Autostop către moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două femei care şi-au pierdut viaţa în tragedia de la Tulcea n-ar fi trebuit să se afle în autobuzul morţii. Valentina Drăniceanu (44 de ani) şi Florica Constantinescu (45 de ani) nu au mai aşteptat maşina firmei la care lucrau şi s-au urcat în autobuzul care avea să le ucidă.

Două dintre victimele accidentului de la Tulcea au fost aduse la Constanţa

REPORTAJ Medicii din Tulcea: „Suntem depăşiti de situaţie. Aparatura este veche şi s-a încins”

Patru femei au murit, iar alte 57 de persoane au fost rănite după ce un autobuz, care asigura transportul angajaţilor la fabrica de confecţii Gel&co, s-a răsturnat pe un dig de la marginea municipiului Tulcea. Şoferul Razem Nicolae (61 de ani) a preferat să meargă pe un drum mai scurt cu un kilometru decât cel pus la dispoziţie de autorităţile locale pentru accesul în zona industrială. Acidentul a avut loc, ieri dimineaţa, la doar câteva sute de metri de fabrica la care ar fi trebuit să ajungă maşina. La un moment dat, digul pe care circula autobuzul s-a surpat, iar autovehiculul s-a răsturnat.

Două dintre femei au murit pe loc, iar alte două au decedat la secţia Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Tulcea. Cele patru victime se numesc Anişoara Filip (41 ani), Valentina Drăniceanu (44 ani), Florica Constantinescu (45 ani) şi Alexandrina Munteanu (47 ani). Două persoane în stare critică, o femeie şi un bărbat, au fost transportate cu elicopterele SMURD la Bucureşti.

Au murit din greşeală

Valentina Drăniceanu (44 de ani) şi Florica Constantinescu (45 de ani) au urcat în autobuzul fabricii Gel&co, deşi ele lucrau la firma vecină, Italfin, şi aveau la dispoziţie o maşină a acesteia. Alegerea avea să le fie fatală.

„Este posibil să se fi grăbit şi să fi urcat în autobuzul lor, care a venit primul. Ploua afară şi era rece, poate au vrut să ajungă mai repede. Aceste maşini vin una după alta. Este posibil şi să le fi confundat. Noi avem autobuze pe care le punem la dispoziţia angajaţilor. Dar ştiţi cum e, avem doar un gard care ne desparte. S-au gândit că tot acolo ajung. Şi uite ce s-a întâmplat", spune Marcela Mogleanu, şef secţie la Italfin. Ea a adăugat că este tragic ceea ce s-a întâmplat, dar poate aşa se va preocupa cineva şi de starea drumurilor de acces din zona industrială a oraşului Tulcea.

„A trebuit să moară oameni ca se se preocupe cineva de starea drumurilor de aici şi de siguranţa miilor de oameni care lucrează în zona de est a municipiului. În total suntem peste 30 de firme aici. Dimineaţa la noi este un trafic infernal. Şi circulăm cu toţii pe digul acesta de pământ", spune Marcela Mogleanu.

Accidentul, în direct la telefon

Soţia tulceanului Gheorghe Chiosa (50 de ani) era în autobuzul care s-a răsturnat. Vorbea cu soţul la telefon chiar în momentul în care s-a petrecut tragedia.  „Vorbeam la telefon chiar în momentul producerii accidentului. A văzut că autobuzul a început să se încline, s-a speriat îngrozitor şi şi-a dat seama că se va întâmpla ceva rău. Mi-a spus că se răstoarnă şi să sun repede la 112. S-a întrerupt brusc. Am încercat să mai sun, dar nu am mai reuşit. Femeia a avut zile, a ieşit singură din autobuzul răsturnat. Am sunat la 112 şi am fugit spre locul accidentului.

Era îngrozitor. Toată lumea ţipa, erau nămol, sânge, fiare peste tot", povesteşte Gheorghe Chiosa, soţul uneia dintre femeile aflate în autobuzul groazei.
Medicul de pe ambulanţă care a ajuns la faţa locului spune că ţipetele de durere se auzeau din depărtare. „O doamnă ţipa încontinuu când am ajuns noi la faţa locului. I se prinsese capul între fiarele contorsionate. A fost îngrozitor. Mai mult, peste victime curgea acid de la bateriile maşinii. Pompierii de la descarcerare au intervenit prompt şi le-au acoperit feţele cu o folie de cauciuc", spune dr. Radu Nicolae Sicinschi, unul dintre medicii care au ajuns la faţa locului.

"Peste victime curgea acid de la bateriile autovehiculului. Pompierii de la descarcerare au intervenit prompt şi le-au acoperit feţele cu o folie de cauciuc."
Radu Nicolae Sicinschi medic

Tragedii cu maşini de transport

- La 12 februarie 2010, un microbuz care transporta muncitori s-a izbit frontal de un TIR, în Poarta Albă, judeţul Constanţa. Patru oameni au murit.
- La 14 august 2009, un microbuz cu 16 pasageri a fost lovit de un tren la trecerea de cale ferată din Scânteia, judeţul Iaşi. 14 persoane şi-au pierdut viaţa.
- În octombrie 2006, un microbuz s-a ciocnit de un autocamion pe DN7. În urma impactului, opt persoane au murit.
- La 7 septembrie 2006, un microbuz a fost lovit în plin de un autocar. În urma accidentului produs la Bârlad şi-au pierdut viaţa 12 persoane.
- La 29 noiembrie 2005, la intrarea în Slobozia, şoferul unui microbuz a pierdut controlul maşinii, izbindu-se de un copac. 16 oameni au murit.

Rapperul Shobby a omorât o gravidă

O femeie însărcinată în şase luni a murit ieri după ce rapperul Ionuţ Drăgan, zis Shobby, de la trupa Codu Penal, a aţipit la volan şi a zdrobit Dacia în care se afla aceasta. Victima, Georgiana Grigore (29 de ani), din localitatea Bărcăneşti, îşi lăsase copilul de şase ani la grădiniţă. Maşina condusă de femeie a fost lovită în plin de un Renault Laguna, înmatriculat în Bulgaria, care se deplasa de la Bucureşti spre Ploieşti, condus de Shobby.

„Şoferul din Renault a aţipit, se pare, la volan, a pierdut controlul maşinii, s-a izbit de parapeţii de pe pod şi a intrat pe contrasens, unde a lovit Dacia", ne-a declarat Ştefan Crivăţ, şeful Poliţiei Rutiere Prahova. „Îmi pare rău pentru ce s-a întâmplat, nu trebuia să mă urc băut la volan. Nu am vrut să fug, ci doar am vrut să urinez. Nu am mai putut reacţiona să pun frână, eram ameţit", a declarat Shobby.

Femeia însărcinată în şase luni a fost zdrobită. A murit la spital, unde soţul ei, înnebunit de durere, era cât pe ce să-l linşeze pe Shobby, dar poliţiştii au aplanat conflictul. Cealaltă pasageră a scăpat cu răni uşoare. În urma testării cu etilotestul s-a constatat că Shobby avea o alcoolemie de 0,99 în aerul expirat. Acesta a fost reţinut de poliţişti şi riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani. (Dana Mihai)

image
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite