UPDATE Avertizările de inundaţii în Timiş şi Caraş-Severin, prelungite până duminică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hidrologii au anunţat Cod portocaliu şi galben valabil până duminică, la ora 16.00, doar pentru două bazinele hidrografice din judeţele Caraş-Severin şi Timiş. Râul Bârzava din Timiş a depăşit nivelul digului pe o suprafaţă de 300 de metri, au anunţat autorităţile. Alte trei râuri sunt sub Cod galben de inundaţii până sâmbătă, la ora 19.00. De asemenea, mai multe judeţe au fost sâmbătă sub Cod galben de furtună.

UPDATE Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), judeţele Călăraşi, Ialomiţa, Prahova, Dâmboviţa şi Argeş se află, până la ora 18.00, sub Cod galben de furtună. 

Se vor semnala averse ce vor depăşi 25 de litri pe metru pătrat, frecvente descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

De asemenea, până la ora 18.15, judeţul Timiş, îndeosebi zona localităţii Gătaia, se află sub Cod galben de furtuni, fiind anunţate cantităţi de apă de peste 25 de litri pe metru pătrat, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului.

Estul judeţului Buzău  şi nordul şi vestul judeţului Brăila se află, până la ora 18.30, sub Cod galben de furtuni. Se vor semnala averse ce vor depăşi 25 de litri pe metru pătrat, frecvente descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni şi intensificări de scurtă durată ale vântulu.

UPDATE Hidrologii au emis o avertizare de Cod galben de inundaţii, valabilă până la ora 19.00, pentru râurile mici din bazinul superior al Bistriţei (judeţul Bistriţa Năsăud).

Un cod galben similar a fost emis şi pentru Bega superioară (judeţul Timiş) şi Mureşul inferior (judeţul Hunedoara).

Vor avea loc scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi viituri rapide cu efect de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşirea COTELOR DE ATENŢIE, avertizează hidrologii.


Ca urmare a precipitaţiilor cu caracter torenţial  estimate pe baza informaţiilor radar şi a precipitaţiilor prognozate pentru următoarele ore, izolat, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu posibile efecte de inundaţii locale şi  creşteri rapide de niveluri şi debite cu posibile depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe râurile mici din bazinele hidrografice Bega superioară (judeţul Timiş) şi pe unii afluenţi de stânga ai Mureşului inferior (judeţul Hunedoara)
 
In funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice. Se impune urmărirea  evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă şi poluări marine în zona costieră”.

Informarea hidrologilor de sâmbătă arată că, în bazinele hidrografice Bârzava şi Moraviţa „se menţin nivelurile peste cotele de apărare, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior”, dar au anulat codul roşu de inundaţii.

Astfel, prognoza de cod roşu emisă vineri şi valabilă până azi a fost schimbată în cod galben în Caraş-Severin şi cod portocaliu în Timiş, noile avertizări fiind valabile până duminică, la ora 16.00.

COD GALBEN

- Pe cursul superior al râului Moraviţa şi cursul mijlociu al râului Bârzava - judeţul Caraş-Severin.

COD PORTOCALIU

- Pe râurile: Bârzava curs inferior, Moraviţa curs inferior (judeţul Timiş). Menţionăm că aceste sectoare de râu sunt îndiguite.

De asemenea, hidrologii au ridicat avertizările de pe celelalte bazine hidrografice, de sâmbătă, ora 11.00.

image

„În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice, vom reveni cu actualizarea prognozei hidrologice. Se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice”, mai arată specialiştii în noua avertizare.

Autorităţile din Timiş sunt deja în alertă, după ce la Denta, râul Bârzava a depăşit nivelul digului pe o suprafaţă de 300 de metri.

Efectivele din componenţă CJSU Timiş, sub coordonarea prefectului judeţului Timiş, Eugen Dogariu, intervin pentru evacuarea apei din zonele afectate şi protejarea localităţilor, potivit corespondentului „Adevărul”.

Hidrologii au anunţat vineri că judeţele Timiş şi Caraş-Severin se află, până sâmbătă, sub Cod roşu de inundaţii, iar până aseară râuri din şapte judeţeau fost sub Cod roşu de inundaţii.

Bilanţul inundaţiilor: 100 de locuinţe distruse

Potrivit unui bilanţ al Ministerului de Interne, trei persoane au murit şi aproape 100 de locuinţe au fost distruse complet din cauza apelor.

Meteorologii au venit însă cu veşti bune. După o săptămână în care am avut parte de ploi şi de inundaţii, specialiştii anunţă că în acest weekend va mai ploua, izolat, pe arii restrânse. Maximele se vor încadra între 29 de grade în depresiunile din Carpaţii Orientali şi 34-35 de grade în zonele de câmpie.


Pe aceeaşi temă:

Pericol la Denta. Râul Bârzava a depăşit nivelul digului pe o suprafaţă de 300 de metri

METEO După ploi vine canicula. În acest weekend, temperaturile vor urca până la 35 de grade Celsius

Pericolul de inundaţii persistă. Mai multe râuri din ţară sunt sub Cod roşu. MAI: Trei persoane au murit şi aproape 100 de case au fost distruse complet

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite