Arafat, după incendiul de la Institutul „Matei Balş”: Intervenţia a decurs foarte bine. Au fost identificate 280 de locuri la secţii unde puteam duce pacienţii

Arafat, după incendiul de la Institutul „Matei Balş”: Intervenţia a decurs foarte bine. Au fost identificate 280 de locuri la secţii unde puteam duce pacienţii

Raed Arafat: Când am ajuns la faţa locului am găsit un loc de intervenţie bine organizat şi coordonat corect în cursul intervenţiei Foto: Wall.streat.ro

Şeful DSU Raef Arafat a declarat că intervenţia în cazul incendiului de la Institutul Matei Balş a decurs foarte bine şi a precizat că existau 280 de locuri în diferite secţii ale spitalelor unde puteau fi transferaţi pacienţii, însă a fost necesar transferul numai pentru 53 de persoane. El a adăugat că nu doreşte să speculeze asupra cauzei incendiului, fiind o anchetă în desfăşurare.

Ştiri pe aceeaşi temă

„La ora 5.05 a fost anunţul telefonic dat de un incendiu. Au fost la faţa locului echipele de intervenţie. La 5.14, ISU a declanşat planul roşu şi au fost anunţaţi inclusiv colegii de la Floreasca, mobilizaţi oameni de la UPU, de la ambulanţă, s-a ajuns la 238 de ambulanţe de la SMURD, 15 ambulanţe de la Serviciul de Ambulanţă. ISU a trimis şi microbuze ca să evacueze pacienţii care nu necesită targă. Au fost evacuate 53 de persoane de la alte spitale, iar diferenţa până la 102 o reprezinţă persoanele, din păcate, decedate, şi ceilalţi pacienţi rămaşi la Matei Balş. Din punctul meu de vedere intervenţia a decurs foarte bine şi nu pot decât să felicit colegii de la ISU, SMURD Floreasca, de la Serviciul de Ambulanţă. Când am ajuns la faţa locului am găsit un loc de intervenţie bine organizat şi coordonat corect în cursul intervenţiei”, a afirmat Raed Arafat vineri la Digi 24. 

Acesta a vorbit şi despre starea de sănătate a pacienţilor. 

„Au fost două cazuri, unul care a intrat în stop cardiac şi au încercat resuscitarea lui, e a cincea victimă şi a mai fost un pacient sau o pacientă care a necesitat intubaţie. Să nu uităm că sunt pacienţi COVID care au avut probleme intermediare, respiratorii şi una dintre paciente care avea probleme cu plămânii de la COVID nu mai putea să respire corect şi a necesitat intubaţie pentru că nu mai putea să respire corectă. Au fost cel puţin ştiu de unul la Floreasca care a avut arsuri de gradul I şi II pe o suprafaţă mai mică a corpului. Da, au fost, dar fără să necesite intervenţie de mari arşi”, a complettat Arafat. 

Chestionat dacă sunt suficiente locuri pentru aceşti pacienţi, şeful DSU a răspuns: „Dimineaţa când s-a anunţat incendiul una din primele acţiuni a fost să solicit la centrul pe partea COVID să identifice locuri pentru pacienţi COVID. Au fost identificate 280 de locuri la secţii unde puteam duce pacienţii. Din fericire nu a fost nevoie decât pentru 53”. 

Referitor la sursa focului şi la faptul că în spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora totul ar fi pornit de la o aerotermă adusă în spital, Arafat a replicat: „Am auzit această afirmaţie din unele surse, tot mediatice. Ce pot să vă spun e că nu ştim cauza la acest moment. Am întrebat dacă aveau probleme cu căldura, dl Streinu-Cercel mi-a zis că nu aveau probleme cu căldura, termice. Cei de la criminalistică trebuie să identifice cauza. Aşteptă de la Parchet şi de la specialişti să vină ei cu definirea cauzei, cum a început focul, cum s-a răspândit, cum a avut loc incendiul”. 

Întrebat mai departe dacă este greşit să amplasezi o aerotermă într-un loc unde există concentraţie mare de oxigen, şeful DSU a spus: „Orice aparat în plus care nu e din spital care se aduce şi nu e luat în considerare ca şi efect, impact, nu e un lucru binevenit. Acum trebuie să vedem care este cauza, nu vreau să speculez”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările