Băsescu îi cere lui Ponta să dea ordonanţă de urgenţă pe Codul Penal. Răspunsul lui Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu
Premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut premierului Victor Ponta să emită o ordonanţă de urgenţă privind noul Cod Penal şi Codul de procedură penală, în care să ia în calcul propunerile făcute de DNA şi DIICOT. Premierul Victor Ponta i-a amintit preşedintelui, tot printr-o scrisoare, că cele două coduri au fost iniţiate de Guvernul Boc şi promulgate de el.

„Avînd în vedere faptul că, la data de 1 februarie 2014 vor intra în vigoare Codul penal şi Codul de procedură penală şi ţinînd cont de faptul ca că, în ultima şedinţă de guvern nu aţi dat curs solicitărilor formulate de către instituţiile cu atribuţii în domeniul combaterii corupţiei şi a criminalităţii organizat, privind necesitatea modificarii dispoziţiilor legale din Codul de procedură penală privitoare la procedura de emitere a mandatului de supraveghere tehnică, mă văd nevoit să vă solicit, în conformitate cu art 80, alin 2 din Constituţie, adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care să asigure un cadru legislativ care să permită instrumentarea cauzelor penale prin aceste mijloace de probaţiune, premergător începerii urmăririi penale“, se arată în scrisoarea adresată premierului Victor Ponta de către preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului a prezentat şi o serie de argumente care să vin în sprijinul solicitării sale. „Fac precizarea că, în lipsa acestor completări, există un risc semnificativ să devină extrem de dificilă probaţiunea în cauzele penale referitoare la fraudele fiscale, corupţie, trrafic de persoane, criminalitatea transfrontalieră, trafic de droguri etc.. ceea ce ar slăbi consistent capacitatea statului român de a apăra interesele cetăţenilor şi de a lupta pentru diminuarea fenomenului infracţional“, afirmă Băsescu.

Ponta: Codurile au fost promulgate de dvs.

În scrisoarea de răspuns, Ponta îi aminteşte însă că aceste coduri au fost adoptate de Guvernul Boc şi îi cere să îşi asume public răspunderea pentru faptul că le-a promulgat. Ponta precizează totodată că ministrul Justiţiei va prezenta Guvernului propuneri de modificare a legislaţiei, după discuţia avută, joi, la CSM.

„Având în vedere adresa durnneavoastră, doresc să vă reiterez următoarele: l. Codul Penal a fost adoptat la data de 22.06.2009 prin asurnarea răspunderii Guvernului Emil Boc şi a fost promulgat de dvs. la data de 17.07.2009. 2. Codul de Procedură penală a fost adoptat de Camera Deputaţilor (camera decizională) la data de 22.06.2010 şi prornulgat de dumneavoastră la data de 29.06.20107, arată începutul răspunsului lui Ponta.

Ponta spune că intrarea în vigoare a codurilor la 1 februarie este un obiectiv menţionat în MCV. Totodată, premeirul îi cere lui Băsescu să-şi asume răspunderea pentru promulgarea celor două coduri penale.

„Urrnează ca, după dezbaterea care a avut loc astăzi, 30 ianuarie 2014, în cadrul CSM, ministrul Justiţiei să prezinte Guvernlui propunerile de modificare a legislaţiei. 5. Referitor la alin. 2 al scrisorii dvs. "în lipsa acestor completări, există un risc semnificativ să devină extrem de dificilă probaţiunea în cauzele penale referitoare la fraude fiscale, corupţie, trafic de persoane, criminalitatea transfrontalieră, trafic de droguri, etc.[...]", vă cer, Domnule Preşedinte, să vă asumaţi public răspunderea pentru prornulgarea celor două Coduri, în condiţiile invocate de dvs.“, conchide premierul Ponta.

Codul penal şi Codul de procedură penală intră în vigoare la 1 februarie, a anunţat premierul Ponta, care i-a cerut ministrului Justiţiei să spună „pe parcurs” dacă este nevoie de vreo intervenţie a Executivului, fără să anunţe dacă Guvernul ar modifica, în şedinţa de miercuri, o parte din prevederile din acest document.

La sfârşitul anului trecut, premierul anunţa că Guvernul poate emite o ordonanţă de urgenţă care să modifice Codul Penal, aşa cum solicită DNA, numai după ce ministrul Justiţiei va discuta cu oficialii Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curţi, Parchetului şi Comisiei Europene şi toată lumea este de acord, arată Mediafax.

De asemenea, în ianuarie, Ponta declara că Guvernul este pregătit să modifice prin ordonanţă de urgenţă noul Cod Penal, care va intra în vigoare la 1 februarie, pentru a elimina acele prevederi care îngrădesc libertatea de exprimare şi a presei.

Mai multe pe aceeaşi temă:

Totul despre noul Cod Penal

Începând de sâmbătă persoanele judecate în dosare penale vor putea ataca o singură dată o decizie a instanţei, iar pedepsele pentru faptele de corupţie se vor reduce, ceea ce va aduce automat şi diminuarea perioadei de prescriere. În plus, interceptările se vor putea efectua doar după ce s-a început urmărirea penală. Noul Cod Penal aduce şi termenul de arest la domiciliu, dar şi cel de eutanasie.

Premierul Ponta anunţă că noul Cod Penal intră în vigoare la 1 februarie: „Nu mai putem să amânăm”

Codul penal şi Codul de procedură penală intră în vigoare la 1 februarie, a anunţat premierul Ponta, care i-a cerut ministrului Justiţiei să spună „pe parcurs” dacă este nevoie de vreo intervenţie a Executivului, fără să anunţe dacă Guvernul ar modifica, în şedinţa de miercuri, o parte din prevederile din acest document.

EDITORIAL Liviu Avram: Noile coduri: Guvernul a trişat Comisia Europeană pe latura penală Să fie neglijenţă în serviciu sau complicitate cu viitorii infractori? Guvernul Ponta a ignorat toate solicitările de corectare a unor carenţe din viitoarea legislaţie penală, deşi Comisia Europeană se aştepta să adopte modificările cuvenite până la intrarea în vigoare a noilor coduri.

Noul Cod penal va scoate din închisori peste 200 de deţinuţi

Circa 200 de deţinuţi, în majoritate condamnaţi când erau minori sau aflaţi în ultima perioadă de executare, ar putea fi eliberaţi la intrarea în vigoare a noului Cod penal, estimează Ministerul Justiţiei, care precizează că evaluarea cazurilor nu este finalizată. Asta pentru că până la 10 ianuarie, comisiile au analizat situaţia a aproximativ 24.000 de deţinuţi din totalul celor 30.680 aflaţi în închisorile din România.

Marea Evadare. Noul Cod Penal închide dosare importante de corupţie

Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal, pedepsele pentru anumite infracţiuni, multe dintre ele de corupţie, se vor reduce semnificativ. De exemplu, pentru abuzul în serviciu, pedeapsa scade de la maxim 15 ani la un maxim de 5 ani şi astfel scade drastic şi perioada de prescripţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite