Avioanele NATO au intervenit de 290 de ori în Europa, pe parcursul anului 2021, în urma acţiunilor agresive ale Rusiei

Avioanele NATO au intervenit de 290 de ori în Europa, pe parcursul anului 2021, în urma acţiunilor agresive ale Rusiei

Su-24 rusesc interceptat deasupra Mării Negre Foto: Forţele Aeriene Române

Aeronavele de luptă ale NATO au decolat de urgenţă în 370 de rânduri în Europa în anul 2021, în principal pentru a controla aeronave care zburau fără preaviz în apropierea spaţiului aerian aliat, din care 80% dintre misiuni, în total 290 de zboruri, au fost ca răspuns la survolurile militare care proveneau din Rusia, a informat Alianţa Nord-Atlantică într-un comunicat.

În comunicatul citat, NATO a arătat că dispune, în timp real, de peste 60 de avioane de vânătoare aflate „în alertă maximă” în toată Europa pentru a reacţiona atât la zboruri militare neanunţate, precum şi la avioane civile care, în caz de deturnare sau de probleme tehnice, pierd comunicarea cu controlorii de trafic aerian.
 
NATO dispune de două centre de operaţiuni aeriene care monitorizează toate mişcările aeriene pe continent: unul în Germania pentru a deservi nordul Europei şi altul în Spania, pentru a supraveghea sudul continentului.
 
„Avioanele de luptă ale NATO sunt la datorie 24 de ore din 24, gata să decoleze dacă se detectează zboruri neverificate în apropierea spaţiului aerian al aliaţilor noştri. NATO este vigilentă şi vom face mereu tot ceea ce trebuie pentru a ne proteja şi apăra toţi aliaţii”, a declarat purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu.
 
Majoritatea interceptărilor din 2021 au avut loc în regiunea baltică, unde NATO operează o misiune de supraveghere aeriană pentru Estonia, Letonia şi Lituania, potrivit comunicatului citat.
 
Totuşi, operaţiunile se desfăşoară „în general” fără incidente şi foarte puţine avioane intră în spaţiul aerian aliat. „Avioanele NATO se ridică de la sol pentru a identifica aeronava care se apropie şi o escortează în afara zonei”, se menţionează în comunicatul NATO.
 
Alianţa Nord-Atlantică dispune de misiuni de control similare pentru a proteja spaţiile aeriene ale României, Albaniei, Muntenegrului, Macedoniei de Nord, Sloveniei, Bulgariei şi Islandei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările