Avertismentul fostului şef al Forţelor Terestre americane în Europa: COVID-19 nu a anulat ameninţarea reprezentată de Rusia sau de China

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Generalul american Ben Hodges   Photo US Army by Spc. Stephen Malone
Generalul american Ben Hodges   Photo US Army by Spc. Stephen Malone

Generalul-locotenent în rezervă Ben Hodges, fostul şef al Forţelor Terestre americane în Europa, consideră că Bucureştiul şi Varşovia înţeleg pericolul care vine din partea Rusiei, Chinei şi a Statului Islamic şi, drept urmare, ţin investiţiile militare la un nivel înalt chiar şi în plină pandemie

Generalul-locotenent în rezervă Ben Hodges, fostul şef al Forţelor Terestre americane în Europa (USAREUR), care de ceva timp subliniază cu orice ocazie rolul crucial al ţării noastre în zona Mării Negre, a vorbit despre ameninţările venite dinspre Rusia şi China şi a dat România şi Polonia ca exemple pentru respectarea Tratatului NATO. 

Într-un interviu acordat portalului polonez defence24.com, vorbind despre situaţia de securitate în contextul pandemiei de COVID-19, generalul american, care are o vastă experienţă în teatre de operaţii ca Afganistan şi Irak, subliniază că „ameninţările care existau înainte de criza sanitară, atât din partea Kremlinului cât şi din partea Partidului Comunist Chinez ori a extremismului islamic, sunt încă prezente”. 

În acest context, militarul american consideră că România şi Polonia sunt singurele care înţeleg pericolul şi iau măsurile potrivite. „Polonia şi România sunt cele două ţări care reprezintă axul central al NATO în politica de descurajare, ele continuând să investească în infrastructură pentru a consolida flancul. Cred că Polonia şi România oferă un exemplu pentru Alianţă în respectarea obligaţiilor prevăzute de Articolul 3 şi Articolul 5”, a mai adăugat generalul american. Ben Hodges mai subliniază că aceste cheltuieli militare nu au fost reduse de apariţia pandemiei cu noul coronavirus. 

Ce se spune în Tratat

Articolul 3 al Tratatului NATO face referire la faptul că ţările aliate trebuie să-şi îmbunătăţească permanent capacitatea de luptă. „Pentru a îndeplini mai eficient obiectivele acestui Tratat, Părţile, separat sau împreună, prin intermediul auto-ajutorării şi al sprijinului reciproc continue, îşi vor menţine şi îşi vor dezvolta capacitatea individuală şi cea colectivă de rezistenţă în faţa unui atac armat”, se arată în document. Apoi, Articolul 5 din Tratat la care făcea referire generalul cu trei stele Frederick Benjamin „Ben“ Hodges III stipulează că naţiunile aliate convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor părţilor şi, în consecinţă, sunt de acord că, dacă are loc un asemenea atac armat, „fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la autoapărare individuală sau colectivă, recunoscut prin art. 51 din Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite, va sprijini partea sau părţile atacate, prin realizarea imediată, individual şi împreună cu celelalte părţi, a oricărei acţiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forţei armate, în vederea restabilirii şi menţinerii securităţii în spaţiul Atlanticului de Nord”.

Cei din Vest se fac că nu văd

Generalul american mai susţine că, spre deosebire de România şi de Polonia, ţările din Vestul sau Sudul Europei par să nu înţeleagă pericolul Rusiei şi al Chinei. „Liderii noştri politici trebuie să recunoască existenţa unei ameninţări. Şi asta este greu, pentru că atunci când recunoaşteţi că există ameninţarea, atunci sunteţi obligat să faceţi ceva în acest sens. Aşadar, cred că prea mulţi politicieni din Europa de Vest şi de Sud sunt reticenţi, nu doresc sau nu cred că Rusia şi Partidul Comunist Chinez sunt ameninţări. Prin urmare, din acest motiv, aceştia nu investesc cu aceeaşi urgenţă cu care o fac Polonia, România şi, la o scară mai mică, Lituania. Aceasta este cea mai mare provocare”, a conchis generalul Hodges.

Răspunsul părţii americane nu a întârziat

Fost director al SRI, Costin Georgescu consideră că eforturile României şi ale Poloniei nu rămân fără răspuns. „Statele Unite au sesizat demersurile României şi Poloniei. Vorbind de România, răspunsul părţii americane a venit imediat. Să nu uităm că, recent, SUA au anunţat că ne finanţează cu 8 miliarde de dolari unele investiţii în România. Este vorba de finanţarea proiectului nuclear de la Cernavodă şi a altor proiecte din România.

Avem deja trei baze, Deveselu, Mihail Kogălniceanu şi Câmpia Turzii, în care îşi fac datoria mii de militari americani Costin Georgescu fost director al SRI

Nimeni nu investeşte, nu bagă bani, dacă nu are încredere. Apoi vorbim de autostrada strategică dintre Gdansk, Polonia, şi Constanţa. Această cale rutieră este una de forţă care va permite transferul rapid de material militar, atunci când este nevoie. Apoi, prezenţa militară americană şi aliată în România este una solidă şi urmează să mai crească în perioada următoare. Avem deja trei baze, Deveselu, Mihail Kogălniceanu şi Câmpia Turzii, în care îşi fac datoria mii de militari americani. Cert este că, din acest punct de vedere, lucrurile merg foarte bine”, a conchis Costin Georgescu. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite