Boc: Statul are "monopolul utilizării forţei", dar nu în mod discreţionar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În discursul pe care l-a susţinut în cadrul manifestărilor de la aniversarea a 160 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române, premierul Emil Boc a cerut conducerii Jandarmeriei să asigure în continuare respectarea legii şi utilizarea forţei numai în situaţii de necesitate, şi nu într-un mod "discreţionar".

Premierul a precizat că într-un stat de drept, "monopolul utilizării forţei" aparţine doar statului. el a apreciat profesionalismul jandarmilor români şi a precizat că aceştia trebuie să aibă doar "doi stăpâni": cetăţeanul şi legea.

"Într-un stat de drept, monopolul utilizării forţei aparţine statului. Cetăţenii nu au dreptul de a utiliza forţa, de aceea vorbim de stat de drept, pentru că el are monopolul acestei utilizări a forţei, dar nu oricum şi discreţionar, ci doar în baza legii", a explicat şeful Executivului.

Emil Boc s-a declarat a fost extrem de "emoţionat şi fericit" ca român la aflarea veştii că jandarmii din Detaşamentul de Misiuni Internaţionale care acţionează sub egida UE în Provincia Kosovo au fost recent distinşi cu medalia EULEX şi a apreciat că această distincţie este o recunoaştere a devotamentului şi profesionalismului jandarmilor români aflaţi în misiune.

În perioada 2002-2008, jandarmii români au executat misiuni în Provincia Kosovo sub egida ONU.

Începând cu anul 2008, drept urmare a transferului de responsabilitate între ONU şi UE, acţiunile jandarmilor români continuă sub coordonarea operaţională a Uniunii Europene, în cadrul misiunii EULEX Kosovo, transmite Agerpres.

Jandarmii au marcat trecere celor 160 de ani de la înfiinţarea instituţiei din care fac parte prin demonstraţii şi marşuri. Din cadrul manifestărilor dedicate jandarmilor, n-au lipsit înaintările în grad, discursurile şi zâmbetele.

Vezi mai jos cum au petrecut şi-au petrecut ziua jandarmii din toată ţara:

Lap şi Lafa au intrat în acţiune, de ziua jandarmilor cărăşeni (FOTOREPORTAJ)
Acrobaţiile câinilor salvatori au fost atracţia dimineţii pentru reşiţeni. Ziua Naţională a Jandarmeriei a fost sărbătorită anticipat cu onoruri militare, exerciţii cu câini şi mesaje adresate instituţiei. Lap şi Lafa au ieşit din padoc, încă dinainte de începerea festivăţilor, pentru un scurt antrenament.

Câinii au făcut echilibristică, au ocolit jaloane şi au sărit peste obstacole

Hunedoara: Demonstraţii de lupte şi expoziţie de hobby-uri, de Ziua Jandarmeriei Române
Jandarmii hunedoreni şi-au sărbătorit astăzi ziua la sediul Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Hunedoara. Evenimentul a început cu un ceremonial militar şi a continuat cu prezentarea tehncii din dotarea structurilor inspectoratului.


Râmnicu Vâlcea: Jandarmii şi-au deschis porţile şi i-au premiat pe cei mici
Elevi de la mai multe şcoli din judeţ dar şi locuitori din oraş au venit la sediul jandarmilor vâlceni unde au văzut tehnica din dotare şi demonstraţii de câini. Cu această ocazie au fost premiaţi copiii care au participat la concursul de creaţie „Fii fair-play", care vizează „Prevenirea violenţei în sport".


Suceava: Jandarmii au simulat un jaf aramt în care un ofiţer a fost împuşcat
Jandarmeria suceveană a aniversat ieri 160 de ani de existenţă. Reprezentanţii Jandarmeriei atrag atenţia sucevenilor că apelurile efectuate de aceştia la 112 a crescut de cinci ori în primul tremestrul al anului 2010, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

image
Jandarmii i-au purtat pe raniti pe brate (foto arhiva)
Jandarmii au simulat un jaf aramt în care un ofţter a fost împuşcat

Bacău: Jandarmii participat la exerciţii demonstrative.
În Piaţa Tricolorului zeci de băcăuani au asistat la manifestările prilejuite de Ziua Jandarmilor. Aceştia au organizat spre deliciul celor prezenti demostraţii antitero şi exerciţii. Câinii jandarmi n-au stat degeaba, spre bucuria celor prezenţi ei au arătat ce pot.


Craiova: Jandarmii au făcut chetă pentru un zâmbet
Impresionaţi de dramele unor copii cu probleme, cadrele Inspectoratului Județean de Jandarmi Dolj au demarat, ca în fiecare an de sărbătorile Pascale, o acțiune umanitară.

Jandarmii participat la exerciții demonstrative.
image

Botoşani: Jandarmeria la zi de sărbătoare
Împlinirea a 160 de ani de la înfiinţare a fost sărbătorită cu două zile înainte de Ziua Jandarmeriei Române.


Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite