Apele Dunării au depăşit cota de atenţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Accesul pe pontoanele plutitoare era îngreunat de nivelul apei
Accesul pe pontoanele plutitoare era îngreunat de nivelul apei

Dunărea avea ieri-seară, la Galaţi, un debit de 12.300 metri cubi pe secundă şi un nivel de 561 de centimetri, cu unu peste cota de atenţie.

Nivelul apei este în creştere de mai multe zile, iar în ultimele 48 de ore s-a înregistrat un plus de 32 de centimetri. Autorităţile sunt în alertă pentru că până la cota de inundaţie (600 cm) mai este foarte puţin. În acest ritm de creştere, situaţia ar putea să devină dramatică.

„Este posibil orice. Să vedem ce va veni de pe râurile Prut şi Siret. Dunărea este monitorizată şi se fac măsurători din trei în trei ore", a declarat directorul Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos Galaţi, Florin Uzumtoma.

Sistemul de Gospodărire a Apelor se află în stare de alertă pe digurile Brateşul de Jos şi Bădălan, care sunt cele mai expuse, după ce apa a intrat în pădure şi bate în taluzul digului. În porturi deja sunt probleme, deoarece nivelul mare al apei împiedică acostarea la cheu, aşa că activitatea se desfăşoară cu mare dificultate.

Alertă la Brăila

Digurile Filipoiu, Lunguleţu, Maicanu şi Bălaia din Insula Mare a Brăilei au intrat, de ieri, în faza a III-a de apărare. Fluviul a ajuns la cota 596 de centimetri, la doar 14 centimetri de cota de inundaţie. Sistemul de Gospodărire a apelor care monitorizează cotele apelor fluviului a dispus supravegherea permanentă a zonelor considerate critice, iar cantonierii asigură paza lucrărilor de apărare.

Maximul istoric al cotelor Dunării a fost atins la Galaţi în aprilie 2006, când a ajuns la 677 de centimetri, cu 57 de centimetri peste cota de inundaţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite