trecere o reacţie pe care Ambasada Rusiei a postat-o în aceste zile pe Facebook şi am văzut acolo un fel de avertisment mai mult sau mai puţin voalat la adresa României, de a nu merge în siajul unor aventurişti militari din conducerea NATO. Cert este că este regretabil faptul că nu se ştie încă în cadrul diplomaţiei ruse că, după 17 ani de la momentul aderării României la NATO, România este NATO”, a spus Bogdan Aurescu.

„România este NATO, noi participăm la luarea deciziilor în cadrul NATO, noi nu ne luăm după cineva în cadrul NATO, pentru că noi suntem parte a deciziei din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, care în acelaşi timp nu este nimic altceva decât o alianţă defensivă”, a mai adăugat acesta.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite